Most olvasott cikk
Szabó Zoltán: A sonka bizonyítottan rákkeltő élelmiszer

Szabó Zoltán: A sonka bizonyítottan rákkeltő élelmiszer

Szabó Zoltán, PTE dietetikus - vegán szakember

A növényi étrenden élők körében elismert dietetikus, táplálkozástudományi szakember és sport dietetikus, Szabó Zoltán sokak számára meglepő kijelentést tett Facebook oldalán.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézetének oktatója és munkatársa a húsvét közeledtével egy sokkoló poszttal érkezett, melyben arról beszél, hogy bár tudja, mennyire fontos része a húsvétnak a sonka, de nem szabad elmenni amellett, mennyire káros az egészségünkre nézve.

Annak ellenére, hogy a poszt magas minőségű kutatásokra és forrásokra hivatkozik, mint például a WHO és a The Lancet, nem lett népszerű a sonkát és más húsételeket kedvelők körében, hamar támadások kereszttüzébe került meglepő kijelentése miatt.

Így szól a bejegyzés:

“Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) 2015-ben a feldolgozott húskészítményeket (ide tartozik a sonka mellett a virsli, a párizsi, vagy a különböző kolbászok és löncshúsok) a bizonyítottan rákkeltő kategóriába sorolta. Ezt megerősítve 2018-ban kiadtak egy monográfiát is a témában.

Ezt persze elintézhetnénk annyival, hogy manapság már aztán minden rákkeltő, azonban ennél kicsit árnyaltabb a helyzet. Amúgy, maga az IARC is igen óvatosan bánik ezzel a jelzővel (nem úgy, mint a laikusok), és a legtöbb minősítés éppen a „nem rákkeltő” és a „feltehetőleg rákkeltő” kategóriába kerül (819 minősítés), míg bizonyítottan rákkeltő kategóriában 121 anyag található.

Az IARC jelentését 22 nemzetközileg elismert szakember fogalmazta meg 10 különböző országból, miután több mint 800 különböző tanulmányt tekintettek át. Maga az idézett IARC jelentés több mint 500 oldalon át taglalja a miérteket és hogyanokat is a húskészítmények rákkeltő hatásáról.

Ebből kiemelném, hogy azzal, hogy a feldolgozott húskészítményeket a rákkeltő kategóriába emelték, tulajdonképpen azt mondták ki, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztásáról annyira biztosan tudjuk, hogy rákot okoznak, mint amennyire biztosak vagyunk a dohányzás, a plutónium sugárzás, vagy az azbeszt rákkeltő hatásáról.

De mit jelent ez a meghatározás pontosabban? Azt, hogy a feldolgozott húskészítmények fogyasztása vastagbélrákot okoz. Ez ma a világon (és hazánkban is KSH, 2019) a második leggyakoribb daganatos megbetegedés (csak a tüdőrák előzi meg), mintegy 3000 honfitársunk veszíti életét ebben a betegségben évente.

Minden elfogyasztott 50 grammnyi feldolgozott húskészítmény 18%-kal fokozza a daganat kialakulásának a kockázatát. Egy húsvéti időszakban ennél jóval többet elfogyaszthatunk a sonkából…

A fogyasztott mennyiségekkel kapcsolatban az IARC jelentés hangsúlyozza továbbá, hogy ezen a ponton nem tudjuk, hogy egyáltalán van-e biztonsággal fogyasztható legkisebb mennyisége a feldolgozott húskészítményeknek!

Kérlek, fontold meg, hogy a hosszú hétvége alatt jó ötlet-e a sonka, a felvágott vagy a kolbász és hogy jó szívvel adnál-e a családodnak rákkeltő élelmiszert? Választhatsz egészségesebb alternatívákat is (pl. hüvelyesekből, tofuból vagy tempehből készült finomságok), amelyekkel nemcsak hogy a saját és családod egészségének kedvezel, de szélesebben véve mind az állatokra -, mind a bolygóra nézve is kedvezőbb döntést hozhatsz.

A monográfiáról a The Lancet hasábjain megjelent rövid összefoglaló az alábbi linken érhető el.”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.