Karalábé-krémleves: egyszerű és egészséges fogás a hétköznapokra

Karalábé krémleves fehér tálban pirított kenyérkockákkal

Ez a karalábé-krémleves az egyik legegyszerűbb étel, amit elkészíthetsz vacsorára, ha épp ötlet híján vagy. Nem véletlenül olyan népszerűek a krémlevesek: minimális energiabefektetéssel elkészülnek, a hűtőben szomorkodó zöldségek szinte bármelyike belekerülhet, ráadásul egészséges választás is.

A karalábé egész évben elérhető, ráadásul ez a szerény zöldség gazdag C-vitaminban, amely kiváló antioxidáns és erősíti az immunrendszert. Emellett B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek létfontosságúak az idegrendszer megfelelő működéséhez. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést és támogatja a bélrendszer egészségét, míg a benne található kálium segít a vérnyomás szabályozásában és a szív megfelelő működésében.

A karalábé levelei a leggazdagabbak tápanyagokban: háromszor annyi vitamin és karotinoid vegyület (A-vitamin) van bennük, mint a gumóban. Érdemes tehát a leveleket is elfogyasztani a gumóval együtt.

A karalábé-krémleves különlegessége abban rejlik, hogy egyszerűen elkészíthető, mégis gazdag ízvilággal és értékes tápanyagokkal rendelkezik. A karalábé apróra vágva gyorsan puhára fő, és különféle fűszerekkel, például fokhagymával, hagymával vagy akár friss fűszernövényekkel is ízesítheted. A mi változatunk petrezselyemmel készül, de akár a karalábé zöldjét is felhasználhatod a leveshez, hogy még egészségesebbé tedd.

A selymes, krémes állagot növényi tejszínnel vagy zsírosabb növényi tejjel érheted el. Utóbbiak azonban opcionálisak, ugyanis a burgonyától természetesen is krémes lesz. A karalábé mellett más zöldségekkel is variálhatod a levest, például burgonyával – mint ahogy mi is tettük –, ami extra krémességet ad, vagy sárgarépával, ami enyhe édességet kölcsönöz a levesnek.

Tálalhatod önmagában könnyű ebédként vagy előételként is. Ha pedig krémleves helyett inkább laktatóbb levest készítenél karalábéból, akkor próbáld ki ez a csipetkével és vegán tejföllel gazdagított tárkonyos zöldséglevest.

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 közepes karalábé (kb. 500 g)
  • 2 közepes burgonya (kb. 300 g)
  • 100 ml növényi tejszín (opcionális)
  • 600 ml zöldségalaplé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • két evőkanál friss citromlé
  • 1 csokor friss petrezselyem felaprítva (opcionális)
  • opcionális a tálaláshoz: pirított magvak és/vagy kenyérkockák

Karalábé-krémleves elkészítése

  1. A vöröshagymát, a karalábét és a burgonyát tisztítsd meg, majd a vöröshagymát aprítsd fel kis kockákra, a karalábét és a burgonyát pedig kockázd fel.
  2. Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, és közepes lángon kezdd el rajta pirítani a felaprított vöröshagymát. Adj hozzá egy nagy csipet sót, majd öt perc után jöhet hozzá a karalábé és pár tekerés frissen őrölt bors. Ezt is pirítsd 2-3 percig, majd add hozzá a burgonyát, és öntsd fel 600 milliliter zöldségalaplével vagy vízzel.
  3. Adj hozzá egy (ha sós zöldségalaplevet használtál, akkor fél) teáskanál sót, és forrald fel. Amíg felforr, vedd magasabbra a lángot, majd alacsony lángon főzd kb. 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  4. Ha elkészültek a zöldségek, vedd le a lángról, és botmixerrel krémesítsd homogén állagúra.
  5. Add hozzá a növényi tejszínt, a szerecsendiót, a felaprított petrezselymet, majd forrald össze 1-2 perc alatt a krémlevest. Kóstold, és ha kell, adj még hozzá sót. Miután elzártad, keverj bele még két evőkanál friss citromlevet.
  6. A végén ízlés szerint tálald a karalábé-krémlevest pirított magvakkal vagy kenyérkockákkal és ízesítsd tovább friss citrom levével.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.