ÁllatokVáltozó világ

A H&M megszünteti a kasmírból készült ruhák forgalmazását

A H&M betiltja a kasmírt

A H&M ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az állatvédelem és a fenntarthatóság jegyében nem fog a jövőben kasmírból készült ruhákat forgalmazni.

A világ második legnagyobb ruhakereskedője 2020 végére kivezeti a kasmírt a kínálatából. Ez a 2030-as célkitűzések egyike.

Ezenfelül a vállalat az általa használt pamut fenntarthatóságát is vizsgálni fogja, az ellátási láncát átláthatóbbá teszi és csak újrahasznosított vagy fenntartható anyagokat fog használni 2030-ra.

Mi a baj a kasmírral?

A vállalat kasmírra vonatkozó fogadalmát a PETA Ázsiában készült leleplező videója előzte meg. A felvételen állatok ellen elkövetett kegyetlenség volt látható a mongóliai és a kínai kasmírüzemekben. A felhasznált kasmír 90%-a ebből a két országból jön.

A videón egy remegő kecske volt látható, amelynek a szőrét egy dolgozó fémfésűvel tépi ki. Ezzel hatalmas fájdalmat okoz az állatnak. A PETA által meglátogatott létesítményben nem látták el a nyírás közben megsebesült állatokat, nyílt vérző sebekkel hagyták őket.

A mongol és a kínai mészárszékek dolgozóit is felvették, ahogy bántalmazták az állatokat. Néhány esetben kalapáccsal verték össze az állatok fejét.

„A kecskék az összes kínai és mongóliai farmon szenvedtek, amelyeket a munkatársaink meglátogattak”

– nyilatkozta a PETA.

Egy átlagos kecske 250 gramm szőrt termel egy évben. Egy kasmír kabát elkészítéséhez 6 kecske szükséges.

„Legjobban akkor tudsz segíteni ezeken az állatokon, ha visszautasítod ennek az iparágnak a támogatását. Soha többet ne vegyél kasmírból készült ruhát”

– javasolja a PETA.

Kasmír és a környezet

A kasmírnak meglehetősen nagy a környezeti terhelése. A kasmír előállítása talajeróziót és elsivatagosodást okoz.

Mongólia területének 90%-a ki van téve az elsivatagosodás veszélyének. Ez a világ eddig megfigyelt legsúlyosabb homokviharait okozza, illetve olyan kiterjedt levegőszennyezést, amely elérheti akár Észak-Amerikát is.

A PETA leleplező felvételei elérték, hogy a H&M átgondolja a kasmír ruhák további árusításának jövőjét. A vállalatnak nem ez az első lépése, amellyel a vegán irányzatnak szeretne imponálni.

Nemrég mutatta a kegyetlenségmentes selymet, és kezdett el ananász bőrből készült dzsekiket, bakancsokat és táskákat árulni. Egy online ruhakereskedő, az ASOS szintén kitiltott minden kasmír ruhát a kínálatából.

„Hagyjuk a kecskék szőrét ott, ahová tartozik: a kecskéken”

– nyilatkozták.

Tetszett ez a cikk? Olvasnál még ilyet? Csatlakozz a több, mint 100 támogatónkhoz, akik már befektettek a minőségi vegán újságírásba.
Eszter

Eszter

Közgazdász, publicista
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.