Most olvasott cikk
Aláírásgyűjtés indult egy európai állatjóléti biztosért

Aláírásgyűjtés indult egy európai állatjóléti biztosért

Tojásipari tyúk

Belgium legbefolyásosabb állatvédő szervezete, a GAIA (Groupe d’Action dans l’Intérêt des Animaux asbl) aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy a jövőben európai uniós biztos feleljen az állatok jogainak érvényesítéséért az EU-n belül.

A petíció szerint a biztos felelősségi köre „Egészségért, élelmiszer-biztonságért és állatjólétért”-re változna, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 26 közül, Stella Kyriakides tárcája bővülne, és az egészségügy kezdő szó is módosulna. Ebben az esetben pedig az a néhány betűnyi változás nem csak egyszerű formaság lenne, hanem hatalmas lépés az állatok érdekeinek védelmében.

A petíciót elindítók szerint azért van szükség a módosításra, mert a kontinens lakói számára fontos az állatok jóléte. Erre a legjobb bizonyíték, hogy az Európai Szerződés az állatokat érző lényekként ismeri el, akik örömet és fájdalmat egyaránt érezhetnek. Ennek szellemében pedig jogos igény, hogy a jólétüket jogszabályok, irányelvek és az ezek megvalósításához szükséges erőforrások előteremtése révén is segítsék. Az ágazati érdekek ezt sohasem írhatják felül.

Az állatok jólétének javítására 1974 óta alkotnak Európai Uniós szinten jogszabályokat, mérföldkőnek számító törvényeket azonban csak az 1990-es évek eleje óta vezetnek be. Utóbbiak a kegyetlen gazdálkodási gyakorlatok ellen lépnek fel, mint amilyen a borjúketrecek, a kocák és malacaik egymástól elszeparált tartása vagy a tojástermeléshez használt hagyományos ketrecrendszerek. Sok fajra azonban továbbra sem vonatkoznak jogszabályok, így például a madarak továbbra sem élveznek hasonló jellegű védelmet.

Országos szinten mára már több tagállamban is alkottak előremutató jogszabályokat, a továbblépéshez azonban elengedhetetlen lenne, a közös uniós szabályozás bevezetése. A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gazdasági érdekek gyakran késleltetik a meglévő jogszabályok alkalmazását vagy megakadályozzák annak frissítését.

Az élő állatok szállításának problémája egyértelmű példa erre. Egy, az állatok jólétéért is felelős biztosnak azért kell nagyobb befolyást és hatáskört kapnia az EU intézményeiben, hogy az ágazati érdekek ne foghassák vissza a haladást, az említett esetben pedig nagyobb tekintéllyel léphessen fel.

Európai Uniós szinten jelenleg az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztos, Stella Kyriakides felel az állatok jólétéért. A petíció kezdeményezői szerint azonban ezt a kompetenciát a munkaköri megnevezésében is fel kellene tüntetni ahhoz, hogy jelentőségéhez mért súly kapjon és az elszámoltathatósága is biztosított legyen. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy ez a szerep elkülönüljön a mezőgazdasági biztos illetékességétől.

A petíciót eddig több mint 53 ezren írták alá, köztük 51 EP-képviselő, zömében franciák, görögök és belgák. Az aláírásgyűjtést Magyarországon a Magyar Szőrmeellenes Liga támogatja.

A kezdeményezés mindenképpen támogatandó, hiszen haladást jelentene az állatok jólétét illetően. A petíciót elindító GAIA-ról azonban tudni kell, hogy miközben ezért a nemes célért küzd, a húsevést magát nem ítéli el. Az állatjóléti biztos elnevezés ugyanakkor mindenképpen jó kezdet annak irányában, hogy egyszer az állatok valódi jólétét és szabadságát is tiszteletben tartsuk.

A petíciót ezen a linken lehet aláírni – Magyarország nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el az aláírók számát tekintve.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.