Most olvasott cikk
Végleg felhagyott a macskahús kereskedelmével egy vietnámi üzlet

Végleg felhagyott a macskahús kereskedelmével egy vietnámi üzlet

bezárt egy macskahúst forgalmazó étterem Vietnámban

A Humane Society International állatvédő szervezet programjának köszönhetően bezár egy macskahúst felszolgáló étterem és vágóhíd. Az öt éve üzemelő intézmény vezetője nem tudta tovább folytatni a kegyetlenséggel járó tevékenységet, ezért megkérte a szervezetet, hogy segítsenek az átállásban. A vágóhídon lévő húsz macska az állatvédőkhöz került, nekik megpróbálnak gazdit keresni. A tulajdonos az étterem és vágóhíd helyett élelmiszerboltot nyit a szervezet által biztosított anyagi támogatásból.

Havonta akár 300 macskával is végzett Mr. Pham Quoc Doanh, egy Vietnámban, Thai Nguyen-ben található vágóhíd és étterem tulajdonosa. Az étterem specialitása a macskahús volt. A bezárás idején húsz macska várt arra, hogy őket is vízbe fojtsák – ezzel a módszerrel végzett Doanh az állatokkal –, de szerencsére erre már nem kerül sor. A tulajdonos a Humane Society International (HSI) állatvédő szervezet segítségét kérte, hogy be tudja zárni az üzletet. Mr. Pham Quoc Doanh ugyanis nem tudta tovább végezni az állatok leölésével járó munkát. Mindemellett pedig nagyon bántotta a tudat, hogy a felszolgált macskák közül sokan ellopott háziállatok, szeretett családi kedvencek voltak.

A HSI Model for Change programja 2015-ben indult Dél-Koreában és tavaly startolt Vietnámban. Ennek a kezdeményezésnek köszönhető, hogy az étteremtulajdonos is ki tudott szállni az üzletből. A szervezet a programnak hála már két kutyavágóhidat és egy (a cikk témáját képező) macskavágóhidat is sikeresen bezáratott Thai Nguyen-ben. A megállapodás értelmében Mr. Doanh a szervezet nevére íratta a húsz macskát, így azokat megfelelő gazdiknál tudják majd elhelyezni. A HSI dolgozói végignézték, amint a „macskahús” tábla lekerül az épületről, ezzel újabb sikert könyvelve el a program neve mellett.

Nagyon boldogok vagyunk, hogy bezártuk ezt a macskahús-árusító üzletet Vietnámban. Reméljük, hogy ez csak az első a sorban, és Mr. Doanh-hoz hasonlóan sokan mások is elpártolnak ettől a kegyetlen üzlettől. Habár a legtöbb vietnámi nem eszik macskát, továbbra is tartja magát a babona, hogy balszerencse ellen hatásos lehet a húsuk. Ez a húsz szerencsés cicus egy borzalmas végzet elől menekült meg, és szerető otthonra fognak találni, de a munkánk tovább folytatódik, hogy végre betiltsuk a macskahús fogyasztását, ami temérdek szenvedést okoz

– nyilatkozta Quang Nguyen, a HSI Viet Nam társállatokkal foglalkozó ügyvezetője.

A macskahús sok esetben háziállatoktól származott

Az országban évente körülbelül egymillió macskát ölnek le a húsukért. Ezek szinte kizárólag utcáról befogott kóbor egyedek vagy háztól ellopott macskák. Felmérések szerint a vietnámiak 87 százalékának lopták már el a háziállatát, vagy ismernek olyat, akivel ez megesett. A háziállatlopások megnövekedett mértéke mellett Kínából is nagy számban érkeznek kutyák és macskák az országba fogyasztási céllal. Ezeket az állatokat sokszor buszok csomagtartóiban szállítják, olykor egy teljes napon keresztül, így sokan nem élik túl a megpróbáltatásokat.

A vietnámi lakosság nagy része (71 százalék) a kutya- és macskahús fogyasztásának betiltása mellett van, mégpedig azért, mert az általános vélekedés értelmében társállatként tekintenek rájuk.

(Humane Society International)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.