Hozzávalók:
- 500 g liszt
- ½ csomag friss élesztő (2,5 dkg)
- kb. 1,5 dl víz
- 1 csapott kávéskanál só
- ½ teáskanál cukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 2 evőkanál olaj a szaggatáshoz
- kb. 4 dl olaj a sütéshez
- ½ dl langyos víz
Tálaláshoz (opcionális):
- vegán tejföl (bolti vagy otthon készített, ehhez lejjebb találsz receptet)
- vegán sajt (pl. Violife)
- zöldhagyma
- fokhagymás olaj
Napraforgótejföl:
- 1 dl napraforgómag, legalább két órára vagy egész éjszakára beáztatva
- 1 dl főtt rizs
- citromlé
- fokhagyma
- só
- ½ olaj (elhagyható)
1 dl beáztatott napraforgóhoz hozzáadunk 1 dl főtt rizst, citromlevet, sót, préselt fokhagymát ízlés szerint és vizet, majd ha egyneműre turmixoltuk, opcionálisan hozzáadagolunk ½ dl olajat, amivel finom krémesre keverjük. Ez elhagyható, vagy használhatsz kevesebbet is, de nélküle kevésbé krémes tejfölt kapunk.
Elkészítés:
- A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és egy konyharuhával letakarjuk 10 percre.
- A lisztet összekeverjük a sóval és a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
- Kb. 1,5 dl víz hozzáadásával könnyű tésztát keverünk, majd letakarva meleg helyen hagyjuk kelni ½ órát. Változó, mennyi vizet tesz fel a tészta, a lényeg, hogy lágy legyen, de ne ragadjon túlságosan.
- Az olajat egy serpenyőbe öntjük, és forróra hevítjük, mielőtt a lángostésztát beletesszük.
- Ha megkelt a tészta, olajos kézzel cipókat szaggatunk belőle, és oldalanként 1-2 perc alatt kisütjük a forró olajban.
- A felesleges olajat papírtörlővel itassuk le a kész lángosokról.
- Ízlés szerint vegán tejföllel, növényi sajttal (pl. Violife), zöldhagymával vagy fokhagymás olajjal tálaljuk.
Melinda
Anya vagyok, aki második gyermekével várandós, emellett ápolónő, sportimádó és 4 éve büszke vegán. Célom, hogy csodás ételeket és pozitív energiát adjak a világnak, hogy egy kicsit békésebb legyen a Föld mindenkinek.