Most olvasott cikk
A klímaváltozás is oka lehet az Afrikában tomboló kolerajárványnak

A klímaváltozás is oka lehet az Afrikában tomboló kolerajárványnak

A földrész vezető egészségügyi szervének igazgatója a melegedő éghajlatot és a szeszélyes időjárási jelenségeket okolja a jelenlegi kolerajárvány miatt. Az áradások és egyéb szélsőséges viszonyok nagyon megnehezítik a lakosság tiszta vízhez való hozzáférését. A kiszáradással fenyegető betegség viszonylag jól kezelhető, de a legtöbb régióban nagyon alacsony az átoltottság, ami tovább ront a helyzeten.

Az utóbbi évek legrosszabb kolerajárványa tombol Afrikában, amit a szakértők a klímaváltozás rovására írnak – számolt be a Time. A kontinens több tucat országában növekednek az esetszámok. A Kongói Demokratikus köztársaságtól egészen a Dél-afrikai Köztársaságig szedi áldozatait a betegség. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a legtöbb afrikai országban vakcinahiány van. Habár az oltás nem nyújt teljes védelmet a betegség ellen, a védekezést mindenképpen segítené.

A kolera Afrikában a klímaváltozás következménye

– jelentette ki nemes egyszerűséggel Jean Kaseya, az African Centres for Disease Control and Prevention igazgatója.

Az emberi tevékenység következtében folyamatosan melegedő éghajlat olyan szélsőséges időjárási viszonyokat okoz, amelyek nagyban megnehezítik a megfelelő védekezést. A kontinensen tapasztalható áradások miatt a tiszta vízhez is nehezebb hozzájutni. Ez kritikus fontosságú a kolera megfékezésében, a kórokozó ugyanis leginkább vízzel terjed. Afrika egyébként sem stabil egészségügyi rendszerére így a mostani járvány különösen nagy terhet ró.

A kolerajárvány megfékezéséhez védőoltások is kellenének

A betegség nagyon komoly vízveszteséggel jár – hányás vagy hasmenés következtében –, amit lehetőleg szájon át történő folyadék-, só- és cukorpótlással elég jól lehet kezelni. A kolera ellen védőoltás is létezik (bár nem minden baktériumtörzs ellen és nem túl jó hatékonysággal), viszont ezekből hatalmas hiány van a kontinensen. A szükséges 80 millió vakcina helyett körülbelül 15-18 millió adag áll rendelkezésre. Az oltás következtében fellépő immunizáció könnyebbé tenné a járvány lassítását vagy megfékezését, de a gyártók nem érdekeltek abban, hogy a világ legszegényebb országaiba gyártsanak oltásokat.

A mostani járvány jól rávilágít arra, hogy milyen következményekkel jár a klímaváltozás. Afrika is felelős a jelenleg kialakult helyzetért. A kontinens hozzájárulása az üvegházhatású gázok kibocsátásához a legkisebb, mégis itt érzékelhetők leginkább az éghajlatváltozás hatásai. Hazánkban körülbelül 150 évvel ezelőtt tört ki utoljára kolerajárvány.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.