Most olvasott cikk
Az 5 éves vegán aktivista, aki változásra ösztönzött egy 230 éves cipőboltot

Az 5 éves vegán aktivista, aki változásra ösztönzött egy 230 éves cipőboltot

Harry Bidewell sikerrel győzött meg egy 230 éve üzemelő angliai cipőboltot, hogy áruljanak vegán cipőket is.

A most öt esztendős Harry tavaly vett részt először a brit Veganuary kihívásban.

Nagyszerű szórakozás volt és csomó színes ételt és receptet próbálhattam ki, amiket előtte nem is ismertem, sőt, magamtól is kitaláltam néhány ínycsiklandó fogást (a juharszirup reszelt répával és chia magvakkal nagyon fini.)

– olvashatók élményei az ifjú aktivista weboldalán.

Harry saját készítésű répalevet árul a környékbeli lakosoknak, barátoknak, a befolyó összeget pedig állatmenhelyeknek adományozza, mint például az Ashford közelében lévő The Retreat Animal Rescue. A fiatal állatvédőnek emellett saját márkás – Vegan Squirrel – termékei is vannak, amiket szintén megvásárolhat bárki.

A bolygónak gyűjtöm a pénzt. Hogy megmenthessük a bolygót és az állatokat

– mondja Harry.

Szakítás a hagyományokkal

Annak ellenére, hogy Harry nagyon fiatal, már számos pozitív változást köszönhet neki a vegán mozgalom. A legfrissebb eredménye egy cipőbolthoz köthető. Iskolai cipő vásárlása közben fogalmazódott meg Harryben a kérdés, hogy van-e állati eredetű anyag a cipőkben.

A kérdés teljesen jogos, hiszen míg legtöbben a felsőrész, talp, bélés anyagát szokták vizsgálni, sokan elfelejtik, hogy a ragasztáshoz használt vegyszer sokszor állati eredetű.

Ez manapság már talán kevésbé jellemző, de biztosra csak akkor mehetünk, ha megkérdezzük a gyártót, ugyanis ez az információ – a felhasznált anyagokkal ellentétben – sajnos nem elérhető a cipő dobozán, vagy címkéjén.

Az eladók sajnálattal tájékoztatták Harryt, hogy a cipőik tartalmaznak állati eredetű összetevőket, mire a fiatal aktivista megérdeklődte, hogy volna-e lehetőség vegán verziót rendelni belőlük.

A cipőbolt – amely az egyik legrégebbi Angliában – állítása szerint ez volt a legelső alkalom, hogy vegán cipőt adtak el.

Nem lehet elég korán kezdeni

Harry Bidewell az iskolában is arra bíztatja osztálytársait, hogy vágjanak bele a Veganuary kihívásba.

Toni Vernelli, a Veganuary nemzetközi kommunikációért felelős vezetője úgy fogalmazott:

Hatalmas öröm számunkra, hogy Harry ilyen jól érezte magát a kezdeményezés alatt, és nagy büszkeséggel tölt el, hogy nem csak vegán maradt, de kampányolni is elkezdett, talán a legfiatalabbként az országban. Ez egyértelmű bizonyítéka, hogy a veganizmus nem korhoz kötött és mindenki életét jobbá teheti, legyen az illető 4, vagy akár 94 éves. Szép munka, Harry. Gratulálok az első vegán évfordulódhoz!

És hogy mit tanácsol Bidewell azoknak, akik belevágnak a vegán életmódba?

Érezd jól magad és légy kedves másokkal.

Veganuár, magyarul

A Prove.hu immáron harmadik éve rendezi meg a Veganuary honosított változatát, a Veganuárt. Az évek alatt eddig összesen 46.000-en vettek részt benne és nagy arányban maradnak vegánok utána a jelentkezők. Hasonlóan pozitív történetekről kapunk üzeneteket hazánkból is, többek között párok, családok, gyermekek és idősek teljes szemléletmódváltásáról.

A magyar programot – ami 100+ vegán receptet, részletes útmutatókat és egy 19.000 fős támogató közösséget kínál ingyen -, a Veganuár regisztrációs oldalon lehet elkezdeni.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.