ÁllatokVáltozó világ

Jaden Smith vegán büfékocsit állított fel hajléktalanoknak

Jaden Smith vegán büfékocsit állított fel a hajléktalanoknak

Jaden Smith, Will Smith és Jada Pinkett-Smith 21 éves fia születésnapjának hétvégéjét a hónap elején azzal töltötte, hogy Los Angelesben vegán büfékocsit álllított fel az ottani hajléktalanok számára, “I Love You Restaurant”, azaz “Szeretlek Étterem” néven. 

Skid Row, Los Angeles egyik belvárosi negyede arról híres, hogy Amerika egyik legnagyobb állandó hajléktalan-populációja él ott: a becslések szerint ötezer és nyolcezer közötti fő. Jaden itt állította fel július 7-én az ingyen ételt osztó büfékocsit, aminek menüjén egészséges és tápláló vegán fogások szerepeltek, tele olyan teljes értékű összetevőkkel, mint a rizs, quinoa, édesburgonya és fodros kel.

A színész azt írta az Instagramon:

A @SzeretlekÉtterem egy mozgalom, ami arról szól, hogy azt adjuk az embereknek, amit megérdemelnek: egészséges, vegán ételt, ingyen. Ma felállítottuk az első egynapos pop-up büfékocsinkat LA belvárosában. Kísérjetek minket figyelemmel, mert sok ilyen lesz még.

Jaden Smith a 2019-es Environmental Media Association díjátadóján

Jaden Smith vegán?

Nem ez az első alkalom, hogy Smith jótékony cselekedettel mutatott példát a többi hírességnek: a michigani város, Flint évek óta tartó vízellátási krízissel küzd, mivel a vízvezetékekből ólommal szennyezett víz folyik – Smith nemrég bejelentette: a JUST Water nevű, környezetbarát dobozos vizet árusító cége bevételének egy részét arra fogja fordítani, hogy mobil víztisztító berendezést biztosítson a flinti lakosoknak, ami kiszűri az ólmot és más szennyezőanyagokat a vízből.

Ez is érdekelhet ➡  Natalie Portman 16.000 diák előtt beszélt a veganizmusról

A színész maga is vegán, így nem meglepő, hogy ezen a fronton sem a büfékocsi az első, amivel támogatta a veganizmust: 2017-ben az Impossible Burgert gyártó Impossible Foods céggel összefogva vegán burgereket alkotott az Umami Burger étteremláncnak, majd 2019-ben ő volt az egyik legelső híresség, aki befektetett az Impossible Foods legutóbbi finanszírozási alapjába.

Örök adakozó

Smith-t 2016-ban, mindössze 18 évesen díjjal jutalmazta az Environmental Media Association (EMA), egy olyan szervezet, amely a média világában hivatott díjazni a környezetre figyelmet fordító filmeket és az iparban dolgozó olyan személyeket, akik tesznek a környezetért. A színész azóta az EMA testületi tagja lett, és a 2019-es EMA díjátadón beszélt a flinti vízkrízisre megoldást nyújtó mobil víztisztító berendezésről.

View this post on Instagram

I Love You.

A post shared by I Love You (@iloveyourestaurant) on

Egy 2018-as interjújából kiderül: a korábban említett, JUST Water nevű céget mindössze 11 évesen alapította édesapjával, Will Smith-szel. Háttérmotivációjaként a Csendes-óceánon lebegő szemétszigeteket említi, amikről gyerekként hallott először, és szeretett volna valamilyen alternatív megoldást nyújtani a műanyag palackban árult vízre, innen jött a papírdoboz ötlete.

Az interjúban vegán étrendje miértjének is környezetvédelmi okokat nevez meg, és remélhetőleg ezzel sok embernek példát mutat, hiszen sokan nem is tudják, hogy az állattenyésztés jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint az olajipar és az energiaszektor, és hogy több tanulmány szerint is a növényi étrend a legmegfelelőbb a bolygó megmentéséhez.

Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.