Most olvasott cikk
Egy vegán aktivista megmentett egy beteg kecskét a húsiparból – 7 év börtönnel jutalmaznák

Egy vegán aktivista megmentett egy beteg kecskét a húsiparból – 7 év börtönnel jutalmaznák

Wayne Hsiung mentett kecskegida

Precedens értékű döntés született az amerikai állatvédő aktivista, Wayne Hsiung perében. Az Észak-kaliforniai, Transylvania megye bírósága lopás és betörés vádjában bűnösnek találta, mert egy beteg kecskegidát mentett ki egy farmról. A 24 hónapos börtönbüntetést próbaidőre felfüggesztették, miközben az eltulajdonított gida gazdájának 250 amerikai dolláros kártérítést kell fizetnie.

A jó hír, hogy az állatjogok egyik élharcosa nem került börtönbe. Rossz azonban, hogy a beteg gida megmentését bűncselekménynek minősítették az esküdtek, így ez az ítélet a jövőben hivatkozási alapul szolgálhat majd a gazdák és az aktivisták között szaporodó konfliktusokban.

De nézzük, mi is történt valójában!

A kalandos történet 2018-ban, egy februári esős éjszakán kezdődött. Wayne Hsiung beszökött egy apró észak-kaliforniai farmra, hogy megmentsen egy kecskegidát. Az akció korántsem volt kockázatmentes, hiszen ahogy azt az élő közvetítésben követőinek elmondta, a karámig elektromos kerítésen, ugató kutyákon és fegyveres biztonsági őrökön keresztül vezetett az útja.

Hsiung és társai azonban nem ijedtek meg a rájuk leselkedő veszélyektől és kutyacsemegével tömött zsebekkel törtek be Curtis Burnside farmjára, a Sospirora.

Meg szeretnénk mutatni a világnak, hogy egyetlen állat sem érdemli meg a halált, függetlenül attól, hogy nagyüzemi, vagy apró családi farmon tartják-e fogva. Úgy gondoljuk, hogy egy állat életének szándékos elvétele nemcsak állatkínzás, de egyenesen bűncselekmény

– suttogta az eseményeket rögzítő kamerába Hsiung, miközben arca félelmetes vörös fényben fürdött.

A sötétség leple alatt a Direct Action Everywhere (DxE) aktivistái, köztük a társalapító Hsiung a legnagyobb csendben lopakodtak istálló felé. Az őrkutyákat vegán mogyoróvajas finomságokkal csábították el, majd megtalálták az anyjával egy karámba zárt beteg kiskecskét. A szöktetés tökéletesen sikerült, egyetlen mozzanatot leszámítva. Hsiung zsebéből véletlenül kicsúszott a jogosítványa. A farm tulajdonosa ennek birtokában értesítette másnap reggel a hatóságokat.

Az állatvédő állítólag nem vette észre iratai eltűnését és gondtalanul élte tovább életét a Rain-nek elnevezett gidával. Három hónappal később gyanútlanul tért vissza Észak-Karolinába egy vegán fesztiválra, amikor a rendőrség az Asheville-i repülőtéren letartóztatta.

A jogi végzettségű Hsiung a DxE megalapítása előtt neves irodákban dolgozott ügyvédként, valamint vendégprofesszora volt az Észak-nyugati Jogi Egyetemnek. Az elmúlt tizenöt évben azonban többször is összeütközésbe került a hatóságokkal állatjogi aktivizmusa miatt. 2007-ben például a chicagói Burberry üzlet előtt tüntetett, szerinte békésen, a prémek divatipari felhasználása miatt. Az ellene felhozott vádakat azonban mindig ejtették. Egészen mostanáig.

Az Észak-Karolinában történtek miatt ugyanis bíróság elé került, és előzetes letartóztatásban várta a november 27-én kezdődő pert.

Az állatvédők ellen emelt vádak számában és súlyosságában drámai növekedést tapasztaltunk az elmúlt négy évben

– nyilatkozta Észak-Karolinából Hsiung, néhány nappal a bírósági ítélet kihirdetése előtt. Szerinte ez a mezőgazdasági lobbi kétségbeesett próbálkozása, amellyel az állatok jóléte és az állattenyésztés környezeti hatásai iránt egyre markánsabban érdeklődő közvéleményt kívánja megtéveszteni. A nyílt mentéseket végző, embereket mozgósító és a kegyetlen telepeket felderítő egyszerű, alulról építkező aktivisták társadalmi változást értek el és határozott összefogásukkal megrázták az iparágat.

A gazdák ugyanakkor azzal védekeznek, hogy az aktivisták olyan farmokra törnek be, amelyeken békés gazdálkodók élnek családjukkal, s miközben értékes állatokat lopnak el, a megélhetésüket sodorják veszélybe. Hsiung ráadásul ismétlődő bűncselekményt követett el, hiszen már korábban is engedély nélkül hatolt be Burnside birtokára. Akkor is egy kecskét szabadított ki, amely a kokcidia parazita okozta betegségtől szenvedett. A gazda ezért egyenesen „állatjogi terroristának” nevezi Hsiungot, és azzal vádolja, hogy a DxE marketingpolitikája szerint állatbébiket lop.

