Növényi étrenden sem kell lemondani a hagyományos ünnepi ételekről. Ez a vegán töltött káposzta a fűszerezésnek és a szójagranulátumnak köszönhetően legalább olyan finom, mint az eredeti változat.
Töltött káposzta hús nélkül? Igen, lehetséges, ráadásul úgy, hogy sem az íz, sem az állag szempontjából nem kell kompromisszumot kötni. A szójagranulátumnak és a diónak köszönhetően az eredeti változathoz hasonló textúrát, a fűszereknek köszönhetően pedig isteni ízvilágot kapunk.
Útmutató a hozzávalókhoz
Szójagranulátum: a legtöbb bioboltban és drogérialáncban kapható dobozos vagy zacskós, szárított változatban. Ha nem szeretnél szójagranulátumot használni, akkor lencséből, gombából és dióból is készítheted a tölteléket ehhez a recepthez hasonlóan.
Vegán tejföl: a legtöbb szupermarketben már kapható növényi alapú tejfölhelyettesítő, például Fino Vegajó Vegaföl, ami kiválóan passzol a karácsonyi töltött káposztához és számos más ételhez.
Sörélesztőpehely: a sörélesztőpehelynek igazi kirobbanó, umami ízhatása van az ételekben, ebben a receptben is ezt a célt szolgálja. Ha nem jutsz hozzá, el is hagyhatod, ebben az esetben azonban egy csipettel több sóra lesz szükséged.
Hozzávalók
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 csésze rizs
- 4 fej hagyma
- 2 közepes krumpli reszelve
- 15 dkg szójagranulátum
- 5 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál vegeta
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 4 evőkanál őrölt dió
- 8-10 savanyított káposztalevél
- 1 kg aprókáposzta
- vegán tejfölalternatíva (pl. Fino Vegajó Vegaföl)
- só
Elkészítés
- A szójagranulátumot áztasd forró vízbe egy teáskanál vegetával és fél teáskanál sóval kb. 10 percre, majd jól nyomkodd ki.
- A hagymát kb fél két evőkanál olajon, alacsony lángon 8-10 perc alatt dinszteld meg, majd add hozzá a majoránnát, köményt, pirospaprikát és kb. fél teáskanál sót, és kevergesd további fél percig alacsony lángon.
- Add hozzá kinyomkodott szójagranulátumot is, és ha szükségesnek látod, még egy evőkanál olajat. Pirítsd további 5-6 percig.
- Ezután mehet hozzá a rizs (szárazon), a sörélesztőpehely, az őrölt dió és a reszelt krumpli. Mindent keverj össze és ne főzd tovább.
- A káposztalevelek közepébe helyezz a töltelékből, a végeit hajtsd be, majd jó szorosan tekerd fel.
- Egy mély lábasban a szármákat aprókáposztával felváltva rétegezzük: az aljára mehet egy réteg aprókáposzta, erre egy réteg szárma, és így tovább.
- Közepes lángon forrald fel, majd alacsony lángon, fedő alatt (a gőznek hagyj kicsi rést) kb. másfél-két óráig főzd. Másfél óra után villával ellenőrizd, hogy a káposztalevelek a legvastagabb részüknél puhák-e már, és ha igen, zárd el.
- A vegán töltött káposztát tálald növényi alapú tejfölhelyettesítővel, például Fino Vegajó Vegaföllel.
A recept megjelenését a Fino Vegajó támogatta.

A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.