Ennek a tésztának százféle verziója elkészülhet: az alapötlet az olasz konyha két klasszikusának fúziójával jött létre, ami az aglio olio, azaz olívaolajos-fokhagymás tészta, illetve a pasta al limone, ami citromlével, olívaollajal és általában tejszínnel készül.
Egyikhez sincs szigorúan követendő recept: az aglio olióba van, aki tesz chilit és friss petrezselymet, a pasta al limone pedig hol fokhagymával és tejszínnel, hol csak borssal kíséri a citromot. De ezeken kívül is kerülhetnek bele dúsításnak zöldségek, vagy amit szeretnél.
Az olasz tésztaételek jó alapot adnak a növényi konyha elsajátításához, mivel az alapvető ízekből, a sós, savanyú és csípős variációiból hoznak ki különböző kombinációkat.
Úgyhogy próbálj ki többféle változatot, és kísérletezd ki, mely variációk ízlenek neked a legjobban!
Hozzávalók
2-3 adaghoz
- fél csomag/250 gramm spagetti
- 200 ml rizs- vagy szójaalapú főzőkrém
- fél citrom leve (friss, nem dobozos/flakonos)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- ½ evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, frissen őrölt bors
- opcionális: egy-egy marék friss petrezselyem és magmix (napraforgómag, tökmag, fenyőmag), chilipehely, kevés növényi vaj
Elkészítés
- Főzd meg a tésztát.
- A zúzott fokhagymát alacsony lángon pirítsd 1-2 percet. Ha használsz chilipelyhet, az utolsó 30 másodpercben azt is dobd rá.
- Öntsd a fokhagymára a főzőkrémet és vedd fel a lángot közepesre. Ha felforrt, vedd vissza alacsonyra, és add hozzá a sót, a citromlevet és frissen őrölt borsot.
- Rotyogtasd további 3-4 percig. Ha használsz petrezselymet, az utolsó 1-2 percben azt is keverd bele.
- Ha a tészta megfőtt, keverd össze a szósszal. Tálaláskor opcionálisan belekeverhetsz mogyorónyi jó minőségű margarint, a tetejét pedig megszórhatod alacsony lángon, szárazon pirított magvakkal.
Tipp 1: Fenntarthatóbb, finomabb és egészségesebb is, ha szupermarketes margarin helyett bioboltban kapható, pálmaolajmentes, állagában és ízében a vajhoz sokkal jobban hasonlító vegán margarint veszel. Főleg sós ételeknél sokkal ízletesebb eredményt érhetsz el ezekkel a termékekkel.
Tipp 2: Az igazi olasz tésztát sosem főzik olyan sokáig, mint ahogy általában itthon szoktuk. Ha autentikus tésztaélményt szeretnél, a csomagoláson leírt instrukcióknál 2-3 perccel kevesebb ideig főzd. De teljesen puhára semmiképp ne főzd, mert a krémes szósz egy részét is magába szívja majd, ami tovább puhítja a tésztát.
Variációk: Piríts bele felkockázott kápia paprikát vagy gombát, keverj hozzá karikázott olívabogyót, csemegekukoricát, spenótot vagy aszalt paradicsomot; vagy próbáld ki főzőkrém helyett olívaolajas-növényi vajas alappal.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.