Most olvasott cikk
Halott rágcsálókat, penészt és rothadó belsőségeket találtak egy magyar vágóhídon

Halott rágcsálókat, penészt és rothadó belsőségeket találtak egy magyar vágóhídon

Rettegő disznók a Soni Hús Kft. vágóhídján

Sokadik alkalommal leplezett le horrorfilmbe illő magyar vágóhidat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az évek során több ilyenről is beszámoltak, idén egyelőre ez az első.

Habár a magyarok többsége azt gondolja, hogy hazánkban humánusan bánnak a megölésre szánt állatokkal, ezek a videók azt mutatják, hogy ez inkább csak marketingmese.

A most lebuktatott Békés megyei vágóhíd – melyet a Soni Hús Kft. működtetett -, a nyilvánosan elérhető adatok szerint tavaly nettó 2.1 milliárd forint bevételt termelt, tehát közel sem apró és kezdő vállalkozásról van szó, ami még nyugtalanítóbb.

Az ellenőrzés

A Nébih a felderítése során a legrosszabb higiéniai körülményeket, rozsdás eszközöket, penészes falakat, vérben úszó szobákat, bűzölgő és rothadó belsőségeket, és mindenki meglepetésére, még halott rovar- és rágcsálóktetemet is találtak, melyek ki tudja, hogy mióta hevertek ott – oszlásnak indulva.

Halott rágcsálókat és rothadó belsőségeket találtak egy magyar vágóhídon

Mindezek mellett a szakemberek 8,1 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető húsárut foglaltak le, valamint azonnali hatállyal felfüggesztették a vágóhíd működését.

A Soni Hús Kft. jóideje nem rendelkezett engedéllyel az állati eredetű termékek előállításakor végzett darabolására, az állati melléktermékek égetését pedig lejárt engedéllyel végezték. Ilyen körülményekkel is több milliárd forintos bevételre tehettek szert, ami aggodalomra adhat okot mindenkinek. Vajon hány ilyen kétes eredetű állati termékkel mérgezik még a vásárlókat az országban, vagy akár világszerte?

Soni Hús Kft. bezárt vágóhíd

Videó

A helyszín felkutatásáról videó is készült, amely kizárólag erős idegzetűeknek ajánlott.

Nem csak gusztustalan és egészségtelen az ilyen húsok fogyasztása, de morálisan is elfogadhatatlan:

Képzeljük el, mekkora felháborodást okozna, ha kutyákkal bánnának ugyanígy? Pedig mindkettő élni szeretne. Mi a különbség?

A kutatások szerint a malac a világ ötödik legintelligensebb állata, még a kutyánál is okosabb. Ha össze kellene hasonlítani az emberrel, akkor egy 3 éves gyermek szintjén képesek gondolkodni és érezni – míg a legtöbb állat ettől távol áll.

Ők tényleg igazán érzelmes lények. Az örömet, magányt, frusztrációt, félelmet és fájdalmat is nagyon erősen megélik. Ragaszkodnak hozzánk, ha szeretjük őket, és rettegnek tőlünk, ha bántalmazzunk és kihasználjuk őket. Ne tegyük – bánjunk velük úgy, ahogy mi is szeretnénk, hogy bánjanak velünk.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.