Most olvasott cikk
Ez a vegán ifjúsági regény tökéletes őszi olvasmány lehet

Ez a vegán ifjúsági regény tökéletes őszi olvasmány lehet

Kántor Kata NyomoZOOk című könyve igazi vegán ifjúsági regény. Egy aktivista lány, Saci nyomoz két társával, Attilával és Tónival. A tét pedig igencsak nagy: ha sikerrel járnak, az három kihalással fenyegetett faj túlélését jelentheti.

Új ifjúsági regény jelent meg NyomoZOOk címmel a magyar könyvpiacon, amelyben megjelenik a vegánság és a biodiverzitás témaköre is. Utóbbitól nem kell megrettenni, mivel a legkevésbé sem a biológia órákon hallott, legtöbbször kissé unalmas módon értekezik a kötet a témáról. Kalandok és nyomozás keretében mutatja be ugyanis Kántor Kata könyve a biológiai sokféleséget, és azt, miért fontos ennek a megőrzése.

A 180 oldalas, Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent mű főhőse három kiskamasz, Attila, Saci és Tóni. Saci környezetvédelmi és vegán aktivizmusával húzza ki a gyufát az osztály fenegyerekeinél, a Szakál ikreknél. A fiúk az online térben (is) zaklatják ezért a lányt. Hasonló elbánásra számíthat Attila is, akiről azt hiszik az ikrek, hogy beárulta őket az osztályfőnöknek. Saci az új osztálytárs védelmére siet, közben azonban még a korábbiaknál is nagyobb slamasztikába sodródnak.

Olyan információkhoz jutnak ugyanis, amelyek a Fővárosi Állatkertből eltűnt három génkapszula nyomára vezethetik őket, vagy éppen az ügyben illetékes nyomozókat. Ahogy azonban Harry Potter is csak ritkán hagyatkozik Dumbledore vagy éppen McGalagony professzor segítségére, a NyomoZOOk főszereplői is inkább maguk erednek a rejtélyek nyomába. Időközben kiegészülnek a kerekesszékes Tónival, és hárman próbálják kideríteni, hogy hol lehetnek a génkapszulák, és ki lopta el őket.

Kántor Katának nem ez az első ifjúsági regénye, ő a szerzője a Nózi nyomoz-könyveknek is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kántor Kata (@nozinyomoz) által megosztott bejegyzés

Ivan története is emlékezetes vegán olvasmány lehet

Ha a NyomoZOOk után kedvet kapnál egy másik vegán ifjúsági regényhez is, akkor jó szívvel ajánljuk Katherine Applegate Ivan, az egyetlen című művét. Ebben Ivan, a gorilla a Nagy Csúcs Bevásárlóközpont és Játékterem 8-as kijáratánál tengeti napjait. Hol több, hol kevesebb lelkesedéssel éli meg, hogy az arra járók megbámulják. Mindössze ennyi is a funkciója: hogy vonzza a látogatókat.

Stellával, az elefánttal és Bobbal, a kutyával osztja meg a szürke hétköznapokat, amelyekbe csak a rajzolással tud némi színt csempészni. A monotóniát aztán Ruby, a kiselefánt érkezése töri meg. Ivan egyre többször gondol a dzsungelre, ahonnan kiragadták kölyökkorában, valamint arra, milyen is lehet gorillatársakkal együtt élni.

Érzékenyítés céljából mindenképp alkalmas lehet már kisiskolások számára is a könyv. Ugyanakkor még a szentimentálisabb felnőtteknek is azzal kell kalkulálni, hogy nehéz könnyek nélkül végigolvasni Ivan történetét.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.