Most olvasott cikk
Történelmi döntés az Európai Parlamentben: megszavazták az állatkísérletmentes tudományos gyakorlat felé vezető cselekvési tervet

Történelmi döntés az Európai Parlamentben: megszavazták az állatkísérletmentes tudományos gyakorlat felé vezető cselekvési tervet

Egy állatkísérletektől mentes jövő mellett tette le voksát csütörtökön az Európai Parlament. Ez pedig akkor is történelmi cselekedet, ha nem jelent azonnali változást.

A Research Modernization Deal elnevezésű cselekvési terv egy olyan program, amely állatok felhasználása nélkül gyorsítaná fel a tudományos innovációra való áttérést.

Az EP-képviselők döntése nyomán az Európai Bizottság a az állatkísérletek befejezésének szellemében működik majd együtt a tudományos világ képviselővel, köztük az állatvédő világszervezettel, a PETA-val, amely elsők között üdvözölte a hírt.

„Az állatkísérleteket kivezető akcióterv az emberiség, az állatvilág és a környezet számára egyaránt előnyös, kölcsönösen nyertes helyzetet teremt mindannyiunk számára”

– foglalta össze röviden a döntés lényegét péntek hajnali tweetjében a PETA.

A szavazás azért történelmi, mert egyértelműen bizonyítja, hogy az európai képviselők azt szeretnék, ha a bizottság aktívan fellépne az állatok tudományos célú felhasználása ellen. Jytte Guteland svéd képviselő szerint mostantól az Európai Bizottságon múlik a teljes közösségre kiterjedő cselekvési terv kidolgozása, s elvárják, hogy a prioritásai között kezelje azt.

Éppen ezért arra szólítják fel az intézményt, hogy a lehető leggyorsabban kezdje meg a párbeszédet az „állatmentes” tudományra való áttérés pénzügyi, oktatási és ütemezési feltételeinek összehangolásának érdekében.

„Az állatkísérletek fokozatos megszüntetésére törekvő akcióterv mindenki számára előnyös helyzetet teremt. Éppen ezért a bizottságnak és a tagállamoknak egyaránt meg kell gyorsítaniuk az állatok tudományos célú felhasználásának és kihasználásának megszüntetésére tett erőfeszítéseiket. Mivel az állatkísérleteket a bizottság felelősségi körének számos területén használják, elengedhetetlen egy egységes megközelítési terv kidolgozása. Szükségünk van a tudományra. Az állatok felhasználására azonban nincs!” – indokolta támogató szavazatát a holland képviselő, Anja Hazekamp.

EP szavazás állatkísérlet
Az Európai Parlament szavazása. / Fotó: PETA.org

A luxemburgi politikus asszony, Tilly Metz szerint az EP megértette az idők szavát, a cselekvéshez azonban arra is szükség volt, hogy a tudósok is belátták az állatkísérletek korlátait, és felismerték a nem állati módszerekben rejlő lehetőségeit.

„Nincs mentségünk arra, hogy tartósítsuk az állatkísérletek jelenlegi szintjét – jelentette ki a luxemburgi képviselő. – Nyilvánvaló, hogy az állatok tudományos felhasználása felé vezető első lépés egy ambiciózus, mégis fokozatos kivezetési terv, amely egyértelműen meghatározza a mérföldköveket és az elérhető célokat, s a következők alapjául szolgál.”

A csütörtöki döntés megszületésében más állatvédő csoportokkal együtt, a PETA európai szervezeteinek is nagy szerepe volt. Ebben az is közrejátszhatott, hogy kampányukhoz a tudományos, az akadémiai és az üzleti élet több mint 100 ismert személyiségét tudták megnyerni.

A szervezet mostantól az Európai Bizottságot sürgeti, hogy az EP akaratával összhangban cselekedjen. És már a kontinens határain túlra is tekint, hiszen a következő célpont az Egyesült Államok kormánya.

A tengerentúli törvénymódosítás érdekében indított petícióhoz itt lehet csatlakozni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.