Most olvasott cikk
Vágott vagy műfenyő – melyik az igazán környezetbarát karácsonyfa?

Vágott vagy műfenyő – melyik az igazán környezetbarát karácsonyfa?

vágott vagy műfenyőt vegyünk? melyik a környezetbarát?

Évek óta rendre élesedik a vita decemberben azzal kapcsolatban, milyen is a környezetbarát karácsonyfa. Éppen ezért most környezetmérnök segítségével jártunk utána a kérdésnek, az ő szakértelme mellett ütköztettük a vágott, illetve a műfenyő mellett szóló érveket és ellenérveket.

Ma már gyakorlatilag kötelező elemei az adventi készülődésnek a karácsonyfával kapcsolatos összecsapások is. Mióta Magyarországon is egyre elterjedtebbek a műfenyők, egyre hangosabbak azok is, akik ezt a megoldást tartják jobbnak, zöldebbnek.

Sokan azzal érvelnek a műanyag verzió mellett, hogy ez évekig használható, és csak egyszer terheli az előállítása, szállítása a környezetet. A Prove-nak nyilatkozó környezetmérnök szerint azonban még ezzel együtt sem veheti fel a versenyt a környezetbarát karácsonyfa címért a vágott verzióval a műanyag.

Valóban meg lehet a műfenyővel spórolni az élők kivágását, de környezetvédelmi szempontok szerint ez a spórolás inkább hátrányos, mint előnyös. Egy teljesen átlagos méretű műfenyőt egyes becslések szerint legalább húsz évig kellene használni ahhoz, hogy visszahozza az előállításával járó környezeti terhelést. Általánosságban viszont az látszik, hogy egy műfenyő öt, maximum tíz évig maradhat használatban

– mondta Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa.

Hozzátette, a műfenyő előállítása során rengeteg üvegházhatású gáz jut a levegőbe a minőségétől függően, ráadásul a tartóssága is egy meghatározott időszakban mérhető. „Az így tönkrement műanyag fenyők többségét nem lehet újrahasznosítani, mert kompozit anyagokból – többféle műanyagból – készülnek. Sajnos emiatt a legtöbb esetben hulladéklerakóban végzik” – magyarázta.

Fontos persze megjegyezni azt is: attól, hogy valaki azt érzi, használhatatlanná vált a műfenyője, nem érdemes rögtön a kuka felé venni az irányt. Az ugyanis, ami számunkra használhatatlan, másnak – akár kevésbé jó körülmények között élők számára – még igazi kincs lehet. A túlhasználtnak, kopottasnak gondolt műanyag karácsonyfának is adhatunk tehát egy új esélyt, és akár jelképes összegért, akár adományként meghirdethetjük megfelelő platformokon.

Nem kizárólag a zöld szempontok szólnak a vágott fenyő mellett

Szebenyi Péter kiemelte, a fenyő kivágása előtt rengeteg szén-dioxidot köt meg. Ez pedig annyit tesz, hogy az előállítása kifejezetten csökkenti az üvegházhatást, szemben a műanyag vetélytársa környezetkárosító elkészítésével. Miközben pedig a műanyag fenyő elhasználódása után már csupán szemét lesz, a vágott fenyőkből akár mulcs is készülhet.

Fontos tudnivaló a fenyőfa karácsonyt követő kezelésével kapcsolatban, hogy a komposztálása némiképp problémás otthoni körülmények között.

A tűlevelűek komposztálása helyben is megoldható, de szigorúan csak külön. Ennek oka a fa gyantatartalma, amely a komposztunk pH-értékét megváltoztathatja. További probléma vele, hogy a komposztálása akár hét évig is eltarthat. Igaz, ez ipari komposztálással – nagyüzemben – némiképp felgyorsítható

– mondta a szakértő.

A fenyőtermesztés számos család megélhetését, keresetkiegészítését biztosítja. Magyarországon 3000-3500 hektáron folyik fenyőtermesztés kifejezetten karácsonyi értékesítési céllal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. Ez pedig – ideértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaságnak ad munkát. A kamara arról számolt be, hogy Magyarországon évente 1,8-2 millió darab vágott fenyőfát értékesítenek karácsonykor.

Alternatív megoldás is lehet környezetbarát karácsonyfa

Sokan dönthetnek persze úgy érzelmi okokból is, hogy nem akarnak évente újabb és újabb kivágott fával szemezni az otthonukban pusztán dekorációs célból. Akiknek a torkát a sírás fojtogatja már csak a gondolattól is, azok semmiképp ne olvassák el Fekete István haldokló fenyőről szóló, A karácsonyfa című novelláját. Ha viszont azok közé tartozol, akik soha nem tudták hova tenni a vágott fenyővel szemben felhozott érzelmi érveket, ez az írás segíthet a megértésben.

A környezetbarát karácsonyfa kérdésköre mindenesetre messze túlmutat a vágott kontra műfenyő összevetésen. Ma már ugyanis számos alternatív megoldással is számolhatunk. Ezek közül a leghagyományosabbnak a földgömbbel együtt vásárolható, majd kiültethető fenyő tekinthető. Ennek persze hátránya, hogy csak módjával díszíthető, valamint a szobahő sem a legjobb barátja, hűvösebb helyen érzi igazán jól magát. De ellene szólhat az is, ha lakásban élünk, és nem tudjuk hova kiültetni a karácsony környékén megvásárolt fákat.

Ezeken túl is számos lehetőség fellelhető azonban az interneten. Fancsikai Eszter vegán tartalomgyártó például egy fából készült alapot díszít évek óta a családjával.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fancsikai Eszter (@fancsikai_eszter)

A Prove szerkesztőségének egyik tagja pedig a könyvespolcát öltözteti ünnepi köntösbe ilyenkor. Ha pedig ezek közül egyik ötlet sem nyerte el a tetszésed, segítségül hívhatod a Pinterestet vagy akár Martha Stewart amerikai üzletasszony, televíziós személyiség tippjeit is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.