Most olvasott cikk
A Victoria’s Secret többé nem használ kasmírt, mert azt rendkívül kegyetlenül állítják elő

A Victoria’s Secret többé nem használ kasmírt, mert azt rendkívül kegyetlenül állítják elő

Victoria'sSecret kasmír

A világhírű fehérneműcég, a Victoria’s Secret azután döntött így, miután egy videóból szembesültek azzal, hogy milyen kegyetlenül bánnak a kecskékkel a kasmír előállítása során.

„Nagy nap ez a kecskéknek!” – kezdődik a PETA december 5-én kiadott sajtóközleménye, melyben arról számolnak be, hogy a Victoria’s Secret divatcég, amely fehérneműivel és divatbemutatóival szerzett hírnevet magának, többé nem használ kasmírt termékei alapanyagaként. A tiltás a Victoria’s Secret és a PINK márkájú termékekre egyaránt vonatkozik.

Úgy látszik, az állatvédő szervezet elég jól tud hatást gyakorolni a divatcégre, hiszen nem ez az első alkalom, hogy sikerült meggyőzni őket egy állati alapanyag használatának mellőzéséről. 2013-ban az angóranyulak bundáját, 2021-ben pedig az alpakkák bundáját vezették ki a gyártáshoz használt alapanyagok közül. Ezekhez a többé nem használt anyagokhoz csatlakozik most a kasmírgyapjú, ami a kasmírkecske pehelyszőre.

A Victoria’s Secret döntése nagyszerű hír annak a számtalan kecskének, akiket ezáltal megkímélnek attól a borzalmas fájdalomtól, amikor valaki a szőrüket tépkedi. A PETA arra kér mindenkit, hogy segítsen a kecskéknek, hogy megtarthassák a szőrüket, és vásároljon vegán szöveteket, amelyek nem ítélnek életen át tartó szenvedésre más állatokat

– mondta Tracy Reiman, a PETA alelnöke.

A cég egy igen sok nevet felsorakoztató listára írja fel magát ezzel a lépéssel, amelyen megtalálható többek között a Mexx, a Columbia Sportswear Company, a Scotch & Soda és a Mountain Hardware is.

A videó, ami felnyitotta a szemeket

A divatiparban felhasznált kasmír 90%-a Kínából és Mongóliából származik. Itt készített tényfeltáró felvételeket a PETA, amelyben megörökítették azokat a szenvedéseket, amiket ezeknek a jámbor állatoknak el kell viselniük, míg végül elvágják a torkukat. Ezt a videót mutatták meg a divatcég illetékeseinek az állatvédő szervezet munkatársai.

 

A nyírás közben fájdalmas módon korlátozzák a kecskék mozgását, a testükre nehezednek, vagy természetellenes pózba csavarják végtagjaikat. A sérült állatok semmilyen orvosi ellátásra nem számíthatnak, legtöbbjüket hagyják elvérezni, hogy aztán húsként értékesíthessék az elpusztult állatot.

A folyamatot túlélő és a természetes takarásuktól megfosztott állatok sokszor az elemeknek való kitettség miatt pusztulnak el, amelyikük viszont túléli, az néhány évig tartó élete során többször számíthat hasonló bánásmódra, míg végül már nem hoz annyi profitot, hogy az állattenyésztőnek megérje életben tartani. Ekkor kerül sor a levágásra, majd a húsként való értékesítésre, így még egy utolsó alkalommal profitálni lehet az állatból.

A sajtónyilatkozatban szerepel, hogy sokan a Good Cashmere Standard (GCS) tanúsítvánnyal próbálják etikusként beállítani a kasmírgyapjú felhasználását termékeikben, de a PETA szerint nem létezik „jó kasmír”, a GCS előírásai pedig semmit nem csökkentenek az állatok szenvedésén. Ráadásul a hitelesített farmok továbbra is előállíthatnak a GCS előírásainak nem megfelelő gyapjút, vagyis a plecsni megszerzését követően egyik termelőt sem kötelezi semmi arra, hogy be is tartsa az előírásokat.

Mi is megírtuk, hogy a H&M ígéretet tett a kasmír felhasználásának beszüntetésére – ráadásul ugyanennek a videónak a hatására –, de a PETA sajtónyilatkozatában azt írja, a cég becsapta a vásárlóit és visszatáncolt a vállalástól, éppen az etikus kasmírgyapjú hazugságát használva kifogásként.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.