Most olvasott cikk
Házi eperlekvár: mindössze három természetes összetevőből készül

Házi eperlekvár: mindössze három természetes összetevőből készül

Eperlekvár kenyéren

Ha eddig azt hitted, a lekvárfőzés a gyakorlott szakácsok rezortja, jó hírünk van. Ezzel a házi eperlekvár recepttel tartósítószer nélkül is gyerekjáték a befőzés télire, ráadásul mindössze három természetes összetevőre van csak hozzá szükség.

Ha házi lekvárra vágysz, nem feltétlen szükséges egész napos munkát igénylő, hatalmas adagot gyártani belőle, ugyanis közel sem olyan hosszú és bonyolult elkészíteni, mint azt elsőre gondolnád. Ha azonban az eperidény miatt szeretnéd télire eltenni, akkor érdemesebb nagyobb adagot, az alább leírt receptnek az ötszörösét vagy akár tízszeresét is elkészíteni.

Az eper idénye májustól júliusig tart, így ebben az időszakban bőven van időd kikísérletezni a számodra legfinomabb lekvár receptjét. Valaki édesebben szereti, mások kevésbé édesen, egyesek hagyományosan, míg mások bazsalikommal vagy mentával megbolondítva. Bátran kísérletezz és próbálj ki különböző variációkat.

Használd ki az eperszezont ezzel az isteni lekvárral vagy ennek az eperlevesnek az elkészítésével.

Hogyan tartósítsd az eperlekvárt?

A tartósításra több módszer is létezik: tartósítószerrel vagy anélkül. Mi bemutatjuk, hogyan tudod tartósítószer-mentesen télire befőzni az isteni eperlekvárt, ami akár egy évig is eláll a kamrapolcon. Létezik száraz és nedves dunszt is, utóbbit általában akkor szokták alkalmazni, ha a tartósítani kívánt ételt előtte nem hőkezelték (klasszikusan ilyenek például a gyümölcsbefőttek és a savanyúságok). Ezért itt száraz dunsztot használunk, hiszen az eperlekvárt tartósítás előtt megfőzzük.

Az első lépés az üvegek csírátlanítása: a már alaposan elmosott befőttesüvegeket tedd a sütőbe 110 fokra 10-15 percre, szájukkal felfelé. Utána az elkészült eperlekvárt még forrón töltsd az üvegekbe, és szorosan tekerd rá a tetejüket. Állítsd őket fejjel lefelé, bugyoláld be alaposan konyharuhával vagy paplanokkal, majd hagyd lassan kihűlni; ez 1-2 napig is eltarthat.

Onnan tudod, hogy jól sikerült a dunsztolás, hogy nem tudod a befőttesüveg fedelét benyomni. Ha valamelyiknél ez mégis sikerül, akkor az már nem fog sokáig elállni. Ha ilyesmi történne, semmi gond – ezeket az üvegeket tedd hűtőbe, és fogyaszd el minél hamarabb.

Hozzávalók

  • 1 kg eper
  • 200 g nádcukor
  • 1 citrom leve

Eperlekvár elkészítése

  1. Az epret alaposan tisztítsd meg, majd vágd le a zöld részét. Darabold fel apró kockákra, és tedd egy lábasba.
  2. Alacsony lángon kezdd el a főzni, majd ha levet eresztett, jöhet bele a nádcukor.
  3. Főzd 30 percig, majd add hozzá a citromlevet.
  4. Az eperlekvárt tedd még forrón csírátlanított üvegekbe, és ha tartósítani szeretnéd, dunsztold a fentebb leírt módon (lásd „Hogyan tartósítsd az eperlekvárt?”).

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.