Most olvasott cikk
Utánajártunk: A vegánok tényleg többet vannak betegszabadságon?

Utánajártunk: A vegánok tényleg többet vannak betegszabadságon?

A vegánok tényleg többet vannak betegszabadságon?

Nem is olyan régen azzal volt tele minden internetes hírportál – köztük néhány magyar is -, hogy a vegánok kétszer annyi betegszabadságot vesznek ki, mint egy nem-vegán dolgozó. Utána jártunk ennek a kutatásnak.

A „kutatás”

A népszerű oldalak címlapjain most egy kérdőív eredménye virít, amely egy torokfertőtlenítő tablettát gyártó cég, a Fisherman’s Friend megrendelésére készült. A vállalat „nyilvánosságra hozta” az éves megfázással és influenzával kapcsolatos kérdőívét, amelyet néhány médium átvett, hogy ezzel is népszerűsítse a termékeit.

A kérdőív teljes eredményét sehol sem találtuk, de a belőle készült jelentés szerint 1000 nagy-britanniai, teljes munkaidőben dolgozó embert kérdezett meg a Fisherman’s Friend megbízásából egy piackutató cég, a Censuswide.

Ebben azt találták, hogy a vegánok átlagosan 4,8 nap betegszabadságot vettek ki az elmúlt évben megfázás, köhögés vagy influenza miatt. Ehhez képest egy húsevő dolgozó átlagosan 1,4 napot vett ki, az összes dolgozó átlaga pedig 2,5 nap volt.

A kérdőív eredményei között állítólag az is szerepelt, hogy a fiatal dolgozók több napot vesznek ki, mint az idősek. A 16-24 évesek átlagosan 2,63 nap betegszabadságot vettek ki, miközben az 55 év felettieknél ez a szám csak 0,7 nap volt.

Az angliai kormány kutatásai szerint a lakosság kevesebb, mint 1 százaléka vegán. