A zöldséges pite látványa nem csak a szemünknek kedves; a zab és napraforgómagoktól roppanósra sütött tészta, a szárított paradicsomos krémes töltelékével kellemes meglepetést okoz az ízlelőbimbóinknak.
Ehhez jön még hozzá a pite tetejét díszítő zöldségáradat, amellyel az előbbi összetevők tökéletes ízharmóniát alkotnak.
Ha le akarod nyűgözni a családodat a főzőtudományoddal, akkor mindenképpen készítsd el ezt a fokhagymás-fűszeres zöldségcsodát!
Zöldséges rózsapite sajtos, szárított paradicsomos töltelékkel
Gluténmentes, vegán
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók:
- A pitéhez:
- 2 evőkanál lenmagliszt és 6 evőkanál meleg víz (a lenmagliszt tulajdonképpen finomra őrölt lenmag, amelyet otthon könnyen elkészíthetünk, ha van hozzá megfelelő robotgépünk)
- ½ csésze napraforgómag
- 1 csésze zab
- 1/8 csésze víz
- Bazsalikom és oregánó
- Só, bors
- Kókuszolaj a sütőforma kikenéséhez
- A töltelékhez:
- 350 g selyemtofu
- 2 gerezd fokhagyma
- ¼ csésze szárított paradicsom
- 2 evőkanál sörélesztő pehely
- fél citrom leve
- 1/8 csésze rizstej, vagy más növényi tej
- 1/8 csésze petrezselyem
- A zöldségekhez:
- 1 db közepes cukkini
- 3 répa
- 1 zeller
- 1 cékla
- 1-2 evőkanál olívaolaj
Zöldséges rózsapite elkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 180 C°-ra.
- Készítsd el a kettő lenmagból készült tojást úgy, hogy a ledarált lenmagokat elkevered a meleg vízzel. Ezt tedd félre 10 percre.
- A pite összes hozzávalóját tedd egy tálba és keverd addig, amíg összeáll. (Egy omlós tésztát kell kapnod.)
- Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kenj ki kókuszzsírral, majd a tésztát egyenletesen oszlasd szét benne. Az aljára és az oldalára is kell, hogy jusson a masszából.
- Süsd a tésztát 15 percig.
- Közben a töltelék összes hozzávalóját tedd egy tálba és keverd simára.
- A zöldségeket vágd vékonyra, de szélesre egy zöldségpucolóval.
- Amikor a tészta alap elkészült, hagyd kihűlni, majd a tölteléket egyenletesen oszlasd el a tetején.
- Melegtísd a sütőt ismét 180 C°-ra és rendezd el a zöldségeket rajta a következő módon: az első zöldséget tekerd össze, helyezd a pite közepére és kicsit nyomd bele. A következő zöldségszeletet tekerd köré és szintúgy nyomd bele kicsit a tésztába. Ezt folytasd addig, amíg nem lesz tele a pite.
- Locsold meg egy kis olívaolajjal és süsd 15-20 percig.
További receptek a Prove.hu-n
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.