Most olvasott cikk
Palak tofu, a spenótos tejsajt vegán változata

Palak tofu, a spenótos tejsajt vegán változata

Palak tofu recept vegán

A palak tofu a dél-ázsiai spenótos tejsajt, a palak paneer növényi alapú változata. Ebben az illatos és krémes spenótos curryben a sajtot tofu váltja fel, a tejszínt pedig kókuszkrémmel vagy elturmixolt kesudióval is helyettesítheted.

A következő receptben megmutatjuk hogyan készül az autentikus palak tofu és instrukciókat adunk az egyszerűsített változat elkészítéséhez is.

A palak tofu összetevőiről

Spenót: eredetileg friss spenótból készül, amit blansíroznak, majd leturmixolnak, de az egyszerűsítés kedvéért használhatsz passzírozott parajt is.

Tofu: ha azt szeretnéd, hogy minél inkább hasonlítson az állaga a paneerra, akkor felvágás után csak főzd bele a krémbe, azonban ha szereted a sült tofu állagát, akkor meg is sütheted, és a végén add a masalához. Használhatsz natúr vagy füstölt tofut is.

Krém: a kesudiókrémnek neutrálisabb az íze, így közelebb áll az eredeti változathoz, de ha nem bánod a kókuszos beütést, sűrű kókuszkrémet is használhatsz.

Hozzávalók:

4 adaghoz

  • 1 fej hagyma felaprítva
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma zúzva vagy reszelve
  • ujjnyi gyömbér reszelve
  • 1 közepes paradicsom kockázva
  • 450 g passzírozott paraj vagy 300 g friss spenót
  • 200 ml kókuszkrém vagy 70 g nyers kesudió, 1 órán át forró vízbe vagy éjszakára hideg vízbe áztatva
  • 2 csomag (360 g) tofu
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1 teáskanál egész római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • ½ teáskanál chilipehely
  • 1 teáskanál só
  • pár tekerés frissen őrölt bors

Tálaláshoz:

  • friss citrom leve
  • friss koriander
  • basmati rizs vagy naan kenyér

Elkészítés:

  1. Olvaszd ki a paszírozott parajt, vagy ha friss spenótot használsz, mosd meg, blansírozd (főzd két percig forró vízben, majd tedd jeges vízbe), és turmixold össze a beáztatott kesudióval és egy kevés vízzel.
  2. Ha nem sült tofuval szeretnéd elkészíteni, ezt a lépést hagyd ki. A tofut vágd körülbelül 1×2 centis darabokra, és egy nagyobb serpenyőben kezdd el pirítani 1-2 evőkanál olajon, közepes lángon. Időnként keverd meg, hogy ne tapadjon le, adj hozzá egy nagy csipet sót, frissen őrölt borsot, majd kb. 10 perc pirítás után jöhet hozzá 1-2 evőkanál szójaszósz. Keverj rajta párat, majd ha már mindet magába szívta, elzárhatod. Szedd ki egy edénybe, és tedd félre.
  3. Egy nagyobb edényben hevíts fel egy evőkanál olajat, majd közepesen alacsony lángon kezdd el rajta pirítani a köménymagot. Mikor már illatozni kezd és kis színt kapott, kb. 1-2 perc után jöhet hozzá a felaprított hagyma. Adj hozzá egy nagy csipet sót, és időnként kevergetve pirítsd még 5-6 percig, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, és pirítsd még 2 percig.
  4. Add hozzá az őrölt koriandert és a kockázott paradicsomot, majd piríts még 2-3 percig.
  5. Jöhet bele a garam masala, a kesudióval összeturmixolt spenót vagy a felolvasztott, passzírozott paraj és a kókuszkrém.
  6. Adj hozzá sót, frissen őrölt borsot, és ha nem a sült tofus változatot készíted, akkor mehet bele a felvágott nyers tofu.
  7. Forrald fel, és ha a sült tofus variáció mellett döntöttél, azt add hozzá, majd zárd el.
  8. Tálald friss citromlével és aprított korianderrel. A palak tofu mellé fogyassz basmati rizst vagy naan kenyeret.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.