Most olvasott cikk
A britek is elzárkózhatnak az erdőirtás révén előállított termékektől

A britek is elzárkózhatnak az erdőirtás révén előállított termékektől

Az Egyesült Királyság sem akar olyan termékeket forgalmazni, melyek előállítása erdőirtással jár

Európai uniós mintát követve az Egyesült Királyság is betiltaná az erdőirtással összefüggésbe hozható termékek forgalomba hozatalát. Az aktivisták azonban nem maradéktalanul elégedettek a brit tervekkel – ahogy az uniós szabályozással sem.

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy be akarja tiltani azoknak a használati cikkeknek az importját, amelyek illegális erdőirtással hozhatók összefüggésbe. Nem új keletű a gondolat és a szándék, június 29-én lépett hatályba egy hasonló szabályozás az EU területén.

Ennek értelmében az EU-ban többek között a pálmaolajjal, marhahússal, faanyaggal, kávéval, kakaóval, gumival, szójával, csokoládéval, bútorral vagy a nyomtatott papírral kereskedő vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy a termékük nem hozható összefüggésbe erdőirtással. Garantálniuk kell, hogy az általuk felhasznált alapanyag nem ilyen területről származik.

Az Egyesült Királyságra ez a bizonyos jogszabály nem vonatkozik, miután 2020 elején kilépett az európai országokat tömörítő blokkból. A Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Department for Environment, Food & Rural Affairs, Defra) azonban jelezte, tetszik nekik az uniós lépés, és ők is szeretnének beállni a sorba.

Az erdőirtási tilalom „értékes és veszélyeztetett fajok élőhelyét védi meg”, jelezte az Egyesült Királyság kormánya. Ezek közé sorolták például

  • az orangutánt,
  • a leopárdot,
  • a jaguárt és
  • a tigrist.

A kabinet szerint az új jogszabály biztosítékot nyújthatna a brit vásárlóknak arra, hogy a vásárlásaikkal nem járulnak hozzá illegális erdőirtáshoz.

A legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdasági termékekre fektetnék a szigorítás során. Ennek oka, hogy ezekre vezethető vissza az erdőirtások 75 százaléka.

Nem hatékony az erdőirtás elleni fellépés?

Az uniós újítást nem meglepő módon az erdőirtásban leginkább érintett országok – Indonézia, Malajzia és Brazília – mellett olyan szervezetek is kritizálták, mint a WWF és a Greenpeace. Utóbbiak többek között magát az erdőirtás definiálását emelték ki az EU szabályozásának egyik leggyengébb pontjaként.

Ugyanígy az Egyesült Királyság sem úszta meg kritika nélkül a korlátozással kapcsolatos terveinek nyilvánosságra hozatalát. Az aktivisták a brit javaslattal szemben azt vetették fel, hogy sok kisebb vállalat kibújhat alóla. A szabályozás ugyanis – jelen állás szerint – azokra a cégekre vonatkozna, amelyek

  • éves forgalma meghaladja az 50 millió fontot, és
  • évente több mint 500 tonna áru megy át a kezük alatt.

„A vállalatok forgalma és a helyi törvény adta kiskapuk miatt továbbra is erdőirtással szennyezett áruk kerülnek majd a szupermarketek polcaira” – prognosztizálta Alexandria Reid, a Global Witness nemzetközi civil szervezet globális politikai tanácsadója.

(Green Queen)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.