Most olvasott cikk
Kilencezer disznó veszett oda a tűzben Hollandiában

Kilencezer disznó veszett oda a tűzben Hollandiában

A sertéstelepen tartott állatok közül csak a két kisebb ólban lévők maradtak életben, a leégett főépületekben tartott disznók mind belehaltak a katasztrófába.

Tűz ütött ki szerda délelőtt a hollandiai Sint-Oedenrode település sertéstelepén. A tűzoltókhoz valamivel dél előtt érkezett a bejelentés. A tűz terjedését körülbelül délután 3 órára sikerült megfékezniük, de a nagy mennyiségű füst miatt a tűzoltók nem tudtak bemenni az épületbe. A tüzet kontrollált keretek között hagyták leégni.

A környékbeli lakosokat figyelmeztették a tűzre és azt tanácsolták nekik, hogy akik a sertéstelep közelében élnek, azok zárják be az ablakokat. Bár arra vonatkozóan nem találtak bizonyítékot, hogy azbeszt is került volna a füsttel a levegőbe, a nagy mennyiségű korom problémát okozhat. A kiadott figyelmeztetés rutineljárás ilyen mértékű tűzvészeknél.

A lángok által keltett füstöt Den Boschból és Eindhovenből is látni lehetett.

A kiérkező tűzoltók a két kisebb istállót meg tudták menteni, de a két nagy épület, ahol a disznók jelentős része tartózkodott, teljesen kiégett. Habár a bejelentést követő néhány órában sikerült uralmuk alá hajtani a lángokat, az egység tájékoztatása szerint az oltás munkálatai még sokáig eltartottak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, de az oltás befejezését követően elkezdik kivizsgálni a történteket.

A katasztrófában 9.000 disznó vesztette életét, a két kisebb ólban lévő 1.400 állatot sikerült a tűzoltóknak megmenteniük.

Az ehhez hasonló katasztrófák nem ritkák és hatalmas pusztítást végeznek

Két hónappal ezelőtt az Egyesült Államokban 100.000 tyúk pusztult el egy tűzvészben, amely minden bizonnyal az állattartók fukarsága miatt keletkezett, akik nem voltak hajlandóak korszerűsíteni a fűtési rendszert.

Az Animal Welfare Institute jelentése szerint 2022-ben több mint félmillió haszonállat pusztult el a hollandiaihoz hasonló tüzekben.

2019-ben egy kanadai istállótűzről számoltunk be, ahol több száz tehén veszett oda a katasztrófában. A tűzoltók parancsnoka akkor úgy nyilatkozott, hogy az volt a legnagyobb istállótűz, amit valaha látott. A közel 1.000 állat közül mindössze 200-at sikerült kimenteniük a tűzoltóknak.

(Postsen)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.