20 ok, hogy miért legyél vegán

20 érv a veganizmusra

A vegán életmód az egyik leghatékonyabb módja az állatjogok támogatásának, a bolygó védelmének, a testi egészséged megóvásának és az etikus életnek. Az érvek a vegánság mellett egy olyan hosszú lista, amit mi megpróbáltunk lecsökkenteni ezúttal húszra.

Egyre több ember válik vegánná nap mint nap, és ha csatlakozol ehhez az életmódhoz, nem is lesz olyan bonyolult, mint azt első látásra gondolnád. Ez a legjobb döntés, amit meghozhatsz.

Bár sok ember azt hiszi, a vegánság egészségtelen, természetellenes vagy egyenesen megvalósíthatatlan, ezek az állítások egyszerűen nem igazak. Valójában a vegánság egészségesebbé tesz téged, és jobban tudsz kapcsolódni a természet rendjéhez. És ha azt hinnéd, mindez lehetetlen, akkor talán jobban kéne bíznod magadban.

Most megosztunk veled 20 érvet, ami miatt az emberek a vegán étrendet választják minden más egyéb étrend helyett. Kiderül, miért olyan fontos a vegánság, és hogyan kezdj hozzá.

Mi a veganizmus?

A veganizmus egy olyan életmód, mely kizár mindenféle állathasználatot (étkezést, ruházkodást és szórakozást tekintve), és tartózkodik az állatokon tesztelt termékektől is. Olyan ideológia, mely szemben áll a kegyetlenséggel, a kizsákmányolással és az állatok szenvedésével.

Lássunk tisztán, vajon miért olyan fontos a vegánság?

Már biztosan tudod te is, hogy krízishelyzetben vagyunk. Az emberiség a Föld javait rohamos ütemben elhasználja, a környezet változásokon megy keresztül és egyre több betegség alakul ki, főleg a helytelen étrendek miatt. Egy csapásra nem oldhatod meg mindezt azzal, ha vegán leszel, de a megoldás fontos részévé válsz.

Az emberek követik azokat, akikre felnéznek. Ha eldöntöd, hogy azonosulsz a vegánsággal, akkor a barátaid, a családod, a kollégák talán követni fognak, mert jó példával jársz elöl. Ráadásul, ha abbahagyod a hús- tojás- és tejtermékfogyasztást, a költségeid is csökkenhetnek

Az állati termékeket előállító üzemek mindezt a profit érdekében teszik. Ha a bevételük hanyatlani kezd, megfontolják, hogy máshonnan szerezzenek jövedelmet.

Tudod, hogy fontos a vegánság, sőt, kedvenc sztárjaidat is láthattad már csatlakozni ehhez – de miért is ugranál fejest ebbe? Összegyűjtöttünk 20 nyomós érvet az állati termékek elhagyása mellett. Lássuk őket lépésről lépésre.

1. Együttérzés kifejezése minden érző élőlény iránt

Ha elveszítjük az együttérzésünket és empátiánkat, akkor más emberek iránt sem tudunk így érezni. Az emberek megsegítésének alapja, hogy a még kiszolgáltatottabb fajokat (a non-humán állatokat) nem nyomjuk el.

A tehenek, malacok, halak, csirkék és egyéb állatok, akik rendszerint a tányéron végzik, ugyanúgy rendelkeznek érzésekkel, mint te vagy én. Ki tudják fejezni a szeretetüket, a bánatukat, a félelmeiket. Bár nem tudják emberi szavakba önteni őket, de az emberek közt is jó néhányan vannak, akik szintén nem képesek erre.

Képzeld el, hogy egy acélketrecben nevelkedsz, emberek százaival összezárva. Olyan szorosan vagytok összezsúfolva, hogy még megfordulni sem tudsz. Nem látsz napfényt, nem hallasz egy jó szót, nem kapsz figyelmet. Majd ezen megpróbáltatások végén a vágóhídra kerülsz a társaiddal együtt, hogy mások megehessenek. Állatok milliárdja ezt nap mint nap átéli.

Paprikák

2. Előtérbe kerül az egészséged

Egyszerű rendelni egy húsos menüt a gyorsétteremben vagy bedobni a sütőbe a csirkemellet, mikor hazaérsz a munkából. De milyen hatást gyakorolnak ezek a szokások az egészségedre?

Lehet, hogy a hús és az állati termékek valamilyen szinten táplálják a testedet, de egyúttal betegségeket és egyéb problémákat okozhatnak, melyekről alább még részletesebben olvashatsz.

Ha fogyni próbálsz, gyulladásos betegségből szeretnél kilábalni, vagy szeretnéd meghosszabbítani az életedet, a növényi étrendre való átállás az első lépés, amit ennek érdekében megtehetsz.

Ha bármelyik táplálkozási szakembert megkérdezed, hogy mely ételeket érdemes előtérbe helyezni, ez lesz a válasz: a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Ezek mindig a toplistán szerepelnek az ajánlásokban. Egyetlen hiteles szakember sem fogja azt mondani: „Sok sült húst és sült csirkét egyen”. Ez nem véletlen, hiszen ezek az ételek korai halált okozhatnak.

3. Védheted a bolygót

A nagyüzemi állattartás világszerte hatalmas környezeti terhelést jelent.

Gondolj csak a rengeteg lemészárolt állatra, melyek aztán termékként a szupermarketekbe kerülnek. Mindezeket az állatokat etetni, itatni kell és elszállásolni, mielőtt megölik őket.

Erdőirtások zajlanak azért, hogy az állatokat takarmányozni lehessen, holott ha növényi ételeket fogyasztanának az emberek, akkor a földeknek csak töredékére lenne szükség az élelmezéshez.

A tenyésztett állatok a vizeket is szennyezik az ürülékük által. Rengeteg vizet és gabonát fogyasztanak, utóbbi termesztése megint csak egy csomó vizet igényel.

Az állatok miatt termesztett kukoricát növényvédő szerekkel kezelik, az állatokat veszélyes hormonokkal injekciózzák.

Ez egy ördögi kör, mely egyre inkább rombolja a környezetet.

4. A természeti kincsek védelme

Gondoljunk azokra a természeti javakra is, melyeket az állattenyésztés és az ebből következő takarmánytermesztés elpusztít. Az üzemeket valahogy működtetni is kell, tehát energiát fogyasztanak. Minél több természeti energiát használunk el, annál kevesebb marad majd a gyermekeinknek.

A fő probléma a folyamat hosszú láncolata. Az állati takarmány energiát igényel, majd az állatok felnevelése szintén, végül a feldolgozásuk is (ez egy álszent szó a mészárlásra.) Ezzel ellentétben a növényi étrend láncolata sokkal rövidebb, és jóval kevesebb energiaforrást igényel.

5. A csodás felismerés, hogy nem is kell húst enned

A vegán életmód kizárja a húst és az állati eredetű termékeket az étrendből. De ez nem jelenti azt, hogy alultáplált leszel. Valójában nincs szükség húsra az életünk fenntartásához.

A Medical News Today cikke szerint:

Orvosi szempontból csak akkor kéne húst ennünk, ha az egészséges volna. Az elmúlt években egyre nagyobb számú bizonyíték áll rendelkezésre a növényi alapú étrend egészségre gyakorolt kedvező hatásairól és a túl sok burger egészségromboló hatásáról.

Sem húsra, sem egyéb állati termékre nincs szükségünk az egészségünk szempontjából. Épp ellenkezőleg, azzal teszünk jót az egészségünknek, ha tartózkodunk ezektől és helyette a növényi étrendet követjük.

6. Felismerjük, hogy a ragadozó állatok életét is védeni kell

A legtöbb ember nem is tudja, hogy a vegánság nem csak a tehenek és csirkék életét védi, hanem a természetben szabadon élőkét is. Őket kegyetlen módon, csapdákkal fogják el, majd ölik meg, hogy bevételhez juttassák a gazdákat.

A prérifarkas, más farkasok és egyéb vadon élő állatok időről időre csapdába esnek. Ugyanígy nem-ragadozó állatok, például madarak is elpusztulnak, akik véletlenül belerepülnek a csapdákba.

Globális éhezés

7. Tehetsz a globális éhezés ellen

Képzeld el, hogy egyszer mindenki vegánná válik. Nem tenyésztenek többé teheneket és más állatokat élelmezés céljából, mert nem hajt már hasznot. (Természetesen a meglévő „haszonállatokról” életük végéig gondoskodnánk!)

A hatás szerteágazó lenne. Ahelyett, hogy állatokat táplálnánk a gabonafélékkel, az éhező embereknek jutna elég ennivaló.

Az éhezéssel küzdő népcsoportok fel tudnák használni azokat a gabonákat az étkezésükhöz, melyeket most a haszonállatoknak adnak. Segítenünk kell rajtuk, ahogyan csak tudunk.

Akár ivóvizet is vihetünk azokba az országokba, ahol hiányt szenvednek az emberek – de azzal is vizet mentünk meg számukra, ha felszámoljuk a farmokat, ahol a tenyészállatok miatt fogy rengeteg víz.