Joggal merül fel a kérdés: Valóban nem volt más választása, mint megsérteni a magántulajdont és egy állatkölyökkel együtt megszöknie ahhoz, hogy nyíltan kiállhasson az elvei mellett?

Hsiung a pszichológiából hoz a kérdésre magyarázatot, amelyet „azonosítható áldozat-effektusnak” neveznek.  A nyílt élő adásokban közvetített mentések révén az egyébként globális és távoli szenvedésből egyszeriben személyes élmény lesz, amely sokkal nagyobb hatással van a nézőkre.

Úgy próbáljuk elmesélni az egyes állatok, saját, egyedi történetét, hogy az valóban megmozgassa az embereket

– indokolja módszerét Hsiung, akinek a szabadtartásról és a boldog állatokról híres békés kisgazdaságokról épített mítoszt is szeretné darabokra törni.

„Az embereknek tudniuk kell, hogy közvetlenül sohasem az érintett gazdákat támadjuk, hiszen sok szempontból ők maguk is a rendszer áldozatai” – árnyalja véleményét Hsiung, elismerve, hogy ebbe a mély gyökerekkel rendelkező mezőgazdasági rendszerbe vannak, akik egyszerűen beleszületnek, mások pedig a családjuk eltartása végett kényszerülnek erre a munkára. Sok esetben annak ellenére, hogy az állatok haszonszerzés céljából történő kizsákmányolásával kapcsolatban maguknak is ambivalens érzéseik vannak.

Ez utóbbi indokolja azt, hogy néhány farmer, a tettei ellenére is szimpatizál az állatvédővel. Mint Rick Pitman utahi gazdálkodó, akinek a farmjáról egy beteg pulykát vitt el, hasonlóképpen dokumentálva a rossz körülményeket és a sérült beteg állatokat. Egy későbbi, vágóhídi demonstráció során Pitman behívta a DxE aktivistáit és párbeszédet kezdeményezett velük. Egy évvel később Pitman és Hsiung közösen kegyelmeztek meg 100 pulykának a Hálaadási ünnepek alkalmából.

 

Hsiung pere sokak szerint messze túl mutat az állatjogok aktivistájának személyes sorsán. Az ítélet előtt a szakértők úgy vélték, amennyiben felmentik a vádak alól, az jogi precedenst teremthet a mezőgazdasági haszonállatok „megmentésének” jogára. Harmincegy államban például a törvény védi azokat, akik egy idegen autóját törik fel, ha abban egy hőségtől fulladozó kutya található. Hsiung és társai azonban azt szeretnék, ha nemcsak a házi kedvencek megmentői élveznének hasonló jogi védelmet.

A felfüggesztett börtönbüntetéssel záruló per során, Hsiung életében először került börtönbe. Az új helyzet gondolkodásra késztette, s elsősorban a rács mögötti helyzetéről.

„Vannak napok, amikor kifejezetten jól érzem magam, hiszen a bebörtönzés egyfajta lehetőség, amivel fel tudom hívni a figyelmet az ügyünkre, s politikai mozgalmat létrehozni” – vallott érzelmeiről az aktivista. – „Más napokon viszont a saját életemre is gondolok. Negyven éves vagyok, szeretnék egyszer gyermeket, de még randevúzni sincs időm senkivel. Édesapámmal is több időt szeretnék tölteni, ahogy idősödő macskájával is. Ha börtönbe kerülök, ezekre a számomra fontos dolgokra sem lesz majd időm.”

Az, amitől a legrosszabb esetben tarthatott, a letöltendő hat és fél éves börtönbüntetés szerencsére nem következett be. A legfőbb bizonyíték dacára sem, amely éppen a saját maga által készített videófelvétel volt. Öröme mégsem lehet maradéktalan, hiszen most már a törvény előtt is bűnös lopás és betörés vétségében.

Wayne-t azért ítélték el, mert megmentett egy beteg gidát. Nincs igazság, ha az állatvédők börtönbe kerülnek, miközben az igazi bűnözők tovább gyilkolnak a haszon reményében!

– kommentálta az ítéletet egyik harcostársa, Priya Sawhney a közösségi médiában. Követőik népes tábora ugyanakkor egyemberként állt ki Hsiung mellett, akit hősnek tartanak a kitartása és a rendíthetetlensége miatt.

Csak Rain, a megmentett kiskecske öröme felhőtlen. Miután az akcióban elszenvedett tüdőgyulladását ellátták, egy menhelyre került, ahol a lehető legnagyobb biztonságban és boldogságban telnek napjai. Wayne Hsiung „bűncselekményének” köszönhetően.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.