Most olvasott cikk
Új-Zéland hamarosan véget vet az élő állatok tengeri szállításának

Új-Zéland hamarosan véget vet az élő állatok tengeri szállításának

Új-Zéland két év múlva véget vet az élő állatok tengeri úton való szállításának – írta meg kedden a The Guardian. A hírt Damien O’Connor, a szigetország mezőgazdasági minisztere jelentette be a napokban, egyértelmű céljuk pedig az, hogy az állatok jóléte terén Új-Zéland megőrizze jó hírnevét.

A döntés néhány mezőgazdasági termelőt, exportőrt és importőrt fog érinteni, ám a kétéves átmeneti időszak lehetővé teszi, hogy az ágazat alkalmazkodhasson az új helyzethez.

Az élő állatok tengeri exportja, az országon kívülre szállított termékek bevételének körülbelül 0,2 százalékát teszik ki 2015 óta. Az elmúlt 13 évben pedig mindössze egyetlen egy juhszállítmányt jegyeztek fel. Ausztráliával ellentétben vágásra egyáltalán nem exportálnak élő állatokat, kizárólag tenyésztésre.

A szarvasmarhákkal már kicsit másképp áll a helyzet, 2020 eleje óta mintegy 118 000 állatot küldtek a tengerentúlra, valamennyit Kínába. A kormány éppen ezért két héttel ezelőtt már tájékoztatta is a kínai kormányt a várható döntésről.

„Ez a történet nem Kínáról szól. Csakis és kizárólag az állatok jólétéről”

– jelentette ki a miniszter, aki szerint nekik is példát kell mutatniuk egy olyan világban, amelyben ez a kérdés egyre fontosabbá válik, még mielőtt komolyabb baj lesz.

Simon Clarke, az új-zélandi állatvédelmi szervezet (World Animal Protection New Zealand) igazgatója úgy véli, hogy ez egy történelmi jelentőségű döntés, amelyet a világ többi kormányának is követnie kellene.

Rengeteg tragédia előzte meg a döntést

S bár a szövetségi mezőgazdasági termelők szóvivője, Wayne Langford szerint nincsenek olyan információik, miszerint megsértenék az élő állatok exportjának normáit, az élet rácáfol erre a kijelentésre. Tavaly ugyanis egy Kínába tartó hajó felborulása közel hatezer tehén és a 43 fős legénység 41 tagjának életét követelte. Új-Zéland ezt követően jelentette be az élő export gyakorlatának felülvizsgálatát.

Nagy Britannia legnagyobb állatvédelmi szervezete, az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) látványosan üdvözölte a döntést, és felszólította Ausztráliát, hogy kövesse szomszédja példáját.

Az RSPCA ausztráliai képviseletének vezető tisztségviselője, dr. Jed Goodfellow egyenesen úgy fogalmazott, hogy az élő állatok jobban rontották országának mezőgazdasági hírnevét, mint a szektorban alkalmazott bármely más gyakorlat. Szerinte ugyanis évtizedek óta újból és újból fény derül arra a temérdek szenvedésre és kegyetlenségre, amely elkerülhetetlenül rányomja bélyegét a módszerre.

„Új-Zéland helyes döntést hozott, s ezzel most a kiváló minőségű és etikusan előállított mezőgazdasági termékek piacán bebiztosítja nemzetközi hírnevét, miközben Ausztrália ismét lépéshátrányba kerül. Szomszédunknál immáron tizenöt éve tiltják a vágásra szánt élő állatok exportját, miközben nálunk ez a fajta kereskedelem továbbra is szabadon folyik”

– fogalmaz igen kritikusan Goodfellow, hozzátéve, hogy Ausztrália 170 657 tenyészmarhát exportált 2020-ban, elsősorban Kínába és Pakisztánba.

A tragikus balesetek persze ezek során sem voltak elkerülhetőek. Korábban mintegy 500 ausztrál és új-zélandi tehén pusztult el egy Srí Lanka-i út során. Az ausztrál exportőrök 2019-ben erről cinikusan úgy nyilatkoztak, hogy a történtekért a fogadóország farmereinek „rossz gazdálkodási szokásai” a felelősek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.