Egészség

Harvardi kutatók: a növényi étrend negyedére csökkentheti a diabétesz kockázatát

Zöldségek és gyümölcsök ereje

Egy új kutatás szerint a növényi étrend következtében negyedére mérséklődik a 2-es típusú cukorbetegség esélye.

A vizsgálatban több, mint 300.000 résztvevő növényi alapú táplálkozást folytatott, és náluk 23%-kal kisebb eséllyel alakult ki az elhízással is összefüggő kettes típusú diabétesz. A tudósok szerint az antioxidánsokban gazdag étrend védelmet nyújt a potenciálisan végzetes kór ellen.

A növényi étrend növeli az inzulinérzékenységet – ez a hormon szabályozza a vércukorszintet -, valamint az említett ételek csökkentik a testsúlyt. Ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, a kutatás amerikai csoportjának megállapítása szerint.

A kutatás azért is kiemelkedő, mert különbséget tesz az egészséges és kevésbé egészséges növényi alapú ételtípusok között. Az előbbi bőségesen tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget, teljes értékű gabonákat, olajos magokat és hüvelyeseket, míg a második csoportba a finomliszt, a cukor és némi állati eredetű étel tartozott.

Az egészségre gyakorolt pozitív hatások sokkal kifejezettebbek voltak azoknál, akik túlnyomó részben egészséges növényi étrendet folytattak, és csak kis mértékben ettek egészségtelen összetevőket.

Qi Sun professzor, a tanulmány fő szerzője, a harvardi egyetem táplálkozási szakértője szerint:

„Ezek az adatok rávilágítottak, hogy a növényi étrenddel meg tudjuk szerezni és fenn tudjuk tartani az egészségünket. Ennek az étrendnek az alapkövei, melyet mindenkinek ajánlott fogyasztani, a friss gyümölcsök és zöldségek, a teljes értékű gabonák, a tofu és egyéb, egészséges növényi ételek.”

Majd hozzátette:

„A növényi étrend minél következetesebb folytatása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével, főként, ha a növényi étrend alatt olyan táplálékokat értünk, mint zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák és hüvelyesek.”

Harvardi kutatók szerint a növényi étrend egészséges a cukorbetegeknek

Gyógyítható a 2-es típusú cukorbetegség?

A kutatást a JAMA orvosi magazin publikálta, hozzátéve, hogy az étrend döntő fontosságú a globális probléma megoldásában, mely körülbelül négymillió embert érint csak az Egyesült Államokban. A többségük, mintegy tíz emberből kilenc, 2-es típusú cukorbetegségtől szenved, mely elkerülhető lenne, ha megváltoztatnák az életmódjukat.

Korábbi kutatások is igazolták, hogy a növényi alapú étrend képes csökkenteni a kettes típusú diabétesz kockázatát. Ám még kevés adat áll rendelkezésre ahhoz, hogy orvosi szempontból ez alátámasztható legyen az egész szervezetet tekintve.

A kutatók összegyűjtötték kilenc korábbi tanulmányt, összesen 307.099 résztvevővel, köztük 23.544 kettes típusú diabéteszessel. Becslések szerint legalább 549.000 olyan ember létezik az USA-ban, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek, és nem is tudnak róla.

A Diabetes UK szerint az antioxidánsokban, (mint friss gyümölcsök és zöldségek) gazdag étrend a kettes típusú diabétesz kockázatát csökkenti. A zöldségekhez és gyümölcsökhöz hasonlóan a teljes értékű gabonák, mogyorófélék, magok és hüvelyesek szintén preventív hatást gyakorolnak.

Összességében a leghatékonyabb mód a kettes típusú cukorbetegség rizikójának csökkentésére az egészséges testsúly fenntartása és a kiegyensúlyozott növényi étrend, állítja a szervezet.

Prove.hu
Galgóczi Dóra

Galgóczi Dóra

Író és természetgyógyász
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.

Írd le a véleményed!

Mindjárt kész vagy!

Ide fogjuk küldeni a napi útmutatókat, ezért kérlek pontos adatokat adj meg.