Most olvasott cikk
Citromos-fokhagymás tejszínes tészta (vegán)

Citromos-fokhagymás tejszínes tészta (vegán)

Ennek a tésztának százféle verziója elkészülhet: az alapötlet az olasz konyha két klasszikusának fúziójával jött létre, ami az aglio olio, azaz olívaolajos-fokhagymás tészta, illetve a pasta al limone, ami citromlével, olívaollajal és általában tejszínnel készül.

Egyikhez sincs szigorúan követendő recept: az aglio olióba van, aki tesz chilit és friss petrezselymet, a pasta al limone pedig hol fokhagymával és tejszínnel, hol csak borssal kíséri a citromot. De ezeken kívül is kerülhetnek bele dúsításnak zöldségek, vagy amit szeretnél.

Az olasz tésztaételek jó alapot adnak a növényi konyha elsajátításához, mivel az alapvető ízekből, a sós, savanyú és csípős variációiból hoznak ki különböző kombinációkat.

Úgyhogy próbálj ki többféle változatot, és kísérletezd ki, mely variációk ízlenek neked a legjobban!

Hozzávalók

2-3 adaghoz

  • fél csomag/250 gramm spagetti
  • 200 ml rizs- vagy szójaalapú főzőkrém
  • fél citrom leve (friss, nem dobozos/flakonos)
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • ½ evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, frissen őrölt bors
  • opcionális: egy-egy marék friss petrezselyem és magmix (napraforgómag, tökmag, fenyőmag), chilipehely, kevés növényi vaj
Citromos-fokhagymás tejszínes tészta (vegán) recept
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Főzd meg a tésztát.
  2. A zúzott fokhagymát alacsony lángon pirítsd 1-2 percet. Ha használsz chilipelyhet, az utolsó 30 másodpercben azt is dobd rá.
  3. Öntsd a fokhagymára a főzőkrémet és vedd fel a lángot közepesre. Ha felforrt, vedd vissza alacsonyra, és add hozzá a sót, a citromlevet és frissen őrölt borsot.
  4. Rotyogtasd további 3-4 percig. Ha használsz petrezselymet, az utolsó 1-2 percben azt is keverd bele.
  5. Ha a tészta megfőtt, keverd össze a szósszal. Tálaláskor opcionálisan belekeverhetsz mogyorónyi jó minőségű margarint, a tetejét pedig megszórhatod alacsony lángon, szárazon pirított magvakkal.

Tipp 1: Fenntarthatóbb, finomabb és egészségesebb is, ha szupermarketes margarin helyett bioboltban kapható, pálmaolajmentes, állagában és ízében a vajhoz sokkal jobban hasonlító vegán margarint veszel. Főleg sós ételeknél sokkal ízletesebb eredményt érhetsz el ezekkel a termékekkel.

Tipp 2: Az igazi olasz tésztát sosem főzik olyan sokáig, mint ahogy általában itthon szoktuk. Ha autentikus tésztaélményt szeretnél, a csomagoláson leírt instrukcióknál 2-3 perccel kevesebb ideig főzd. De teljesen puhára semmiképp ne főzd, mert a krémes szósz egy részét is magába szívja majd, ami tovább puhítja a tésztát.

Variációk: Piríts bele felkockázott kápia paprikát vagy gombát, keverj hozzá karikázott olívabogyót, csemegekukoricát, spenótot vagy aszalt paradicsomot; vagy próbáld ki főzőkrém helyett olívaolajas-növényi vajas alappal.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.