Hozzávalók:
- 1 csésze rizs
- 4 fej hagyma
- 2 közepes krumpli reszelve
- 15 dkg szójagranulátum
- 5 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál vegeta
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 4 evőkanál őrölt dió
- 8-10 savanyított káposztalevél
- 1 kg aprókáposzta
- vegán tejföl (receptet lásd lejjebb)
Elkészítés:
- A szójagranulátumot sós-vegetás meleg vízbe kb. 10 percre beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk.
- A hagymát kb fél dl olajon, alacsony lángon 8-10 perc alatt megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszereket és beletesszük a kinyomkodott szójagranulátumot is. Együtt még 5-6 percig pirítjuk.
- Ezután mehet hozzá a rizs (szárazon), az élesztőpehely, az őrölt dió, a reszelt krumpli (tojás helyett). Mindent összekeverünk, és nem főzzük tovább.
- A káposztalevelek közepébe helyezünk a töltelékből, a végeit behajtjuk, és jó szorosan feltekerjük.
- Egy mély lábasban a szármákat aprókáposztával felváltva rétegezzük.
- Közepes lángon felforraljuk, majd alacsony lángon, fedővel kb. másfél-két óra alatt megfőzzük. Másfél óra után villával ellenőrizzük, hogy a káposztalevelek a legvastagabb részüknél puhák-e már, és ha igen, elzárjuk.
- Vegán tejföllel tálaljuk. Ehhez alább találsz receptet, vagy boltit is használhatsz.
Napraforgótejföl recept:
- 1 dl napraforgómag, legalább két órára vagy egész éjszakára beáztatva
- 1 dl főtt rizs
- citromlé
- fokhagyma
- só
- ½ olaj (elhagyható)
1 dl beáztatott napraforgóhoz hozzáadunk 1 dl főtt rizst, citromlevet, sót, préselt fokhagymát ízlés szerint és vizet, majd ha egyneműre turmixoltuk, opcionálisan hozzáadagolunk ½ dl olajat, amivel finom krémesre keverjük. Ez elhagyható, vagy használhatsz kevesebbet is, de nélküle kevésbé krémes tejfölt kapunk.
Melinda
Anya vagyok, aki második gyermekével várandós, emellett ápolónő, sportimádó és 4 éve büszke vegán. Célom, hogy csodás ételeket és pozitív energiát adjak a világnak, hogy egy kicsit békésebb legyen a Föld mindenkinek.