Most olvasott cikk
6 ultramenő vegán nő, akiről hallanod kell

6 ultramenő vegán nő, akiről hallanod kell

6 ultramenő vegán nő, akikről hallanod kell_lead

Egyértelműen látható, hogy a a vegán mozgalom élén számos csodálatos nő áll, akik az utóbbi években rengeteget dolgoztak azon, hogy minél szélesebb közönség számára népszerűsítsék a veganizmust.

Most hat olyan nőt szeretnénk bemutatni, akik a társadalmi stigmákkal dacolva bizonyítják be, hogy autóversenyzőként, vagy akár hercegnőként is lehetnek szószólói a vegán mozgalomnak.

1. Leilani Münter

Leilani Münter vegán autóversenyző
leilanimunter / Instagram

Leilani Münter vegán autóversenyző, környezetvédő és aktivista, akit az ipar “hippi vegán csaj” néven is ismer.

Müntert tavaly kitiltották a SeaWorldből, miután 33 rózsával jelent meg az orlandói létesítményben az ott tartott Tilikum nevű kardszárnyú delfin halála után: minden szál rózsa egy évet volt hivatott képviselni, amit az állat fogságban töltött. A nő tavalyi szezonjában “Vegan Strong” feliratokkal telematricázott autóban versenyzett, amiről úgy nyilatkozott:

Rengeteg profi sportoló van, aki vegánként ér el hatalmas sikereket. Az én autóm idei dizájnja ezt hivatott büszkén ünnepelni, méghozzá olyan élénk, figyelemfelkeltő színekben, amire biztosan sokan felkapják a fejüket.

Münter bejelentette, az idei szezonban fog utoljára versenyezni, de aktivizmusa korántsem ér véget autóversenyzői karrierjével.

 

2. Tabitha Brown

Tabitha Brown vegán színésznő
iamtabithabrown / Instagram

Tabitha Brown vegán színésznő azzal robban be a köztudatba, hogy “feltalálta” a TTLA mozaikszóval ellátott szendvicset, amely akkora siker lett, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában ma már rengeteg Whole Foods szupermarket hűtőpultjában lehet kapni.

Brown feltöltött magáról a Facebookra egy videót, amin egy olyan szendvicset evett, amit egy Whole Foodsban állított magának össze: a szendvicsben volt fokhagymás aioli, tempeh bacon, paradicsom, saláta és avokádó, és a nő szerint annyira finom volt, hogy szinte más színben látta tőle a világot. Innen jön a TTLA elnevezés is: tempeh, tomato (paradicsom), lettuce (saláta) és avokádó.

A követői ezután a szupermarket szendvicspultjában rendre elkezdték ezt az összeállítást kérni, a Whole Foods pedig – felismerve a szendvics kelendőségét – több, mint 150 amerikai és 14 kanadai boltjukban is elérhetővé tették. A színésznő bevallotta, nem gondolta volna, hogy a videó, amelyet több, mint másfél millióan néztek már meg, ennyire el fog terjedni, és szerinte ez is azt bizonyítja, hogy sokszor csak kérni kell, és máris elérhetjük, amit szeretnénk.

 

3. Arwa Al Qassimi hercegnő

Arwa Al Qassimi Egyesült Arab Emírségek hercegnője vegán bizniszbe fektet
PRNewswire, 2015

Arwa Al Qassimi, az Egyesült Arab Emírségek hercegnője tavalyelőtt nyáron úgy döntött, tőkebefektetéssel segíti a Mumbai-i, Wegan Foods névre hallgató startupot, amelyet nők hoztak létre: ez Indiában, ahol a nők nagy része férfielnyomás alatt él, óriási dolognak számít.

A pénzből a cég piacra dobta első termékét, egy szója alapú vegán sajtot. A hercegnő úgy nyilatkozott, azért döntött így, mert támogatni szeretné a céget abban, hogy megerősíthessék a nők szerepét az üzleti világban, illetve azért, mert szerinte ez segít majd az embereknek egészségesebben táplálkozni.

4. Anna Fraser

Anna Fraser 97 éves vegán
anneeversfraser / Instagram

Anne Fraser, egy idős ohiói lakos három héttel a 96. születésnapja előtt döntött úgy, hogy áttér a növényi étrendre. Fraser, aki egyébként jóga tanár, élő bizonyítéka annak, hogy soha nem késő váltani.

Elmondása szerint a What the Health című dokumentumfilm, illetve az unokája inspirálta változásra, aki az ohiói Grumpy’s Food On the Go nevű étteremben főszakács. A nő a következőképp nyilatkozott a Metro UK magazinnak:

Minden érző lény megérdemli a szabadságot, és miután megtudtam, milyen kegyetlen és embertelen az állattenyésztés, rájöttem, hogy én eddig nem vettem ki a részem abból, hogy ez [az érző lények szabadsága] így is legyen.


5. Hulda B. Waage

Hulda B. Waage izlandi vegán súlyemelő nő
huldabwaage / Instagram

Hulda B. Waage izlandi vegán súlyemelő egy versenyén 205 kilogrammot emelt fel guggolásból, amely eredményével meg is döntötte az izlandi női rekordot. Waage eredményét vegán étrendjének tulajdonítja. Azt mondta:

Lehet állati termékek fogyasztása nélkül is erősnek lenni.

A nő tartja a fekvenyomás rekordját is Izlandon, 120 kilogrammal. Elmondása szerint következő célja a 2023-as súlyemelő világbajnokság megnyerése. Sok sikert kívánunk neki!

 

6. Katrina Fox

Katrina Fox vegán újságíró és ultramenő vegán nő
vegan_business_media / Instagram

Katrina Fox vegán újságíró 2017-ben kezdett el írni az ikonikus Forbes magazinnak, és olyan témákkal foglalkozik például, milyen piaci értéke van az etikus, vegán befektetéseknek és üzleti gyakorlatoknak, illetve marketing tippeket is ad.

Az újságírás és média fősodrába a Fox és hozzá hasonló éleslátású, agilis újságírók segítségével egyre inkább bekerül a veganizmus: nekik (is) köszönhető, hogy az állatjogi problémák ma már nem csak egy kicsi szubkultúra érdeklődési körére korlátozódnak.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.