Most olvasott cikk
A kabuli állatmentők, akiknek nem sikerült kijutniuk Afganisztánból

A kabuli állatmentők, akiknek nem sikerült kijutniuk Afganisztánból

Kabul Small Animal Rescue nem jutott ki Afganisztánból

Amíg a fél világ Paul „Pen” Farthing és az általa Afganisztánban alapított Nowzad állatmenhely lakóinak kabuli menekülésével volt elfoglalva, az amerikai Charlotte Maxwell-Jones is azért harcolt, hogy kollégáit, valamint négylábú védenceit kimenekítse az afgán fővárosból.

A Tenessee-ben született hölgy, a korábbi brit tengerészgyalogossal ellentétben, azonban nem járt sikerrel, a csapatok végleges kivonulásáig nem tudta a Kabul Small Animal Rescue nevű kisállatmentő klinika csapatát a közel 250 kutyával és macskával együtt egy távozó repülőgép fedélzetére juttatni.

Pedig a kivonulás hivatalos bejelentését követően több százezer dollárt sikerült a segítségükre siető adományozóktól összeszedniük a várható költségek fedezésére. De minden erőfeszítése ellenére, hiába foglalt helyet nyolc charterjáraton is, valamennyit törölték, elveszítve ezzel a már kifizetett foglalókat.

Charlotte Maxwell-Jones továbbra is Afganisztánban tartózkodik és most a tálibokat próbálja rábeszélni arra, hogy az amerikai hadsereg által szélnek eresztett állatokat ismét befoghassa és a klinika alkalmazottjaival, valamint családtagjaikkal együtt elszállíttathassa őket az országból.

A teljes csoport egyébként még időben érkezett a repülőtérre az elmúlt héten, ám a tálib őrök csak az amerikai nőt és a kutyákat engedték be. Az alkalmazottakat és a macskákat a kerítésen túl várakoztatták.

A klinika által megjelölt 125 emberből végül kilenc jutott át az ellenőrzésen s ők mára el is hagyták Afganisztánt. A macskákat a többi munkatárssal együtt küldték vissza a kiindulási pontra.

Az Egyesült Államok központi parancsnokságának szóvivője, Karen Roxberry szerint a küldetés nehézsége és komplikáltsága ellenére nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy segítsék a kabuli kisállatok mentését, Maxwell-Jones szerint azonban a katonaság sokszor szükségtelenül állította őket háttérbe.

„A szolgálat tagjai nagyon kedvesek voltak velünk a helyszínen, segítettek az állatok gondozásában, kivették őket a ketrecekből, megölelték őket. A magas rangú tisztek azonban azzal vádoltak, hogy feleslegesen használjuk az amúgy is csekély erőforrásokat, az embereket kell menekíteniük, s nem az állatokat. Pedig én soha nem kértem előnyöket, védenceim amúgy is a járatok rakterébe kerültek volna”

– nyilatkozta Maxwell-Jones a kialakult helyzetről.

A közösségi médiában gyorsan elterjedtek azok a fotók, amelyeken a kimenekítésre váró, beketrecezett, több mint száz kutya várakozik. A kommentárok azzal vádolják az amerikai erőket, hogy sorsukra hagyták munkakutyáikat. John Kirby, a Pentagon szóvivője azonban kedden határozottan cáfolta, hogy a hadsereg akár egyetlen ebet is maga mögött hagyott volna. Szerinte a fényképeken látható kutyák egytől egyig a kabuli kisállatmenő klinikához tartoznak.

Az amerikai nő 2018-ban, kóbor állatok mentésére, egészségügyi ellátásukra és külföldre szállításukra hozta létre kabuli kisállat-menhelyét. Legnépesebb ügyfélkörét az Afganisztánban szolgáló, és bevetéseik során a helyi kutyákkal és macskákkal összebarátkozó amerikaiak jelentették.

A repülőtéren szabadon engedett állatok sorsáról pillanatnyilag semmit sem lehet tudni. Maxwell-Jones azonban egy keddi telefoninterjúban úgy nyilatkozott, hogy igen jó esély van arra, hogy a többségük még mindig életben van. Az amerikai állatvédő most a terület irányítását átvevő tálibokkal próbál együttműködni annak érdekében, hogy befogja ezeket az állatokat, és a személyzettel együtt kiszabadítsa őket Afganisztánból.

Az alkalmazottak azonban most sem tétlenkednek, az indulásra várva is folytatják korábbi munkájukat. A lehető legtöbb, korábban az amerikai szervezetek szolgálatában álló munkakutyát próbálják felkutatni és magukkal vinni egy szabadabb és békésebb országba.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.