Most olvasott cikk
Gyors pizzás csiga leveles tésztából (vegán)

Gyors pizzás csiga leveles tésztából (vegán)

Gyors pizzás csiga leveles tésztából (vegán) főkép

A legtöbb kezdő vegán számára az egyik legmeglepőbb felfedezés az, hogy a legtöbb bolti leveles tésztában semmilyen állati eredetű összetevő nincs. Ennek ellenére mindig csekkold a csomagolást, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyártó tejterméket vagy tojást tesz bele.

Ezt a pizzás csigát elképesztően gyorsan elkészítheted reggelire, vagy akár uzsonnára is.

Hozzávalók

8-12 csigához

  • 1 csomag friss leveles tészta (250-300 gramm)
  • 6 evőkanál paradicsomsűrítmény
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 evőkanál/8 dkg csemegekukorica
  • 3 evőkanál/35 gramm karikákra vágott olívabogyó, fekete vagy zöld
  • 1-2 evőkanál növényi tej
  • ízlés szerint friss vagy szárított zöldfűszer (lehet bazsalikom, oregánó, snidling)
  • ízlés szerint só
Pizzás csiga vegán
© Prove.hu

Elkészítés

  1. A paradicsomsűrítményben keverd el az olívaolajat, a fűszereket és a fokhagymát.
  2. Egyenletesen oszlasd el a szószt a kiterített tésztán úgy, hogy a szélén mindenhol hagyj másfél centi helyet, majd szórd a tetejére a kukoricát és az olívabogyót.
  3. Attól függően, hogy kevesebb és kövérebb, vagy több kisebb csigát szeretnél kapni, hosszában vagy keresztben is feltekerheted a tésztát.
  4. Miután feltekerted, tedd a fagyasztóba legalább fél órára, vagy a hűtőbe legalább egy órára, ügyelve arra, hogy a tészta vége ne oldalt vagy a tetején, hanem az alján legyen.
  5. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  6. Ha kivetted a csiga-rudat a hűtőből, nagyon éles késsel, határozott,  nem lefelé nyomó, hanem a kés előrefelé toló mozdulatokkal vágd ízlés szerint 1-2 centi vastag szeletekre.
  7. Helyezd őket sűtőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy legyen közöttünk kb. 2 cm távolság. Kend meg a tetejüket 1-2 evőkanál növényi tejjel, majd 15-20 percig süsd őket.

Tipp: A szép alakú csigának, amiből a töltelék sem folyik ki, két titka van: az egyik az, hogy a tészta dermedt legyen, amikor felvágod, tehát a hűtési időt semmiképp se hagyd ki. A másik a nagyon éles kés, mert ha életlen, akkor összenyomja a tésztát, a szósz pedig kifolyik belőle. Az is fontos,  hogy a tésztát ne nyomd össze, miközben vágod. Ha nincs jó késed, akkor a második legjobb megoldás a recés élű kés. Emellett arra is figyelj, hogy a szósz jó sűrű legyen, a sima paradicsomszósz erre a célra nem alkalmas, csak a sűrített változat.

Variációk: kukorica és olívabogyó helyett próbáld ki karamellizált hagymával, felkockázott paprikával, szárított paradicsomdarabokkal, vagy szórj a kiterített szószra reszelt növényi sajtot; vagy paradicsomos alap helyett kend meg vegán pestóval vagy növényi krémsajttal.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének