Most olvasott cikk
Egy 15 éves lány petíciója vethet véget a spanyolországi delfináriumoknak

Egy 15 éves lány petíciója vethet véget a spanyolországi delfináriumoknak

Delfináriumok betiltása Spanyolországban

Olivia Mandle kezdeményezését annyira sokan támogatják, hogy ha továbbra is ilyen ütemben nő az aláírások száma, akkor a Change.org egyik legsikeresebb petíciójává is válhat.

Nem olyan régen – 2018 és 2019-ben – Magyarországon is téma volt a delfináriumok kérdése. A Campona bevásárlóközpontban üzemelő Tropicarium tulajdonosa, Farkasdi Thomas jelentette be, hogy eltökélt szándékuk a hazai közönség számára is elhozni a delfináriumokat, szerinte ugyanis „szórakoztató, színvonalas attrakciókból hiány van Magyarországon.”

Ő megoldásként delfineket gondolt fogságban tartani a nagyérdeműnek, de szerencsére a hazai törvények ezt nem tették lehetővé, ráadásul nagyon komoly ellenérzéseket váltott ki a kezdeményezés a magyar lakosságból. Később nemzetközi szervezetek is beszálltak az ellenkampányba, és magától Nagy István agrárminisztertől – aki állításuk szerint nem siette el a reakciót – kapták a megnyugtató választ, hogy a hatályos törvényeket betartva, valamint a közösség igényeinek megfelelve továbbra sem lesz Magyarországon delfinárium. Ez egyébként 1992 óta van így.

Spanyolországban azonban más a helyzet, ahol Európa-szerte a legtöbb ilyen létesítmény – szám szerint 11 darab – üzemel. A Loro Parque még a Blackfish című Netflixes dokumentumfilmbe is bekerült, ami az amerikai SeaWorld-öt vette górcső alá. Ennek a gyakorlatnak szeretne véget vetni az a fiatal spanyol aktivista, aki a Change.org-on megfogalmazott petíciójával üzent az illetékeseknek, és amely kezdeményezést a cikk írásának pillanatában már több, mint 120.000 ember aláírt. Ilyen mértékű támogatottság után valószínűleg a döntéshozók sem maradnak közömbösek.

A nevem Olivia Mandle, csak 13 éves vagyok, és az álmom, hogy az országomban nem lesznek delfinparkok (delfináriumok), ahol ezeket az állatokat a vállalatok nyereségvágyból kihasználják. Bármi is legyen a céljuk, nem normális dolog ezeket az állatokat apró medencékbe zárni egész hátralevő életükre

– osztja meg Olivia reményeit a petíció oldalán.

Általánosan ismert tény, hogy a delfinek – a többi cetfélével egyetemben –  kivételesen intelligens, kíváncsi, összetett érzelmekkel rendelkező kivételes élőlények. Ennek következtében pedig kifejezetten alkalmasak arra, hogy érzékeljék, felfogják és tudatosítsák magukban környezetüket, vagyis az apró méretű medencét, az ingerszegény környezetet és a munkát, amit a közhiedelemmel ellentétben nem szórakozásból csinálnak, hanem mert tudják, hogy muszáj.

Ezek a csodálatos élőlények szabadon úszkáló társaiknál 200.000-szer kisebb helyen, mindenféle természetes közegtől megfosztva nem csak a delfinekre oly jellemző társas kapcsolataikat nem tudják megfelelően kialakítani, de a számos őket fenyegető betegség mellett még önbántalmazó viselkedést is felvehetnek.

„Ezek a delfinek nem ilyen életet érdemelnek. Egy menhelyen lenne a helyük, ahol segítenek nekik visszanyerni természetes ösztöneiket […] A többi fogságban tartott állathoz hasonlóan megérdemlik, hogy a lehető legközelebb kerüljenek a szabadsághoz, amit persze sohasem fognak teljes egészében megtapasztalni, de legalább kellemes környezetben élhetik le hátralevő életüket.” – mondja Olivia.

A Jane Goodall intézet még 2020-ban „mini hősként” jellemezte a spanyol aktivistát, aki csupán 13 éves volt, amikor a petíciót elindította. A két év alatt összegyűlt aláírások számát ezen a linken lehet gyarapítani.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.