Alig igényel néhány hozzávalót, mégis finom, ropogós, egészséges előételt varázsolhatunk vele az ünnepi asztalra anélkül, hogy óriási felfordulást okoznánk vele a konyhában.

A hagyományos recept használ tojást és zsemlemorzsát (ami gyakran tartalmaz tojást) és bő olajban sütik.

Mi megtaláltuk Nektek az egészségesebb és etikus alternatívát, kihagytuk a tojást, az olajat és panko morzsát használunk zsemlemorzsa helyett.


Hagymafészek mártogatóssal

Vegán

Sütési idő: 20 perc

Adag: 2-4 személyre


Hozzávalók:

Hagyma:

  • ¾ csésze liszt
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 csésze növényi tej vagy víz
  • 1 csésze panko morzsa, finom porrá darálva
  • 2 teáskanál őrölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 1 teáskanál vöröshagyma-granulátum
  • 1 teáskanál só

Szósz:

  • 2/3 csésze vegán majonéz
  • 2 evőkanál ketchup
  • ½ evőkanál torma
  • ½ teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • ¼ teáskanál szárított oregánó
  • ízlés szerint só

Hagymafészek elkészítése mártogatóssal:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Forraljunk vizet egy serpenyőben.
  2. Vágjuk le a vöröshagyma szárát és fordítsuk a levágott végével lefelé. Vágjuk be 1 cm hosszan a hagymát a gyökerétől indulva 12-16 cikkre és közben vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen a gyökeret. Fordítsuk meg és óvatosan hajtsuk ki a hagyma „szirmait”.
  3. Dobjuk bele a hagymát a forró vízbe, hogy magától „kinyíljon”. Főzzük 2 percig, majd vegyük ki a vízből, tegyük egy rácsra és csöpögtessük le. Helyezzünk a rács alá egy sütőpapírt vagy egy konyhai törlőkendőt.
  4. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a fűszereket és a mandulatejet, majd keverjük simára. Öntsük az így kapott masszát a hagymára és hagyjuk, hogy a fölösleg lecsöpögjön. Daráljuk simára a panko morzsát, majd szórjuk a hagymára.
  5. Süssük a hagymát aranybarnára, ez kb. 18-20 percet vesz igénybe.
  6. Készítsük el a mártogatóst: Keverjük össze a vegán majonézt, a ketchup-ot, a tormát, a fűszerpaprikát, fokhagyma-granulátumot és az oregánót.
  7. Sózzuk meg és tálaljuk.
Ez is érdekelhet ➡  Zöldséges rózsapite sajtos, szárított paradicsomos töltelékkel (GM, vegán)

Megjegyzés:


További receptek a Prove.hu-n

prove receptek vegan glutenmentes növényi étrend

Kulcsszavak: hagymavegán
Prove.hu
Adrián

Adrián

Publicista
Vegán publicistaként is fontos számomra a hitelesség és racionalitás, ezek szerencsére személyiségem részét képezik. 2013-ban találkoztam a veganizmussal, amikor egy elég súlyos egészségügyi probléma miatt nagyon sokat olvastam/kutattam a növényi táplálkozás és egészség kapcsolatáról. Hirtelen és radikális elhatározással váltottam életmódot, ami maximálisan bevált. Az állatok, az élővilág és a környezet szeretete és tisztelete azóta még inkább értékké vált számomra. Szerencsés vagyok, hogy párom hasonlóképpen gondolkodik és egymást mindenben támogatva próbáljuk a világot jobbá tenni. Ezért is örültem a Prove által biztosított lehetőségnek, remélem cikkeink minél több embertársunkhoz eljutnak és közös gondolkodásra sarkallnak bennünket, egy egészségesebb és lehetőség szerint kegyetlenségmentes jövő érdekében.

1 hozzászólás

Írd le a véleményed!