8. A testfelépítésünk nem egyenlő a ragadozókéval

Néhányan meg vannak győződve arról, hogy az ember a ragadozókhoz tartozik. Holott az anatómiánk ezt nem támasztja alá.

Nincsenek a hús tépésére való hosszú, hegyes fogaink, az emésztőrendszerünknek pedig komoly megterhelést jelent a hús megemésztése. A négy pici szemfogunkat pedig erős túlzás lenne hivatkozási alapként felhozni a húsevés mellett.

Ugyanez igaz a tejfogyasztásra. A tehéntej sok zsírt és fehérjét tartalmaz, mert ez a kisborjú gyors növekedéséhez szükséges. Felnőttként 500 kiló lesz a súlyuk, vagy még annál is több!

Ezért a tehéntej alkalmatlan emberi fogyasztásra, elhízást és egyéb problémákat okoz.

Ha mindezt elolvasva kisborjúnak érzed magad, csak rajta, igyál tehéntejet! De egyébként abszolút nem neked találták ki, ahogy az emberi anyatejet sem a borjak táplálására.

9. Tartsd meg az optimális testsúlyodat, erőfeszítések nélkül

Sokkal könnyebb a fogyás, vagy az ideális testsúly megtartása, ha nem fogyasztasz zsírban gazdag ételeket, mint a hús és a sajt. A vegán étrend fehérjékben, szénhidrátokban, egészséges zsírokban, vitaminokban, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag.

A nők különösen hajlamosak többletkilókat felszedni, hormonális okok miatt. Ilyenkor minden olyan étel hizlal, ami gyulladást vált ki a szervezetben. A hús és az állati eredetű ételek a leginkább gyulladáskeltők.

Növényi étrenddel kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, feltéve, ha ragaszkodunk a teljes értékű ételekhez. Ne azokat a fagyasztott vegán gyorsételeket vásárold, amiket a tévében reklámoznak!

Pakold meg a tányérodat tápláló gyümölcsökkel, zöldségekkel, hüvelyesekkel, gombákkal és magokkal.

Áfonya

10 A táplálkozással összefüggő betegségek kockázatának csökkentése

Most nem csak a szalmonellára és az E. coli vírusra gondolunk, habár természetesen ezek is problémát jelentenek.

Az étellel összefüggő betegségek, melyek a húsfogyasztásból erednek: fekália, férgek petéi, és más, hasonló dolgok, melyeket valószínűleg nem szeretnél a szádban tudni – a bélrendszeredben pedig főként nem.

Vannak olyan betegségek, melyek nem önmagában a táplálkozásból erednek, hanem inkább a nagyüzemi állattartás miatt alakulnak ki. Biztosan hallottál már a kergemarhakórról vagy a madár- és sertésinfluenzáról, ezek főleg állattartó telepeken alakultak ki.

A nagyüzemi állattartásból eredő megbetegítő tényezők a legnagyobb létező veszélyt jelentik az emberiségre nézve.

11. Változatosság a tányérodon

A húsevők hajlamosak időről időre ugyanazokat a fogásokat fogyasztani. Ebben nem csak a monotónia unalma rejlik, de kiesnek a repertoárból azok az ételek, melyek erősítik az immunrendszert, visszaszorítják az emésztési panaszokat, és kivédik a vitaminhiányt.

Amint elhatározod, hogy vegán leszel, automatikusan kreatívabbá válsz az ételkészítésnél. Változatos színeket és textúrákat használsz, mely még ízletesebbé varázsolja az ételeidet, és örömödet leled az új hozzávalók, ízek kikísérletezésében.

12. Emésztés javítása és izomépítés

Az emésztés bonyolult téma, és sok embernek problémája van ezzel. Egyre többen kapják az IBS és a krónikus fekélyes vastagbélgyulladás diagnózisát, ennek a két betegségnek az emésztőrendszerben rejlő gyulladás a fő oka.

A növényi étrend rostokban gazdag, mely segíti az emésztést. Ráadásul ezekben az ételekben olyan tápanyagok vannak, melyek segítik az izomépítést és a zsírbontást. Sokan azt állítják, hogy vegán étrenden nem tudnának izmot növelni, holott ennek az ellenkezője igaz.

Amennyiben kitartóan edzel és elegendő kalóriát fogyasztasz, legalább olyan jól – sőt, jobban! – fogsz teljesíteni, mint a vegánságod előtt.

13. Jobb lesz a hangulatod

Tudtad, hogy a vegánság képes enyhíteni a krónikus pszichés és emocionális panaszokat, mint a szorongás és a depresszió? Egy vizsgálat szerint a növényi alapú étrend nem csak a testi egészséget javítja, hanem a mentális egészséget is megalapozza.

Milliók küzdenek mentális betegségekkel, enyhétől a súlyos állapotig. Ha megváltoztatod az étrendedet és kizárod az állati eredetű termékeket, talán pszichésen is jobban fogod érezni magad.

14. Javul a koncentrálóképesség

Ha vegán leszel, észre fogod venni, hogy hosszabb időn át vagy képes koncentrálni. Ez azért van így, mert sok olyan tápanyaghoz jutsz, melyek javítják a felfogóképességet és a produktivitást.

Nyugodtabban végzed a feladataidat és több pozitív visszajelzést kapsz a főnökeidtől. Lenyűgöző, hogy mennyi kedvező hatást tudsz elérni a hús és az állati eredetű ételek elhagyásával.

Vegán étrenddel a feszesebb bőrért

15. Kevésbé hagynak rajtad nyomot az évek

A bőr egészsége központi kérdés a bőrgyógyászoknál és a szépségszalonokban. A férfiak és a nők egyaránt szeretnék késleltetni az öregedés jeleit. A válasz: a növények

A hús és az állati eredetű ételek gyakran váltanak ki aknét, ödémát az arcon, és a ráncok is nagyobb eséllyel jelennek meg.

Ráadásul ezek az ételek káros anyagokat, például növényvédő szereket és hormonokat tartalmaznak (ahogy ezt már korábban említettük), és ezeket az emberi szervezet nehezen tudja feldolgozni. Ennek a bőröd minősége látja kárát.

16. Hosszabb ideig élhetsz

A kutatók még nem mondták ki egyértelműen, hogy a vegán, azaz növényi étrend hosszabb életet biztosít, de néhány új információ arra utal, hogy a vegánok tényleg tovább élnek.

Egy kutatás kimutatta, hogy a növényi alapú étrendet követőknél, függetlenül a szénhidrátbevitel mértékétől, csökken a halálozási ráta.

Ez még inkább igaz a szénhidrát csökkentett étrendeknél, ugyanis a ketogén vagy a paleó étrendek, melyek húst is tartalmaznak, megrövidítik az életkilátásokat.

17. Csökkennek az arthritissel összefüggő fájdalmakat

Ez esetben is fontos, hogy az állati eredetű ételek gyulladást generálnak, ami tovább rontja a gyulladásos betegségben szenvedők állapotát.

Ha arthritised vagy más ízületi problémád van, a növényi étrend megkönnyebbülést nyújthat.

18. Gyorsabban gyógyulsz a betegségekből

Ha a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és makrotápanyagok megfelelő arányban kerülnek a szervezetedbe, az immunrendszered könnyebben felveszi a harcot a kórokozókkal. Észre fogod venni azt is, hogy a megfázások és egyéb fertőzések rövidebb idő alatt zajlanak le.

Ebben sok növényi étel gyulladáscsökkentő hatása segít. A gyulladás káros a szervezetedre nézve, akár a bőrt, akár a belső szerveket, a vázrendszert vagy más testrészt érint. Amikor megbetegszel, a gyulladásos folyamatok még intenzívebbé válnak.

Mi az a fajizmus, és hogyan teszi tönkre az életünket

19. Az étrended összhangba kerül az értékrendeddel

Talán „Szeretem a kutyákat” kitűzőt viselsz, vagy minden hétvégén egy állatmenhelyen önkénteskedsz. Szereted az állatokat, elítéled a vadászatot, és azt a kegyetlenséget, melytől a tenyésztett haszonállatok szenvednek. Ám ennek ellenére még mindig fogyasztasz húst, tojást, tejet és mézet.

Ez azt jelenti, hogy az étrended nem áll összhangban a morális értékrendeddel. Amint vegán leszel, meg fogod élni ezeket az értékeket ahelyett, hogy csak elméletben támogatnád. És, ahogyan már korábban beszéltünk róla, követőid is akadhatnak. Jó érzés lesz megszabadulni az álszentségtől.

20. Motiválhatsz másokat

Oszd meg a vegán ételfotóidat az Instagramon, mesélj a kedvenc receptjeidről a családi vacsorán, említsd meg a vegánságot, ha egyik munkatársad megkérdezné, hogyan sikerült lefogynod.

Ha az emberek látják, milyen jó hatással van rád a veganizmus, akkor szeretnének többet is megtudni erről.

Nem kell ráerőltetned a vegánságot bárkire, akivel csak találkozol, de ragadd meg az alkalmat, ha itt a lehetőség és mutass jó példát!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.