Most olvasott cikk
A brit felnőttek több, mint 25 százaléka már kevesebb húst vásárol, hogy spóroljon

A brit felnőttek több, mint 25 százaléka már kevesebb húst vásárol, hogy spóroljon

brit tanulmány

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) kimutatta, hogy az Egyesült Királyságban körülbelül minden negyedik felnőtt csökkentette a húsfogyasztását, hogy túlélje a megélhetési válságot.

Az ONS által készített felmérés alapján kiderült, hogy a résztvevők 28 százaléka aktívan csökkenti a vásárolt hús mennyiségét. De háztartások milliói törekednek a költségeik csökkentésére több alapvető kategóriában is.

A megkérdezettek majdnem fele (46 százalék) elismerte, hogy kevesebbet vezetnek a megélhetési válság miatt. Emellett 65 százalékuk lemondott a társasági életről, és inkább nem jár el otthonról. A közvélemény-kutatás szerint 55 százalékuk úgy gondolja, hogy többet lehetne tenni a növekvő költségek hatása ellen, de a kormány nem veszi komolyan a megélhetési válságot.

Miért lehet a húsfogyasztás csökkentése népszerű megoldás?

A legtöbb hús ára jóval meghaladta az infláció mértékét. A marha- és a csirkehús árát erősen érintette az infláció, utóbbi különösen érzékenyen érinti az Egyesült Királyság fogyasztóit, hiszen a csirkehús a legnépszerűbb és legolcsóbb húsfajta volt eddig. Ám az elmúlt hónapokban majdnem ugyanolyan árat ért el, mint a marhahús.

Az ONS állítása szerint a csirkehús átlagos kiskereskedelmi ára az elmúlt évben 12 százalékkal nőtt, így most 2,98 font/kg (kb. 1400 Ft/kg). Májusban Steve Murrells, a Co-op vezérigazgatója azt nyilatkozta a Retail & Ecommerce igazgatói fórumán, hogy ha az árak tovább emelkednek, akkor előreláthatóan a fogyasztók vegán alternatívákra váltanak.

Mi okozza a húsárak emelkedését?

A 2 Sisters Food Group tulajdonában lévő Boparan nevű vállalat hetente több mint 10 millió csirkét dolgoz fel az Egyesült Királyságban. Az összes nagyobb szupermarket-láncot is ők látják el. Ők már tavaly felhívták a figyelmet arra, hogy a csirkehús ára jelentősen emelkedni fog, hogy tükrözze az „élelmiszer-előállítás valódi költségeit”.

Az áremelkedések egyik legfontosabb mozgatórugója az Egyesült Királyságban az infláció növekvő rátája. A bevett gyakorlat szerint azonban a vásárlók fizetik meg a megnövekedett termelési költségek árát is. A The Guardian nemrég arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságban ennek következményeként 4,4 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Tovább növeli a kiadásokat az állati takarmány és a műtrágya áremelkedése is.

Hogyan hasonlíthatjuk össze a növényi alapú húsok árait?

Nincsenek rá adatok, hogy a húsfogyasztás csökkenése a növényi alapú alternatívák fellendülését jelentené, ám az bizonyított, hogy háromból egy ember szívesen kipróbálja a vegán ételeket, ha azok költséghatékonyabbnak bizonyulnak.

Több felmérés is készült már arról is, hogy a hús és a vegán helyettesítők közötti árrés összességében csökken. Hollandiában például nemrég kimutatták, hogy a növényi alapú hús már kevesebbe kerül, mint az állati alternatívák. A ProVeg International megbízta kutatóit, hogy vizsgálják meg a szupermarketekben kapható vegán termékek árait, és bebizonyosodott, hogy a vegán termékek olcsóbbak minden területen.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.