Most olvasott cikk
Egy török gazda VR-szemüveggel venné rá a teheneket, hogy a zöld legelő látványától még több tejet adjanak

Egy török gazda VR-szemüveggel venné rá a teheneket, hogy a zöld legelő látványától még több tejet adjanak

VR szemüveget használ tehenein egy török férfi

Egy török gazda VR szemüvegeket rakott marháira a magasabb tejhozam reményében. Úgy néz ki, sikerrel járt.

Izzet Koçak gazdálkodó családból származik, felmenői három generáció óta foglalkoznak állattenyésztéssel. Jelenleg több mint 180 tehén tartozik a felügyelete alá.

Az Anadolu Ajansi török hírportálnak adott interjúban elmondja, hogy nem csak virtuális valósággal, hanem klasszikus zenével is próbál javítani az állatok hangulatán, ami igencsak kifizetődőnek tűnik az első eredmények alapján.

Koçak nem saját maga állt elő a radikális elképzeléssel. Elmondása szerint egy 2019-es oroszországi kísérlet szolgáltatta az ötlet alapját, ahol a teheneket ugyanilyen szemüvegekkel látták el. A moszkvai régió Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztériuma szerint a gyakorlat potenciális megoldást jelenthet a jelenlegi tejtermelési problémákra.

Általánosságban véve 22 liter tejet adnak a teheneink naponta. A szemüveggel ellátott tehenek napi átlaga 27 liter volt. Zöldellő legelőket látnak, ettől pedig fellelkesülnek. Kevésbé stresszesek

– mondta Koçak.

A nagyipari állattartó közeg a legtávolabbról sem nevezhetők ideálisnak. Mostanság már a legtöbb ember számára – étkezési szokásoktól függetlenül – világos, hogy az ilyen telepek a profitmaximalizálás és költséghatékonyság oltárán legtöbbször az állatok jólétének feltételein spórolnak. Ezen a területen az olcsó kedélyállapot-javító megoldások hasznosak lehetnek.

Számos tejtermelő gazdaságból van példa arra, hogy nyugodt körülmények között a tej mennyisége és minősége is javul

– állítja egy orosz nyilatkozat.

A holldaniai Wageningen University kutatásai is a fenti állítást támasztják alá, kiemelve, hogy a környezeti tényezők nagyon komolyan befolyásolhatják a tehenek tejtermelését, valamint a tej minőségét.

A török gazda annyira fellelkesült az eredményeken, hogy elmondása szerint még 10 szemüveget rendelt Oroszországból. Sőt, ha mindegyik szemüveggel ellátott tehén tejhozama megnő, tervezi, hogy a teljes állatállomány virtuális szemüvegeket fog hordani.

A VR headsetek gyártói állatorvosokkal és más szakemberekkel is konzultáltak, hogy kifejezetten a tehenek számára kifejlesztett headsetet tudjanak előállítani. A kutatások alapján a bocik a piros tónusokra jobban reagálnak, mint a kék vagy zöld színekre, ezt felhasználva próbáltak olyan szimulációt készíteni, ami a tehenekkel elhiteti, hogy a szabadban vannak.

Kritikai megjegyzések

Habár a hír igaz, az elképzelés mögött meghúzódó tudományos és technológiai szál nehezen ellenőrizhető.

A Newsweek cikke alatt egy kommentelő például hosszasan fejtegeti, hogy az általunk 3-dimenziósként érzékelt hatás miért nem érhető el úgy, ha mindegyik szemre külön VR headsetet helyezünk. Állítása szerint lényegében arról van szó, hogy a teheneknek vetített színes, fényes képek érték el a nyugtató hatást, nem pedig a virtuális legelő illúziója.

(Newsweek)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.