Alig igényel néhány hozzávalót, mégis finom, ropogós, egészséges előételt varázsolhatunk vele az ünnepi asztalra anélkül, hogy óriási felfordulást okoznánk vele a konyhában.
A hagyományos recept használ tojást és zsemlemorzsát (ami gyakran tartalmaz tojást) és bő olajban sütik.
Mi megtaláltuk Nektek az egészségesebb és etikus alternatívát, kihagytuk a tojást, az olajat és panko morzsát használunk zsemlemorzsa helyett.
Hagymafészek mártogatóssal
Vegán
Sütési idő: 20 perc
Adag: 2-4 személyre
Hozzávalók:
Hagyma:
- ¾ csésze liszt
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 csésze növényi tej vagy víz
- 1 csésze panko morzsa, finom porrá darálva
- 2 teáskanál őrölt paprika
- 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
- 1 teáskanál vöröshagyma-granulátum
- 1 teáskanál só
Szósz:
- 2/3 csésze vegán majonéz
- 2 evőkanál ketchup
- ½ evőkanál torma
- ½ teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
- ¼ teáskanál szárított oregánó
- ízlés szerint só
Hagymafészek elkészítése mártogatóssal:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Forraljunk vizet egy serpenyőben.
- Vágjuk le a vöröshagyma szárát és fordítsuk a levágott végével lefelé. Vágjuk be 1 cm hosszan a hagymát a gyökerétől indulva 12-16 cikkre és közben vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen a gyökeret. Fordítsuk meg és óvatosan hajtsuk ki a hagyma „szirmait”.
- Dobjuk bele a hagymát a forró vízbe, hogy magától „kinyíljon”. Főzzük 2 percig, majd vegyük ki a vízből, tegyük egy rácsra és csöpögtessük le. Helyezzünk a rács alá egy sütőpapírt vagy egy konyhai törlőkendőt.
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a fűszereket és a mandulatejet, majd keverjük simára. Öntsük az így kapott masszát a hagymára és hagyjuk, hogy a fölösleg lecsöpögjön. Daráljuk simára a panko morzsát, majd szórjuk a hagymára.
- Süssük a hagymát aranybarnára, ez kb. 18-20 percet vesz igénybe.
- Készítsük el a mártogatóst: Keverjük össze a vegán majonézt, a ketchup-ot, a tormát, a fűszerpaprikát, fokhagyma-granulátumot és az oregánót.
- Sózzuk meg és tálaljuk.
Megjegyzés:
–
További receptek a Prove.hu-n
Vegán publicistaként is fontos számomra a hitelesség és racionalitás, ezek szerencsére személyiségem részét képezik. 2013-ban találkoztam a veganizmussal, amikor egy elég súlyos egészségügyi probléma miatt nagyon sokat olvastam/kutattam a növényi táplálkozás és egészség kapcsolatáról. Hirtelen és radikális elhatározással váltottam életmódot, ami maximálisan bevált. Az állatok, az élővilág és a környezet szeretete és tisztelete azóta még inkább értékké vált számomra. Szerencsés vagyok, hogy párom hasonlóképpen gondolkodik és egymást mindenben támogatva próbáljuk a világot jobbá tenni. Ezért is örültem a Prove által biztosított lehetőségnek, remélem cikkeink minél több embertársunkhoz eljutnak és közös gondolkodásra sarkallnak bennünket, egy egészségesebb és lehetőség szerint kegyetlenségmentes jövő érdekében.