Esett már le valaha a vércukrod? Egy pillanatnyi energiatöbblet, melyet egy nyomasztó visszaesés követ. Egy nagy adag főtt tészta után letargiába süllyedsz, és nem motivál semmi? Mit szólnál egy kiegyensúlyozott, tartós energialökethez?
Néhány nap egészséges zsír- és alacsony cukortartalmú növényi alapú étrend után ez valóra válhat – a molekuláris pszichiátriai tanulmány szerint.
Amíg a táplálék okozta mellékhatások fizikai megnyilvánulásai hihetetlenül gyakoriak, az étrendünk tápanyagtartalma ugyancsak hatással lehet a hangulatunkra, és még jobban figyelmeztet a lelki állapotunkat meghatározó kockázati tényezőkre.
Egy új SMILES tanulmány – melyet a BMC Medicine adott ki 2017 januárjában – hivatott felfedezni a gyógyító kapcsolatot a növényi alapú étkezés és a depresszió között.
A depresszió a legelterjedtebb lelki probléma az Egyesült Államokban. Jelenleg vezető oka a 15 és 45 év közötti amerikai felnőttek alkalmatlanságának.
Az Anxiety and Depression Association of America (Amerikai Szorongási és Depresszió Egyesület) adatai szerint, 16.1 millió 18 év feletti amerikai embert érint a depressziós megbetegedés, beleértve a hosszú távú, folyamatos és intenzív szomorúságot is. A hosszú távú (2 vagy több éve tartó) depresszió átlagosan 3.3 millió 18 év feletti amerikai ember életében van jelen.
A depresszió leküzdése növényi étrenddel?
Mégis, az aktuális SMILES tanulmány pozitív felfedezései egy kis reménysugarat nyújtanak. A tanulmány felfedezett egy tiszta összefüggést, miszerint
az egészségesebb, növényi tápanyagokban gazdag, gyulladáscsökkentő hatású étrend meg tudja előzni a depressziót.
Négy tanulmányt vizsgáltak, melynek során 36 556 felnőtt résztvevő adatait vetették össze, főleg a depresszió és a mediterrán étrend közötti kapcsolatra fókuszálva. A mediterrán étrendben gyakoriak a növényi alapú ételek, és az egészséges helyettesítők.
Például a vaj és margarin helyett olívaolaj, nagyobb mennyiségű só helyett friss fűszernövények, húsfogyasztás helyett több növényi étel, stb.
A hagyományok is nagy szerepet játszanak azokban a társadalmakban, ahol a mediterrán étrendnek hagyománya van. Például a családi ebédek, a testmozgás, és a vörösbor mérsékelt fogyasztása. (maximum 1 pohár/nap).
A SMILES vizsgálatában azt találták, hogy a főleg mediterrán étrendet követő emberek között 33%-kal kevesebb az esélye a depresszió kialakulásának.
A mediterrán étrend ugyanis gazdagabb az agy számára fontos tápanyagokban, mint az omega-3 zsírsavak, rostok, polifenolok és a magnézium.
Eközben szegényebb a gyulladást okozó ételekben, mint a feldolgozott húsok és a magas cukor- és telített zsírtartalmú élelmiszerek.
Hogyan befolyásolja az étrend a hangulatod?
A SMILES tanulmány szerint, számtalan módon változtathat a táplálékod a hangulatodon. Először is, az étrended védeni és károsítani is tudja az agyad állapotát.
Ez a károsodás az oxidatív stressz (egy káros kémiai folyamat), inzulinrezisztencia, a vérellátás változásában és gyulladásos folyamatok kialakulásában mutatkozik meg. A mediterrán étrend jelentős “agyvédelmező” hatással rendelkezik az antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevői révén.
Másodszor az, hogy mi van a tányérodon. Ugyancsak hatással lehet a hippokampuszban az agysejtek kapcsolódására, mely az agynak az a része, ami irányítja a hangulatunkat.
Végül, de nem utolsó sorban, a bélrendszer és agy kapcsolata. A bélrendszer megfelelő baktériumflórája olyan tápanyagokat bont le, melyek “kommunikálnak a bélrendszer és az agy receptoraival”, aminek viselkedést befolyásoló szerepe lehet.