Színes cukkinispagetti mogyorószósszal – TÉNÉ-opcióval is elkészíthető

recept, cukkinispagetti mogyorós szósszal

A cukkinispagetti nemcsak paradicsomos mártással lehet nagyszerű, de például a mogyoróvajas thai tésztát is könnyedén gluténmentessé varázsolhatod vele.

Ez az egyszerűen elkészíthető mogyorószószos cukkinispagetti kiváló alternatíva lehet, ha kerülöd a glutént, vagy egyszerűen könnyedebb fogásra vágysz. Az alábbi receptet ráadásul gond nélkül teljes értékűvé is teheted, ha a zöldségeket egy tapadásmentes serpenyőben szárazon, vagy kevés vízen pirítod meg ahelyett, hogy olajon sütnéd.

Bármilyen friss zöldség felhasználható a cukkinitészta elkészítéséhez, így az évszakok változásával mindig új és izgalmas fogást alkothatsz. Az extra textúráért tálald friss újhagymával és pirított mogyoróval megszórva. Ha szeretnél kipróbálni egy másik változatot, már korábban olvashattad az avokádós cukkinispagetti receptjét.

Hozzávalók:

4 adaghoz

  • 2 közepes cukkini spirálozva*
  • 1 fej hagyma félkarikára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • ujjnyi gyömbér reszelve
  • 250 g gomba félszeletekre vágva
  • 500 g lila káposzta csíkozva
  • 2 közepes répa vékony csíkokra vágva
  • 1 darab piros húsú paprika
  • 2-3 szál újhagyma szeletelve
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olaj (opcionális**)
  • egy nagyobb marék földimogyoró durvára vágva

*Ha nincs zöldségspirálozód, egy hagyományos zöldséghámozóval is megoldható: a cukkinit „hámozd” hosszú csíkokra, így cukkinispagetti helyett inkább szélesmetélt-szerű tésztát fogsz kapni.

**Ha TÉNÉ módon szeretnéd elkészíteni, olaj helyett egy tapadásmentes serpenyőben kevés vízen pirítsd le a fokhagymát és a cukkinit.

A szószhoz:

  • 3 evőkanál mogyoróvaj
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • ½ teáskanál chilipehely vagy 1 teáskanál chilipaszta
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 1 teáskanál agávészirup (opcionális)
  • 2-3 evőkanál víz
  • bors

Elkészítés:

  1. A szószhoz alaposan keverd össze a hozzávalókat, és tedd félre.
  2. Egy nagyobb serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olajat, majd közepesen alacsony lángon kezdd el rajta pirítani a hagymát. Adj hozzá egy nagy csipet sót, és időnként kevergetve pirítsd még 7-8 percig.
  3. Először add hozzá a gombát, és ha szükséges, akkor még egy evőkanál olajat. Vedd a lángot közepesen magasra, adj hozzá egy nagy csipet sót, és mikor már a legtöbb víz elpárolgott róla, add hozzá a paprikát, a káposztát és a répát is.
  4. Addig pirítsd, hogy a zöldségek még éppen roppanósak maradjanak (kb. 10-15 perc). Vedd a lángot közepesen alacsonyra, és add hozzá a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért.
  5. 2-3 perc kevergetés után adj hozzá egy evőkanál szójaszószt, majd további két perc múlva jöhet hozzá a cukkinispagetti.
  6. Pirítsd két percig, majd öntsd rá az elkészített szószt, és 4-5 perc alatt időnként megkeverve melegítsd össze.
  7. Tálald durvára vágott földimogyoróval és újhagymával megszórva.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.