Most olvasott cikk
Amikor a nyúl viszi a puskát – vegán aktivisták demonstráltak a vadászati kiállítás ellen (képek)

Amikor a nyúl viszi a puskát – vegán aktivisták demonstráltak a vadászati kiállítás ellen (képek)

Vadászati kiállítás elleni vegán demonstráció-min

Szeptember 25-én megnyílt a vadászati világkiállítás, ahol főszerepben a vadászat, a halászat és az állattenyésztés tündököl, emellett természetvédelmi előadásokat is ígérnek a szervezők. Utóbbiban azonban erősen kételkednek a magyar vegán aktivisták, ezért már a nyitás napján megjelentek a Hungexponál, hogy felszólaljanak az állatokért.

Délelőtt 10 óra, az érdeklődő vadászok és a szimpatizánsok a bejáratok felé közelednek. Ekkor még nem sejtették, hogy a túloldalon a közel 40 fős társaság szintén készülődik: látványos táblákkal, állatmaszkokkal és jelmezekkel, ügyesen megoldott művérrel és határozott küldetéstudattal.

A vadászat gyilkosság. Az állatok élete nem megújuló erőforrás. Állatmészárlás ≠ Fenntarthatóság

– állt a plakátokon, melyeket az aktivisták V-alakzatot felvéve a járókelők felé mutatnak.

A gyülekezést és a táblák felmutatását rövid performanszok követték, különböző jelenteket mutattak be az állatvédők, amiről fotók készültek a média és a nemzetközi vadászat-ellenes közösség számára.

A kiállítás és a tüntetés híre már Németországba is eljutott a PETA Deutschland által, a szervezet egyik koordinátora ugyanis személyesen is meglátogatta az eseményt. Petja Petrova elmondása szerint kifejezetten aktív a magyar vegán közösség és elképesztő, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien összejöttek, hogy hallassák hangjukat az állatokért.

Fotó: Bakó Mihály

A PETA sajtóközleménye szerint:

“Ízléstelen dolog az állatok megölését szórakoztató szabadidős sportként reklámozni”

– mondta Nadja Michler, a PETA vadvédelmi szakértője.

“A vadászat a természet szeretetének álcája alatt mérhetetlen szenvedést okoz. Az elhibázott lövések gyakran jelentős fájdalmat okoznak az érző élőlényeknek, és nem ritkán lassú és gyötrelmes halálhoz vezetnek. Ráadásul sok vadász a külföldi vadászutakon keresi az izgalmakat, ahol még a veszélyeztetett fajok, például farkasok, medvék, oroszlánok, elefántok és zsiráfok megölésétől sem riadnak vissza.”

Fotó: Bakó Mihály

“Kerüljék el a kiállítást”

Magyarországon számtalan vadállatot ölnek meg szabadidős tevékenységként – részben vadászati utakon, valamint trófeavadászat céljából. Ugyanakkor a vadászatot egyre több nemzetközi kritika éri. A budapesti esemény mottója a vadállatok leölését fenntarthatónak és természetvédelemnek kívánja beállítani.

A kéthetes programban szerepel egy ellentmondásos trófeabemutató, valamint előadások arról, hogyan vadásznak sólymokkal és kutyákkal, és hogyan ölik meg a vadon élő állatokat. A vadászati kiállítás társalapítójaként a magyar Földművelésügyi Minisztérium is támogatója a kiállításnak.

A PETA határozottan bírálja a rendezvényt, és arra kéri a magyar lakosságot, hogy kerülje el a kiállítást.

Fotó: Bakó Mihály

A globális szervezet és a demonstráló magyar aktivisták állásfoglalása szerint az elismert vadbiológusok egyetértenek abban, hogy ökológiai szempontból nincs szükség vadászatra.

A neves biológus, Prof. Dr. Josef Reichholf szerint például a majdnem kipusztított farkasokat nem kell emberi vadászokkal pótolni. Az erdőben élő állatpopulációk természetes módon szabályozzák magukat olyan környezeti hatások révén, mint az időjárás, a táplálék elérhetősége vagy a betegségek.

Fotó: Bakó Mihály

A reakciók

Miközben a vegánok és a vadászatot ellenzők sikernek könyvelhették el a demonstrációt, ugyanis még Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is nyilatkozott az RTL-nek, hogy tudnak a vegánok akciójáról, addig a vadászközösség nem kifejezetten nézte jó szemmel a közösségi médiában megjelent képeket.

Az esemény egyik szervezője, a Csir Kevin oldal alapítója hétfőn osztotta meg az esemény képeit egy Facebook-posztban, amit több, a vadászat pártján álló felhasználó sérelmezett. Néhányan közülük “tudatlannak”, “betegnek” vagy “fogyatékosnak” minősítették az állatvédőket a szombati esemény miatt, noha a vegánok is használtak olyan kifejezéseket a táblákon, mint a “gyilkos”.

Fotó: Bakó Mihály

Az egészen biztos, hogy nem került közelebb egymáshoz a két tábor, de talán a vegán oldal nem is ezt a célt tűzte ki maga elé – csupán fel akartak szólalni a vadászat áldozataiért.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.