Mabel, a Rejtélyek Városkája egyik főszereplője vegán?

Mabel Pines - Rejtélyek Városkája

A Gravity Falls (magyarul: Rejtélyek Városkája) a Disney egyik legsikeresebb rajzfilmsorozata. Bár a második évad után Alex Hirsch, a sorozat fejese úgy döntött, hogy lezárja a történetet, a mai napig milliók rajonganak a Pines ikrekért.

A történet lényege, hogy egy ikerpár, Dipper és Mabel Pines a nyarat az Oregon állambeli Gravity Falls nevű helyen töltik, mert szüleik azt akarják, hogy kimozduljanak otthonról.

Ezen a fura helyen Stan nagybátyjuk fogadja őket, aki a Rejtély Kalyiba nevű helyet futtatja, és turistaattrakciókat mutat be a helyieknek. Többnyire lehúzásból és átverésből él, de a legszerethetőbb formában.

A Pines ikrek – különösen Dipper – hamar rájön, hogy valami nincs rendben a városban, ugyanis már a megérkezésük utáni napokban talál egy titokzatos naplót. Ebben szörnyekről, rejtélyekről és misztikus jelenségekről számol be a könyv – ekkor még ismeretlen – írója, aki elrejtette egy fa belsejében.

Dipper ezt megtalálja, és onnantól ez segít neki legyőzni a fura, váratlan eseményeket és lényeket, mint a gnómok, zombik vagy a város történelmét érintő kormány összeesküvéseket.

Miközben nézzük az ártalmatlannak tűnő epizódokat, tömérdek mennyiségű rejtett utalást találunk a háttérben, a környezetben, de még a főszereplők viseletén is, melyek végül a második évadra nyernek igazán értelmet, és a sorozat végére pedig nagyjából minden összeáll, hogy mi micsoda és ki kicsoda.

Mabel nyer egy malacot, aki a barátja lesz

Bár a sorozat készítői nem erősítették meg, hogy a főszereplő, Mabel Pines vegán lenne, viszont az 1. évad 9. részétől kezdve csatlakozik az ikrek kalandjaihoz egy állat, aki nem a szokásos kutya-macska favorit, hanem egy édes malac, név szerint Csámpás.

Amikor “Az időutazó malac” epizódban Mabel egy fesztiválon meglátja Csámpást, rögtön beleszeret. Meg is kaparintja hamar egy versenyen, és látszik, hogy nagyon imádja őt.

Miután a gazda átadta a Csámpást Mabelnek, felajánl egy kést és egy villát is hozzá, amire Mabel haragos tekintettel néz a fickóra, egyértelműen nem tartja ételnek a barátját.

Mabel Pines találkozik Csámpás malaccal - Gravity Falls
Fotó: Gravity Falls, Disney

Nem ez az egyetlen eset, ahol állatokat ment meg

Egy korábbi epizódban Gideon, a fura 10 éves srác beleszeret Mabelbe, és elhívja randira. Az egyik találkozójukon egy étterembe viszi, ahol egy élő homár került a tányérra.

Mabel itt sem evett állatot: inkább az este végén hazavitte a Rejtély Kalyibába. Úgy döntött, megmenti attól, hogy valaki elfogyassza.

Bár ez a pár másodperces jelenet szinte észrevehetetlen és nem is fontos, de ez talán azt is jelentheti, hogy Mabel tényleg megpróbálja a lehető legtöbb állatot megvédeni attól, hogy ételek legyenek. Pont, ahogy a vegánok is teszik.

Ugyanakkor olyan is van a sorozatban, amikor pizzát eszik, ráadásul pont Csámpással közösen. Itt a pizzát úgy ábrázolták, ahogy azt megszokhattuk a sorozatokban és játékokban: háromszög forma, rajta pár kerek pepperoni szalámival.

Ez persze jelentheti azt, hogy Mabel mégis eszik húst, de az is lehet, hogy a készítők a hagyományos pizzastílust használták, amit minden játékban és sorozatban szoktak, és nem fordítottak különösebb figyelmet arra, hogy Mabel talán nem biztos, hogy ilyet enne, mert állatbarát.

Mindenesetre a rajzfilm nagyon aranyos, izgalmas és tanulságos egyben. Én magam is többször megnéztem, felnőtt létemre.

Az, hogy Csámpás végigkíséri az ikreket a kalandjuk során, egészen a sorozat végéig, minden nézőnek megmutatja, hogy a malacokat is lehet szeretni és nem érdemlik meg, hogy megegyék őket.

Ha szeretnénk kedves, békés formában megmutatni a gyerekeknek, hogy minden állat értékes, ezt a mesét mutassuk meg nekik.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.