Most olvasott cikk
Kanada új étkezési irányelve majdnem vegán – lássuk, mit tartalmaz pontosan!

Kanada új étkezési irányelve majdnem vegán – lássuk, mit tartalmaz pontosan!

Kanada hivatalos étkezési irányelve vegán étrendet javasol mindenkinek

A Health Canada legújabb egészséges étkezésre vonatkozó útmutatója kevesebb kőbe vésett szabályt és szélesebb körű tanácsokat tartalmaz, ami az egészségesebb életvitelt illeti.

A szövetségi kormányzat drámai mértékben dolgozta át az ikonikus Kanadai Élelmiszer Útmutatót, bevezetve ezzel egy új, egyszerűsített megközelítést, amely a növényi alapú étkezést szorgalmazza, és ezzel egyidejűleg háttérbe szorítja a hús- és tejtermékeket.

A Health Canada az elmúlt négy évtizedben azt az iránymutatást adta a kanadaiaknak, hogy az egészséges étrendet a szivárvány színei által meghatározott négy fő ételcsoport teszik ki. Ezzel szemben az új, múlt hét kedden nyilvánosságra hozott útmutató nem csak megszűnteti a négyes csoportosítást, de megszünteti az adagok számára és méretére vonatkozó kontrollt is.

A szivárvány hátteret egy új ikonnal helyettesíti: a tányérral.

Íme néhány újítás a friss élelmiszer-útmutató alapján:

1. Megszűnik a „négy élelmiszercsoport”

A négy élelmiszercsoport – egészen múlt hétig – többé kevésbé változatlan volt, mióta a kanadai élelmiszer irányelvek 1977-ben napvilágot láttak. A csoportosítás a tej és tejtermék, hús és húshelyettesítők, gabonák, valamint gyümölcs és zöldség kategóriákat foglalta magában.

Az új irányelvi csoportok: gyümölcs és zöldség; teljes kiőrlésű gabonák és fehérjék.

Kanada új, hivatalos étkezési irányelvei vegán, növényi étrendet ajánlanak

Utóbbi egy új összefoglaló kategória, amely egyesíti a tejterméket és a húst, valamint a növényi alapú fehérjéket, mint a tofu és a csicseriborsó. Ráadásul a fehérje kategórián belül sem a hús, sem a tejtermékek nem kerülnek hangsúlyozásra.

A fehérjetartalmú élelmiszerek közül válasszunk gyakrabban növényi alapúakat.

– mondja az új útmutató.

A növényi alapú élelmiszerek – zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és növényi fehérjék – rendszeres bevitele pozitív hatással lehet az egészségre, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek, a vastagbélrák és a 2. típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatát.

Az új útmutató, melyet Ginette Petitpas, egészégügyi miniszter fedett fel kedden, háromra csökkenti a kategóriák számát.

Ennek üzenete egyértelmű: együnk több növényt, ugyanakkor kevesebb vagy semennyi hús és tejterméket.

Ez az elmozdulás a húsoktól és a tejtermékektől az érintett iparágak heves ellenállását váltotta ki. 2017-ben a Globe arról számolt be, hogy a húsipar és más kormányzati szervek lobbiztak a Health Canada-val, hogy puhítsanak a megközelítésén. A hónap elején Tom Lynch-Staunton, az albertai marhahús-termelők képviselője elmondta a Globe-nak, hogy veszélyes lenne a húst a növényi eredetű fehérjékhez hasonlítani.

A kanadai tejtermelők kedden tett nyilatkozata szerint az új útmutató „nem tükrözi a legfrissebb és a túlnyomóan rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokat.” A szervezet korábbi nyilatkozatai arra figyelmeztetnek, hogy a lépés „hátrányosan befolyásolná a jövő nemzedék hosszú távú egészségét”. amellett, hogy negatívan hat a helyi tejtermelőkre.

2. Kevésbé előírás jellegű

Az új útmutató egy feltűnően egyszerű képre lett letisztítva: egy tányérra, amelyet  nagyjából félig zöldség és gyümölcs tesz ki, míg a másik fele teljes kiőrlésű gabonára  és fehérjére oszlik. A kép célja, hogy egy egyértelmű üzenetet közvetítsen, amely a Health Canada szerint a következő:

Étkezz olyan étrend szerint, amelynek nagyjából a fele gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, és a másik fele a másik két élelmiszerkategória (gabonák és proteinforrások) között oszlik meg.

Túljutottunk az ételcsoportonként meghatározott adagokra vonatkozó ajánlásokon. Túlléptünk azon is, hogy a tájékoztatás arról szóljon, hogy a különböző ételkategóriákból mennyi feleltethető meg egy adagnak.

Azt hallottuk folyton a kanadaiaktól és az érintett piaci szereplőktől, hogy az eddigi rendszer nagyon nehéz volt és túl bonyolult volt használni.

– mondta Hasan Hutchinson, a Health Canada Táplálkozási politika és támogatás részlegének igazgatója.

Véleménye szerint az új megközelítés nem adagokról, hanem arányokról szól. Úgy nyilatkozott, hogy a „félrész gyümölcs és zöldség” szabály követésével az osztály bízik abban, hogy „egy igazi, a mindennapi életre adaptálható útmutató”-t sikerült alkotni. Hozzátette, hogy az útmutató várhatóan további részletekkel kerül kiegészítésre a későbbiekben, bár valószínűleg az egészségügyi szakembereket, illetve olyan intézményeket megcélozva, amelyek számára kiemelt igény van útmutatásra az étkezési tervek és étrendek kialakításához.

3. Igyunk több vizet!

Ez az iránymutatás, mely a kanadaiakat arra buzdítja, hogy fő folyadékforrásukat vízből nyerjék, két célt szolgál: a hidratáltság előmozdítását, valamint a cukros vagy alkoholos italok fogyasztásának korlátozását. Az útmutató alapján:

2015-ben a cukros italok voltak a kanadaiak étrendjében a cukorbevitel fő forrásai, a gyermekek és serdülők esetében a legmagasabb átlagos napi bevitellel.

Igyál több vizet

Bár a Kanadai Élelmiszer Útmutató korábbi verziói még 100 százalékos gyümölcslét ajánlottak az egységnyi gyümölcsbevitel egészséges megfelelőjeként, az új verzió eltávolodik ettől  – az italgyártó vállalatok által folytatott heves lobbi ellenére -, ahogy erről a The Globe beszámolt.

E helyett a 100 százalékos gyümölcslevet a fogszuvasodással, elhízással és a 2. típusú cukorbetegséggel szoros kapcsolatban álló „cukros ital” kategóriával jelöli.

Az útmutató fokozottan felhívja a figyelmet az alkoholfogyasztás veszélyeire, mivel:

Az alkohol sok kalóriát, ugyanakkor kevés vagy semmilyen tápértéket nem ad hozzá az étrendhez.

Az alkoholfogyasztás továbbá összefüggésben áll bizonyos ráktípusok kialakulási kockázatával, ide értve többek között a máj- és gégedaganatot is.

4. Együnk kevesebb feldolgozott terméket

Míg a múltban a Kanadai Élelmiszer-útmutató azt ecsetelte részletesen, milyen ételeket kellene enni, addig az új változat konkrét ajánlásokat inkább arra vonatkozóan ad, hogy mit NEM szabad enni – vagyis a feldolgozott és előkészített élelmiszereket, amelyek tele vannak sóval, finomított cukorral és telített zsírokkal.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a magasan feldolgozott termékek elérhetősége és fogyasztása.

– mondja az útmutató.

Ez az eltolódás az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok emelkedésével szoros összefüggést mutat.

Az útmutató feldolgozott élelmiszerek között a muffinokat, hot dogokat, a fagyasztott pizzát, a csokoládét és a szódát sorolja fel példaként. Az előkészített ételek ugyanakkor az éttermi vagy hasonló fogyasztásra kész ételekre vonatkoznak, amelyek tipikusan sok sót, cukrot és telített zsírt tartalmaznak.

assorted-broccoli-cabbage-1300972 (1)

5. Hangsúly az egészséges étkezési szemléletmódon

A széles körben elismert, brazil megközelítésre építve, az új kanadai útmutató tartalmazza az egészséges táplálkozási ajánlásokat is:

  • Figyeljen az étkezési szokásokra,
  • Vigyázzon az élelmiszer-marketinggel,
  • Főzzön gyakrabban
  • Élvezze az ételt
  • Étkezzen másokkal.

A Kanadai Élelmiszerközpont nyilatkozata ezt az iránymutatást úgy értelmezi:

Fontos lépés az, hogy nem csak arról fogalmazunk meg tanácsokat, hogy mit együnk, hanem arról is, hogyan együnk – főzzünk többet otthon, élvezzük az ételeket és együnk társaságban – mely összességében az étkezéseknek egy egészséges, közösségi élményként történő megközelítését szorgalmazza.

A kanadai Orvosi Egyesület is üdvözölte az útmutató új irányvonalát. Amint azt a CMA elnöke, Dr. Gigi Osler mondta egy nyilatkozatában:

A CMA különösen támogatja a bizonyítékokon alapuló felülvizsgálatot és a széles körű konzultációs folyamatot az új útmutató kidolgozása és annak biztosítása érdekében, hogy ez független kutatásokra épüljön.

Kövesd a kanadai példát te is, válts teljes értékű növényi étrendre!


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.