Most olvasott cikk
Új felmérés: tíz vegán termékből négy tartalmaz állati eredetű összetevőket is

Új felmérés: tíz vegán termékből négy tartalmaz állati eredetű összetevőket is

Egy – az Egyesült Királyságban végzett – felmérés azt mutatja: sok vegán címkével ellátott termék nem felel meg az előírásoknak. A vizsgálatot végzők szinte minden esetben találtak hibákat az összetevők terén. Sokan annak ellenére hirdették magukat vegánként, hogy a készítményeik tartalmaztak állati eredetű hozzávalókat is.

Ha óriási betűkkel is hirdetik a csomagoláson, hogy valami kizárólag növényi hozzávalókat tartalmaz, akkor is érdemes leellenőrizni az összetevők listáját. A legtöbb állati eredetű összetevő egyben allergén is, ezeket pedig vastagon szedett betűkkel, néha aláhúzással is kiemelik, úgyhogy ha nem látunk ilyet a felsorolásban, az kezdetnek jó, de ennek ellenére érdemes végigböngészni a teljes listát, és leellenőrizni a különböző E-számokat is.

Az, hogy egy élelmiszer milyen allergéneket tartalmazhat – például olyan üzemben készül, ahol nem vegán hozzávalókkal is dolgoznak –, azok számára lehet fontos információ, akiknél az adott összetevő nagyon komoly, akár halálos allergiás reakciókat válthat ki. Az a vegán termék, amire azt írják, hogy „nyomokban tejet, tojást stb. tartalmazhat”, az alapjáraton nem tartalmazza ezeket, de fennáll a veszélye a keresztszennyeződésnek. A Chartered Trading Standards Institute (CTSI) vizsgálata alapján azonban kiderült, hogy sok esetben megtörténik a szennyeződés.

Megtévesztő lehet a vegán címkézés

A CTSI 61 vegán terméket (13 növényi tejitalt és 48 növényi húsalternatívát) vizsgált meg az Egyesült Királyságban. Ezek közül 24 (39 százalék) tartalmazott valamilyen állati eredetű származékot, többek között tejet vagy tojást.

A szervezet szerint ennek az az oka, hogy sem a vegán, sem a vegetáriánus termékeknek nincs pontosan meghatározott, törvényben foglalt definíciója, ezért a gyártók sokszor saját maguk minősítik vegánná a termékeiket.

A CTSI saját felmérése alapján a vásárlók 76,4 százaléka úgy gondolja, hogy a vegánként meghatározott termékek még csak nyomokban sem tartalmaznak állati eredetű összetevőket.

A kutatásunk azt mutatja, hogy a legtöbben azt hiszik, ha egy élelmiszert vegánnak, vagy plant-basednek hívnak, akkor nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt. Ennek ellenére jelenleg semmilyen törvény nem követeli meg, hogy ez így is legyen

mondta John Herriman, a CTSI ügyvezetője.

A kutatás rávilágított, hogy a 61 vizsgált termékből 55-nek (90 százalék) hiányos vagy pontatlan volt a leírása. Huszonhét esetben a címkék nem tájékoztattak megfelelően (helytelen mennyiséget, az allergénekről hiányos információkat és nem elég hatékony figyelmeztetéseket alkalmaztak), és harminckilenc esetben a tápanyagtartalom is tévesen volt feltüntetve.

„Voltak, akik életüket vesztették a téves termékinformációk miatt, ezért felszólítunk minden gyártót, hogy adjanak pontosabb meghatározást arról, melyik élelmiszert lehet, és melyiket nem lehet törvényesen vegánnak vagy növényi alapúnak nevezni” – mondja Herriman, utalva Celia Marsh esetére, aki tavaly vesztette életét egy tejfehérjével szennyezett, a megnevezés alapján viszont tejmentes wrap elfogyasztása miatt.

(Totally Vegan Buzz)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.