Vegán töltött káposzta – hagyományos karácsonyi főétel növényi alapokon

Egy darab töltött káposzta egy fehér tányéron, mögötte tejföl egy kis üvegedényben és két szelet kenyér

Növényi étrenden sem kell lemondani a hagyományos ünnepi ételekről. Ez a vegán töltött káposzta a fűszerezésnek és a szójagranulátumnak köszönhetően legalább olyan finom, mint az eredeti változat.

Töltött káposzta hús nélkül? Igen, lehetséges, ráadásul úgy, hogy sem az íz, sem az állag szempontjából nem kell kompromisszumot kötni. A szójagranulátumnak és a diónak köszönhetően az eredeti változathoz hasonló textúrát, a fűszereknek köszönhetően pedig isteni ízvilágot kapunk.

Útmutató a hozzávalókhoz

Szójagranulátum: a legtöbb bioboltban és drogérialáncban kapható dobozos vagy zacskós, szárított változatban. Ha nem szeretnél szójagranulátumot használni, akkor lencséből, gombából és dióból is készítheted a tölteléket ehhez a recepthez hasonlóan.

Vegán tejföl: a legtöbb szupermarketben már kapható növényi alapú tejfölhelyettesítő, például Fino Vegajó Vegaföl, ami kiválóan passzol a karácsonyi töltött káposztához és számos más ételhez.

Sörélesztőpehely: a sörélesztőpehelynek igazi kirobbanó, umami ízhatása van az ételekben, ebben a receptben is ezt a célt szolgálja. Ha nem jutsz hozzá, el is hagyhatod, ebben az esetben azonban egy csipettel több sóra lesz szükséged.

Hozzávalók

  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csésze rizs
  • 4 fej hagyma
  • 2 közepes krumpli reszelve
  • 15 dkg szójagranulátum
  • 5 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál vegeta
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 4 evőkanál őrölt dió
  • 8-10 savanyított káposztalevél
  • 1 kg aprókáposzta
  • vegán tejfölalternatíva (pl. Fino Vegajó Vegaföl)

Elkészítés

  1. A szójagranulátumot áztasd forró vízbe egy teáskanál vegetával és fél teáskanál sóval kb. 10 percre, majd jól nyomkodd ki.
  2. A hagymát kb fél két evőkanál olajon, alacsony lángon 8-10 perc alatt dinszteld meg, majd add hozzá a majoránnát, köményt, pirospaprikát és kb. fél teáskanál sót, és kevergesd további fél percig alacsony lángon.
  3. Add hozzá kinyomkodott szójagranulátumot is, és ha szükségesnek látod, még egy evőkanál olajat. Pirítsd további 5-6 percig.
  4. Ezután mehet hozzá a rizs (szárazon), a sörélesztőpehely, az őrölt dió és a reszelt krumpli. Mindent keverj össze és ne főzd tovább.
  5. A káposztalevelek közepébe helyezz a töltelékből, a végeit hajtsd be, majd jó szorosan tekerd fel.
  6. Egy mély lábasban a szármákat aprókáposztával felváltva rétegezzük: az aljára mehet egy réteg aprókáposzta, erre egy réteg szárma, és így tovább.
  7. Közepes lángon forrald fel, majd alacsony lángon, fedő alatt (a gőznek hagyj kicsi rést) kb. másfél-két óráig főzd. Másfél óra után villával ellenőrizd, hogy a káposztalevelek a legvastagabb részüknél puhák-e már, és ha igen, zárd el.
  8. A vegán töltött káposztát tálald növényi alapú tejfölhelyettesítővel, például Fino Vegajó Vegaföllel.

 

A recept megjelenését a Fino Vegajó támogatta.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének