Most olvasott cikk
Az Animal Rebellion vérvörösre festette a Buckingham-palota szökőkútját, és megbénította Londont az állatokért

Az Animal Rebellion vérvörösre festette a Buckingham-palota szökőkútját, és megbénította Londont az állatokért

Augusztus utolsó hetében kemény és hatásos akciókkal lépett fel a Londonban 2019 nyarán megalapított Animal Rebellion elnevezésű mozgalom, amely az állatok és az éghajlati kérdések igazságos kezeléséért lép síkra.

A polgári engedetlenség eszközével operáló aktivisták előbb a Buckingham-palota szökőkútját festették vérvörösre, majd a brit főváros központjának közlekedését bénították meg több száz fős tiltakozásukkal. A klímaválság ellen szintén a polgári engedetlenség útján, békés módon küzdő Extinction Rebellionból kinőtt Animal Rebellion minden esetben erőszakmentes és előre eltervezett stratégiát alkalmaz, amikor figyelemfelhívásról és tájékoztatásról van szó.

Így kerül folyamatosan szimbolikájukba a vörös festék, amely az emberek kényelméért kiontott állati vért kívánja jelképezni. Ennek jegyében festették meg a palota szökőkútját is, magát a királynőt vádolva azzal, hogy a vadászat és az ipari állattenyésztés támogatásával neki is vér tapad a kezéhez. Az egyik tiltakozó egyenesen „királyi vérfürdőként” jellemezte az állattartást transzparensén.

„A királyi család az állatok és a bolygónk ellen egyaránt bűncselekményt követ el, egyszerűen megtizedeli a környezetünket”

– fogalmazta meg az Animal Rebellion vádjait annak társalapítója, Hargitai Dóra. Az aktivista szerint a koronához tartozó földeket állattenyésztés és vadászat helyett inkább arra kéne használni, hogy a brit állampolgárok számára egészséges és tápláló ételeket termesszenek. Ugyanakkor az éghajlati válságot sem lehet az élelmiszeripar, valamint az állatgazdálkodás problémáinak megoldása nélkül kezelni. Ezek ugyanis egytől egyik összefüggnek egymással.

Eközben az XR (az Extinction Rebellion népszerű monogramja) tüntetői az Üzleti, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Minisztérium (Department for Business, Energy and Industrial Strategy) előtt tiltakoztak a brit kormány környezetromboló tevékenysége miatt. A megmozdulás legfontosabb követelése az volt, hogy azonnal állítsák le az új fosszilis tüzelőanyagok felkutatását, és új utak építése helyett inkább a vasúti közlekedés fejlesztésére fordítsanak az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet.

Az aktivisták itt is vörös festék és szókimondó transzparensek használatával adtak nyomatékot mondanivalójuknak. Az egyiken például ez állt: „Véres pénzből építve”. A másikon pedig: „A húsevés gyilkosság”

Fotó: Animal Rebellion

Két nappal később körülbelül félezer ember gyűlt össze a Smithfield Marketen, az Egyesült Királyság legnagyobb nagykereskedelmi húspiacán, az Animal Rebellion hívó szavára.

A tüntetők a beszédek elmondását követően megindultak London központjába, ahol előbb elzárták a Blackfriars Bridge-t majd a két mérföldes állatvédő menet más helyszíneket is felkeresett. Az aktivisták az Unilever irodája előtt megállva kritizálták a tejtermékeket árusító és pálmaolajat használó márkákkal rendelkező cég üzletpolitikáját.

A célpontok között volt a Cargill élelmiszeripari vállalat is, amelyet a világ egyik legnagyobb húsfeldolgozójaként tartanak számon.

„Nem az számít, milyen kicsi vagy, az állatok fájdalma méretüktől függetlenül egyforma”

– jelentette ki az Animal Rebellion egyik tagja, Tim Bailey a cég irodái előtt megtartott beszédében.

Fotó: Animal Rebellion

A tömeg ezt követően Snow Hillbe vándorolt, az MSC (The Marine Stewardship Council) irodáihoz, hogy egyperces néma csenddel emlékezzen meg a fogságban született, s hosszú szenvedés után elpusztult vízi állatokra.

„Erőre van szükségünk, de nem fogyasztói erőre, hiszen egy jobb világot nem lehet pénzen megvásárolni”

– mondta az Animal Rebellion egyik alapítója, Dr. Laila Kassam, aki a társadalmi és politikai hatalomra gondolt beszédében.

Az Animal Rebellion akciói során világosan megfogalmazódott a mozgalom üzenete: a húsfogyasztás jelentős mértékben hozzájárult a klímaválság kialakulásához, éppen ezért egy igazságos és fenntartható növényi alapú élelmiszer-rendszer létrehozását kell létrehozni.

Ezzel meg lehetne állítani az állatfajok tömeges kihalását, enyhíteni lehetne az éghajlatválság legkárosabb hatásait és biztosítani lehetne az állatokkal szembeni igazságosabb bánásmódot is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.