Most olvasott cikk
Tavaly 1.1 milliárd dollárt bukott a tejipar

Tavaly 1.1 milliárd dollárt bukott a tejipar

A tejipar 1.1 milliárd dollárt bukott

Miközben a növényi alapú alternatívák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a tehéntej iránti kereslet jelentősen visszaesett.

Az Amerikai Tejtermelők Szövetsége (Dairy Farmers of Amerika, továbbiakban DFA) szerint múlt évben 1,1 milliárd dollárral (kb. 308 milliárd forinttal) csökkent az eladások száma. A 2018-as évet 13,6 milliárd dolláros eladással zárták, míg ez a szám 2017-ben 14,7 milliárd dollár volt.

A DFA elnöke és ügyvezetője, Rick Smith szerint 2018 egy kihívásokkal teli év volt a tejtermelők számára. A Fast Company szerint a növényi alapú alternatívák népszerűbbé válása is felelős a tejipari bevételek csökkenéséért.

A farmerek is a növényi alapú alternatívák térnyerésében látják leginkább a veszélyt.

Amerikai szenátus 1 milliárd dollárral támogatja a tejipart
Fá Romero / Pexels

Növekvő vegán piac

2017-ben a tejalternatívák piacát 11,9 milliárd dollárra becsülték, ekkor úgy vélekedtek, hogy ez a szám 34 milliárdra is felugorhat 2024-ig. Ráadásul a szója-, és rizstejen elérhető haszon átlagosan 6 százalékkal magasabb, mint a hagyományos tejen lévő profit.

Az egyre növekvő növényi alapú termékeket forgalmazó iparágba pedig számos élelmiszeripari startup is csatlakozott, hogy a fogyasztók egészséges, állathasználattól mentes és környezetbarát igényeit kiszolgálják.

A diótejet forgalmazó Califa Farm 115 millió dolláros pénzalapot kapott a növényi alapú termékvonalának további kiépítésére. A zabtejet forgalmazó Oatly pedig nem tud lépést tartani a termékei iránti kereslettel.

A Whole Foods nemrég saját gyártósorra ruházott be, amelynek célja, hogy forgalomba hozhassa a saját márkás mandulatejét.

A tejiparban lévő változások hatására egyes hagyományos vállalatok is újragondolták a termékportfóliójukat és a növényi alapú alternatívákhoz fordultak, míg mások próbálják megakadályozni, hogy a növényi termékek a „tej” megnevezést használhassák.

A folyamatban lévő „háború” a hagyományos tejtermelők és az újonnan érkezők között nem csak a marketing által használt nyelvezetben jelenik meg, de a vásárlókat is összezavarja.

A növényi alapú termékekkel foglalkozó vállalatok nem elégedettek maradéktalanul. Ezt az Almond Board of California szóvivője, Molly Spence Fast Company-nak adott nyilatkozatából is kitűnik:

„A növényi tejek nem pár éve vannak jelen a piacon, hanem több száz éves múltra tekintenek vissza. Emiatt kicsit megkésettnek tűnik számunkra, hogy pont most kell bizonyítanunk a termékeink elnevezésének jogosságát.”

Miért váltsunk növényi tejre?

Tejmentes vegán tejtermékek
© Matt McDonald

A növényi tej nem csak a vállalatok számára hoz hasznot. Fogyasztásuk az egészségünk számára is előnyös és a környezeti terhelése is kisebb mértékű, mint a hagyományos tejé.

Az Oxfordi Egyetem egy tanulmánya szerint a tejtermelés által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége háromszor nagyobb, mint bármelyik vizsgált növényi alternatíva előállítása közben keletkezett (a tanulmányban a rizs-, a szója-, a zab-, és a mandulatej kibocsátását vizsgálták).

Hasonlóképpen a tejtermelés bizonyult környezeti szempontból a legköltségesebbnek, mikor azt vizsgálták, hogy mennyi földterületet és vizet használnak az egyes termékek előállításakor.

Ugyanebben a tanulmányban olvashatunk arról is, hogy az emberi tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok egynegyedéért az élelmiszeripar a felelős, ezen belül a legnagyobb részt a hús és az egyéb állati eredetű termékek előállítása közben keletkező gázok teszik ki.

Ahogy Dr. Adrian Camilleri – a Sydney-i Műszaki Egyetem fogyasztói döntéseket tanulmányozó pszichológusa és a Columbiai Egyetem környezetvédelemmel kapcsolatos döntéseket vizsgáló kutató központjának tagja – a BBC-nek kifejtette, szerinte az emberek általában nincsenek tisztában a tejtermékek környezeti hatásaival, de reméli, hogy ez változóban van, tekintve a 2017-es eladásokat.

„A tejtermékek előállításából származó üvegházhatású gázok mennyisége 30 százalékkal nagyobb, mint amennyire az emberek általában becsülik.

A legtöbb fogyasztó alábecsüli, hogy mennyivel csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége, ha az állati eredetű tejet növényire váltjuk”

–fejtette ki Dr. Camilleri.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.