Most olvasott cikk
Pen Farthing: nem minden állat élte túl az afganisztáni kimenekítést

Pen Farthing: nem minden állat élte túl az afganisztáni kimenekítést

Pen Farthing kabuli állatmentő

„Nem érzek örömöt, csak bűntudatot” – jelentette ki Pen Farthing a Daily Mailnek adott interjújában, a kabuli menekülésére visszaemlékezve.

Mint arról már a Prove.hu is többször beszámolt, a brit Királyi Haditengerészet veteránja, Paul „Pen” Farthing, az általa alapított Nowzad elnevezésű állatmenhely közel 200 lakóját menekítette ki sikeresen az afgán fővárosból. Az adományok révén kibérelt repülőgépével vasárnap reggel szállt le a londoni Heathrow repülőtéren.

Az interjúban több részletre fény derült az utóbbi napok kálváriájából. Az egykori tengerészgyalogos szerint menekülés közben a tálibok megszúrták az egyik kutyáját, amikor egy ellenőrző ponton haladták át, az utazás során pedig öt macska is elpusztult. Pedig a menhely alapítója alaposan felkészült a viszontagságokra.

125 kilogramm száraztáp, 72 konzervtáp és 207 liter ivóvíz mellett 12 ipari méretű tekercs papírtörlőt és 20 üveg fertőtlenítőszert is vitt magával, utóbbiakat annak érdekében, hogy a repülőút során négylábú kedvenceit ki tudja engedni néha a rekeszeikből. Az evakuáláshoz szükséges valamennyi irat beszerzése nem kevesebb, mint hat napjába telt.

Az állatok most a brit törvények szerint előírt karanténban vannak, s amelyekről közben kiderül, hogy betegek, azokat el fogják altatni. A többség azonban vélhetően szerető gazdára talál majd új hazájában.

Az Ark hadművelet azonban csak részben volt sikeres, hiszen az állatmenhely kabuli személyzete nem tarthatott vezetőjükkel, így most ki tudja, milyen sors vár rájuk. Paul „Pen” Farthing miattuk érez mardosó bűntudatot:

„Többet sírtam az elmúlt napokban, mint kisgyermekkoromban. Teljesen elzsibbadtam a fájdalomtól. Hosszú időbe telik majd, hogy kiverjem a fejemből azt a két embert, aki az emberekkel sűrűn szegélyezett úton a kamiont vezette, pusztán azért, hogy engem repülőtérre juttasson. Meglehet, életem végéig kísért majd az arcuk. Mardos a bűntudat, mert nem tudtam a hatalmat rávenni arra, hogy néhány nappal korábban megszerezzük az evakuáláshoz szükséges papírokat, mert nem tudtam őket kihozni, s mert végül magam mögött hagytam őket!”

Farthing a Good Morning Britain című műsornak is nyilatkozott, s ekkor bocsánatot kért azért, mert kabuli menekülés során csúnyán megfenyegette a védelmi minisztérium egyik tisztviselőjét, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a brit kormány nem segítette belépését a repülőtérre, ezt épp ellenkezőleg, a táliboknak köszönhette. Az állataival pedig egy olyan raktérbe került, ahová embereket nem lehetett volna irányítani.

Az egykori veterán most Norvégiában, feleségénél tartózkodik, akinek már a válság kezdetén sikerült kimenekülnie Afganisztánból.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.