A zöldséges pite látványa nem csak a szemünknek kedves; a zab és napraforgómagoktól roppanósra sütött tészta, a szárított paradicsomos krémes töltelékével kellemes meglepetést okoz az ízlelőbimbóinknak.

Ehhez jön még hozzá a pite tetejét díszítő zöldségáradat, amellyel az előbbi összetevők tökéletes ízharmóniát alkotnak.

Ha le akarod nyűgözni a családodat a főzőtudományoddal, akkor mindenképpen készítsd el ezt a fokhagymás-fűszeres zöldségcsodát!


Zöldséges rózsapite sajtos, szárított paradicsomos töltelékkel

Gluténmentes, vegán

Elkészítési idő: 35 perc


Hozzávalók:

  • A pitéhez:
    • 2 evőkanál lenmagliszt és 6 evőkanál meleg víz (a lenmagliszt tulajdonképpen finomra őrölt lenmag, amelyet otthon könnyen elkészíthetünk, ha van hozzá megfelelő robotgépünk)
    • ½ csésze napraforgómag
    • 1 csésze zab
    • 1/8 csésze víz
    • Bazsalikom és oregánó
    • Só, bors
    • Kókuszolaj a sütőforma kikenéséhez
  • A töltelékhez:
    • 350 g selyemtofu
    • 2 gerezd fokhagyma
    • ¼ csésze szárított paradicsom
    • 2 evőkanál sörélesztő pehely
    • fél citrom leve
    • 1/8 csésze rizstej, vagy más növényi tej
    • 1/8 csésze petrezselyem
  • A zöldségekhez:
    • 1 db közepes cukkini
    • 3 répa
    • 1 zeller
    • 1 cékla
    • 1-2 evőkanál olívaolaj

Zöldséges rózsapite elkészítése:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 C°-ra.
  2. Készítsd el a kettő lenmagból készült tojást úgy, hogy a ledarált lenmagokat elkevered a meleg vízzel. Ezt tedd félre 10 percre.
  3. A pite összes hozzávalóját tedd egy tálba és keverd addig, amíg összeáll. (Egy omlós tésztát kell kapnod.)
  4. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kenj ki kókuszzsírral, majd a tésztát egyenletesen oszlasd szét benne. Az aljára és az oldalára is kell, hogy jusson a masszából.
  5. Süsd a tésztát 15 percig.
  6. Közben a töltelék összes hozzávalóját tedd egy tálba és keverd simára.
  7. A zöldségeket vágd vékonyra, de szélesre egy zöldségpucolóval.
  8. Amikor a tészta alap elkészült, hagyd kihűlni, majd a tölteléket egyenletesen oszlasd el a tetején.
  9. Melegtísd a sütőt ismét 180 C°-ra és rendezd el a zöldségeket rajta a következő módon: az első zöldséget tekerd össze, helyezd a pite közepére és kicsit nyomd bele. A következő zöldségszeletet tekerd köré és szintúgy nyomd bele kicsit a tésztába. Ezt folytasd addig, amíg nem lesz tele a pite.
  10. Locsold meg egy kis olívaolajjal és süsd 15-20 percig.
Ez is érdekelhet ➡  Lisztmentes banánkenyér krémsajtos cukormázzal

Megjegyzés:

Zöldséges rózsapite sajtos, szárított paradicsomos töltelékkel (GM, vegán)


További receptek a Prove.hu-n

prove receptek vegan glutenmentes növényi étrend

Oszd meg - 1 kattintás!
Eszter

Eszter

Közgazdász, publicista
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.