Most olvasott cikk
Amerika legnagyobb tejipari vállalata csődbe ment

Amerika legnagyobb tejipari vállalata csődbe ment

A növényi tej nyert - csődbe ment a legnagyobb tejipari vállalat

Amerika legnagyobb tejtermelő üzeme, a 94 éves Dean Foods a csőd szélére került a tejtermékek iránti kereslet csökkenése és a növényi alapú tejtermékek térhódítása miatt.

A Food Business News jelentése szerint a Dean Foods kedden jelentette be, hogy csődvédelmi eljárást kér, hogy rendezni tudja az adósságait, ami nem kevesebb, mint 968 millió dollár.

A tejipari óriás számos nemzeti és regionális márkanévvel rendelkezik, beleértve a Dairy Pure, a TruMoo és a Land O’Lakes nevű termékcsaládot is, melyek az Egyesült Államokban kiemelkedő termékek.

Annak érdekében, hogy “zavartalanul rendezzék pénzügyeiket”, azaz ki tudják fizetni alkalmazottaikat és el tudják adni eszközeiket, 850 millió dolláros adósságfinanszírozást kapott hitelezőktől, köztük a holland multinacionális pénzügyi vállalattól, a Rabobank-tól.

Eric Beringause, aki július 29-én csatlakozott a Dean Foods-hoz elnök-vezérigazgató posztban, rámutatott a vállalat növekvő adósságainak miértjére:

“Annak ellenére, hogy minden erőfeszítést megteszünk azért, hogy vállalatunk produktívabbá és költséghatékonyabbá váljon, továbbra is kihívást jelent a vásárlók tejtermékek iránti keresletének csökkenése” – mondta.

Dean Foods csődbe ment

A Dean Foods küzdelme

A vállalat az elmúlt nyolc negyedévből hétben nettó veszteséget termelt, évek óta küzdött a fennmaradásért.

Amellett, hogy az emberek láthatóan nagy számban áttértek a növényi alternatívákra, a Walmart is bejelentette, hogy megszünteti üzleti kapcsolatát a tejipari óriással, ugyanis 2017-ben saját márkás tejjel próbáltak betörni a piacra

A Dean Foods 2018 májusában 100 tejipari vállalkozót bocsátott el, júliusban pedig két tejfeldolgozó létesítményt is bezáratott – egyet Illinoisban és egyet Kentuckyban. A cég abban az évben összesen hét feldolgozóüzemet zárt be.

A tejfogyasztás az 1970-es évek közepe óta folyamatosan csökken. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint az eladások 26 százalékkal csökkentek az elmúlt két évtizedben. Eközben a növényi tej értékesítése továbbra is folyamatosan növekszik, a zabtejek eladása 2015 és 2019 között 636%-kal nőtt.

A növényi tejek piaca máris 1,9 milliárd dolláros értékkel bír, állítja a 166 vegán élelmiszermárkát képviselő Plant Based Foods Association.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.