Füstös bableves csipetkével (vegán)

Füstös bableves csipetkével (vegán) recept

A bableves az egyik olyan étel, ami nem csak a gyomrunkat melegíti át egy hideg téli estén, de a gyerekkort felelevenítve kellemes nosztalgiával is átjár.

Ki gondolta volna, hogy hús nélkül is tökéletesen visszaidézhető a nagymama bablevese, ráadásul olyan isteni az eredmény, hogy még a megrögzött húsevők is azt mondják: ez pontosan ugyanolyan jó, mint az “igazi”?

Még jó, hogy vannak nagyot álmodók – és még jobb, hogy az édesanyám is közéjük tartozik, aki vegánná válása után elhatározta, hogy bizony újragondolja a család egyik kedvenc levesét, és ezzel a recepttel minden elvárást sikerült felülmúlnia.

Hozzávalók

4-5 adaghoz

A leveshez:

  • 25 dkg száraz tarkabab, éjszakára beáztatva
  • 3 közepes répa
  • 2 fehérrépa
  • 1 csomag füstölt tofu (180 gramm)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál búzaliszt
  • 3 evőkanál semleges ízű olaj
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
  • kb. fél-1 evőkanál szójaszósz, GM étrendhez tamari
  • ízlés szerint só
  • 1-2 evőkanál vegán tejföl vagy joghurt és friss petrezselyem a tálaláshoz

A csipetkéhez:

  • 10 dkg csicseriborsóliszt
  • 5 dkg búzaliszt, vagy GM étrendhez hajdina- vagy kölesliszt
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • ízlés szerint só
Füstös bableves csipetkével (vegán) recept
© Prove.hu

Elkészítés

  1. A beáztatott babot szűrd le és alaposan mosd át, majd tedd fel főni magas lángon 3 liter vízben. Ha felforrt, vedd le a lángot közepesre, és tegyél hozzá egy teáskanál sót. Kissé félrebillentve tegyél a lábasra egy fedőt.
  2. Miközben a bab fő, vágd fel kis kockákra vagy félkarikákra a répát és a fehérrépát.
  3. A tofut vágd fel egy centis kockákra, majd egy evőkanál olívaolajon, egy kis csipet sóval alacsony-közepes lángon alaposan süsd át – ez legalább 10-15 percet fog igénybe venni. Az utolsó 1-2 percben adj hozzá egy-két löttyintésnyi szójaszószt, és ha teljesen beszívta, zárd el a lángot.
  4. Ha a bab kb. 30 perce fő, hozzáadhatod a zöldségeket, a zöldségleveskockát és a fokhagymát.
  5. Amíg a zöldségek főnek, készítsd el a csipetkét. Ehhez keverd össze a a kétféle lisztet és a sót, majd adj hozzá egy teáskanál olívaolajat és annyi vizet, hogy kemény, gyúrható tésztát kapj. A csipetke tésztájának enyhén túl sósnak kell lennie ahhoz, hogy eléggé ízes legyen, mire megfő a levesben. Nyújtsd ki kb. egy centi magas és egy centi széles szalagokra a tésztát egy vágódeszkán.
  6. Amikor legalább 10 perce főnek a zöldségek, egy késsel vagy a kezeddel formálj kb. egy centis csipetkéket, és dobd őket a levesbe, majd rögtön ezután hozzáadhatod a tofut is.
  7. Most pedig elkészítheted a rántást. Ehhez legjobb, ha előveszel egy kézi habverőt és egy jó serpenyőt. A serpenyőben először is melegíts fel 3 evőkanál semleges ízű olajat, majd ha felmelegedett, két evőkanál lisztet szórj rá. Vigyázz, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert a liszt könnyen megég. Ezután habverővel (a fakanál is megteszi, ha nincs) addig kevergesd, amíg a liszt illatozni nem kezd, és világos zsemleszínű nem lesz (1-2 perc). Zárd el és keverj bele egy evőkanál füstölt paprikát, majd add hozzá a keveréket a leveshez. Ha túl sűrű a massza, először keverj hozzá 1-2 evőkanál levest, így könnyebb dolgod lesz.
  8. Ha a rántást elkeverted, kóstold meg a zöldségeket: nem kell, hogy vajpuhák legyenek, de ha túl roppanósnak találod őket, 3-4 percet adhatsz még a levesnek, mielőtt elzárod.
  9. Növényi tejföllel vagy joghurttal és friss petrezselyemmel tálald.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.