Most olvasott cikk
Lovagi címet kapott Brian May, a legendás gitáros és a veganizmus szószólója

Lovagi címet kapott Brian May, a legendás gitáros és a veganizmus szószólója

Lewis Hamilton után egy újabb vegán híresség, Brian May kapta meg a lovagi címet. A Queen gitárosa évek óta állatvédő, az elmúlt három évben pedig már a vegán életmód elkötelezett híve és népszerűsítője is.

Egy vegán legendát ütöttek lovaggá a Buckingham-palotában, ezúttal Brian May, a Queen gitárosa kapta meg a kitüntetést. Korábban a szintén vegán Forma–1-es versenyzőt, Lewis Hamiltont jutalmazták a „sir” címmel.

Brian May, akinek a gitárjátéka és szólói leginkább talán a We Will Rock You, a Bohemian Rhapsody vagy a One Vision dalokból csenghetnek az olvasó fülébe, elárulta, a Queen idén ismét turnézhat. A Queen a frontember, Freddie Mercury halála után több énekessel kiegészülve is színpadra lépett már, 2011 óta a legtöbbször az amerikai Adam Lamberttel.

Brian Maynek lehetősége nyílt egy kis csevejre is a királlyal, III. Károllyal. „Megvitattuk, hogy egykorúak vagyunk, és azon is elmélkedett, vajon kibírják-e a majd a térdeim a szertartást. Mire azt feleltem, még éppenhogy” – mesélte a zenész.

Hozzátette, egyfajta megerősítésnek érzi, hogy megkapta a lovagi kitüntetést, „talán sikerült elérni valamit”. Korábbi nyilatkozatában azonban arról beszélt, nem a zenei életben elért sikereire a legbüszkébb.

Halálom után kétségtelenül a Queen miatt emlékeznek majd rám az emberek. Sokkal boldogabb lennék azonban, ha inkább azt emlegetnék velem kapcsolatban: kísérletet tettem arra, hogy megváltoztassam azt, ahogy a többi élőlényt kezeljük

– jelentette ki.

A Veganuary terelte az életmódváltás felé

Brian May már régóta lelkes állatvédő, már 2012-ben megválasztotta a PETA az Egyesült Királyságban az Év Emberévé, a vegán életmódra azonban csak később, 2020-ban állt át.

A zenész részt vett a Veganuary kihívásban, ennek során bele is ásta magát a húsevés egészségre gyakorolt káros hatásaival kapcsolatos szakirodalomba. Nem titkolta, hogy a húsevést okolja a koronavírus terjedéséért, ezt a hipotézist pedig a közelmúltban újabb felfedezések erősítették.

„Azt hiszem, újra át kellene gondoljuk, megegyük-e az állatokat. Központi probléma, hogy úgy tűnik, ez a pandémia arra vezethető vissza, hogy az emberek húst fogyasztanak, ez pedig nem a legjobb döntés egészségügyi szempontból” – fogalmazott.

Leszögezte: át kellene alakítani az életmódunkat úgy, hogy az ne más fajok kihasználására épüljön. „Azt nem tudom, sor kerül-e egyszer erre, én mindenesetre rákapcsolok a tempóra, és terjesztem a vegán igét, mert számomra ez az egyetlen előrefelé vezető út a sok közül” – mondta.

(BBC)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.