Most olvasott cikk
Klímaváltozási adót vezetnek be a kaliforniai éttermek

Klímaváltozási adót vezetnek be a kaliforniai éttermek

Klímváltozási adót vezetnek be a kaliforniai éttermek

A kaliforniai étterembe járók hamarosan azzal szembesülhetnek, hogy a számlájuk végösszege pár pennyvel vaskosabb lesz, azonban mindez nem az étteremtulajdonost fogja gazdagítani, hanem egy nemes ügy érdekében történik.

Az „Állítsuk helyre Kaliforniát” programot a Perennial Farm Initiative kezdeményezésére indították. Ennek keretében az éttermek a számla végösszegének 1 százalékát „klímaváltozási adó” néven az éttermek hozzáadhatják a számlához.

A program a következőképpen működik: bármely étterem dönthet úgy Kaliforniában, hogy csatlakozik a programhoz és így megkapja a “Kalifornia Megújuló Étterme” címet.

Ezek a vendéglátóipari egységek minden számla alján fel fogják tüntetni azt az 1 százalékos díjat, amelyet a klímaváltozás hatásainak mérséklésére fordítanak majd.

A vendég dönthet úgy, hogy nem fizeti ki a díjat, ha nem támogatja az ügyet, vagy ha nem engedheti meg magának ezt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Perennial Farming Initiative (@perennialfarming) által megosztott bejegyzés,

Minimális összeg, nagy segítség

Azonban egy 30 dolláros számlánál ez csak 3 centet jelent és egy 100 dollárosnál is csak 1 dollárt, ami pár száz forint. A program megalkotói úgy gondolják, hogy ez nem nagy összeg egy olyan személynek, aki amúgy is étteremben étkezik.

Az így összegyűjtött pénz azok a kaliforniai farmerek kapják meg, akik környezeti szempontból fenntartható eljárásokat alkalmaznak a gazdálkodási tevékenységük közben. Azok a farmerek, akik így tesznek, 10 dollárt kapnak minden tonna szénért, amit a légkörből eltávolítanak.

A támogatás ösztönözni fogja a gazdálkodókat, hogy környezetbarát gyakorlatokat alkalmazzanak a termőföldjeiken.

Több kaliforniai étterem is részt vesz a programban – az egyik a San Francisco-i Mission Chinese Food. Ez a kínai étterem 6 hónappal ezelőtt kezdte el kiszámlázni ezt az 1 százalékos díjat, és mára már 18.000 dollárt gyűjtött össze.

Az étterem társalapítója, Anthony Myint segített a Perannial Farming Initiative és a ZeroFoodprint mozgalom megalapításában.

„Ha csak a kaliforniai éttermek 1 százaléka vesz részt a programban, azzal is 10 millió dollárt tudnánk gyűjteni, amelyet aztán a fenntartható gazdálkodásra fordíthatnánk. Ha azonban minden étterem részt venne a kezdeményezésünkben, akkor 1 milliárdot tudnánk adakozni évente”

– nyilatkozta Myint a FOX-nak.

A következő generációkért teszik

Myint azt is elárulta, hogy miért tartja olyan fontosnak, hogy időt és energiát áldozzon az ügy érdekében.

„A klímaváltozás problémája ki fog hatni a következő generációk életére, nekik pedig még nincs lehetőségük arra, hogy tegyenek ellene. Főnökként fontos a példamutatás és nem érzem, hogy eleget teszek csak azzal, ha közvetlenül a termelőtől vásárolok bio termékeket”

– nyilatkozta a KTVU-nak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Perennial Farming Initiative (@perennialfarming) által megosztott bejegyzés,

Azonban nem csak ezzel tudnak hozzájárulni az éttermek a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez. A Perennial Farm Initiative másik kezdeményezése a „zero foodprint”.

A ZeroFoodprint éttermeknek segít csökkenteni a szén-dioxid kibocsátásukat. Ehhez biztosít eszközöket és ad át a programban résztvevőknek olyan technikákat, amellyel még inkább környezetbaráttá válhatnak. Ezenfelül az éghajlatváltozásról szóló oktatásban is részesülnek.

Ahogy egyre több és több intézmény csatlakozik az „Állítsuk helyre Kaliforniát” programhoz, úgy lesz egyre izgalmasabb látni, hogy meddig tudja magát kinőni a program, és hogy hogyan lesznek a kaliforniai eljárások egyre fenntarthatóbbak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.