Most olvasott cikk
Ex-tengerészgyalogos Afganisztánból: nem hagyom el Kabult az állatmentő csapatom nélkül

Ex-tengerészgyalogos Afganisztánból: nem hagyom el Kabult az állatmentő csapatom nélkül

Paul Farthling állatmentő Kabul városából

Kétségbeesett kéréssel fordult egy kabulban élő, angol ex-tengerészgyalogos az Egyesült Királyság kormányához: mentsék meg a teljes állatmentő csapatot, máskülönben ő sem hagyja el Afganisztánt.

Paul “Pen” Farthing az alapítója a 15 éve működő Nowzad állatmentő szervezetnek, ami 71 embert foglalkoztat. Miután a tálibok átvették a hatalmat, a személyzet nagy részének sorsa kérdésessé vált. Farthing azonban úgy döntött, nem hagyja magára a csapatot: vagy jön mindenki, vagy marad velük. A Külügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy kapcsolatban állnak a férfival és megtesznek mindent, hogy a teljes személyzetet kimentsék.

A Nowzad kóbor állatok és bántalmazott szamarak jólétéért küzd, és kifejezetten jó munkát végeznek: edukációs kampányokat indítanak az állatok tiszteletéért és állatok ezreit mentik meg borzalmas körülmények közül. Ugyancsak az ő érdemüket erősíti, hogy a Farthing által vezetett klinika volt az első olyan afganisztáni intézmény, ahol női állatorvosokat képeztek ki.

“Azt hiszem, nincsenek szavak arra, amit most éreznek. Mit mondanál valakinek, akinek valószínűleg feleségül kell mennie egy tálib harcoshoz, majd otthon kell leélnie az életét, szabadságától megfotsztva, és gyerekeket nevelve olyasvalakivel, akit szívből gyűlöl?”

– mondta a BBC Newsnak Kabulból.

Farthing, aki a 2000-es évek közepén a Brit Királyi Haditengerészetnél szolgált az afgán Helmand tartományban, úgy érzi, hogy a Nyugat cserben hagyta őket és egy szempillantás alatt tette tönkre a terveiket, álmaikat és a reményt, hogy Afganisztán egyszer békés hely lesz. Abban sem bízik, hogy ezúttal a tálib rezism jobbá válna, ugyanolyan elnyomásra számít részükről, mint 20 évvel ezelőtt.

Kabuli állatmentő férfi
Fotó: Nowzad

Hogyan indult az állatmentés?

Farthing 2006-ban, Nawzad városában két kutya harcára figyelt fel, majd közbeavatkozott – az egyik elfutott, míg a másik követni kezdte a férfit. Paul annyira megszerette a négylábú barátját, hogy a következő hat hónapot együtt töltötték, és a város után a Nowzad nevet kapta. Később úgy határozott, hogy ezzel szeretne foglalkozni és közelebb hozni egymáshoz a katonákat és a kiszolgáltatott állatokat.

A jótékonysági szervezet elmondása szerint jelenleg több mint 140 kutyáról és 40 macskáról gondoskodnak, és már több mint 1600 katona vett részt valamilyen módon a mozgalomban – akár mint menhelyi önkéntes, akár mint örökbefogadó.

A szervezet munkáját nagy részben Pen Farthing könyve, a One Dog at a Time bevételei finanszírozzák, emellett adományokkal is segítenek nekik. Az állatok sorsa a tálib uralom és a személyzet kimenekítése miatt egyelőre kérdéses.

(BBC News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.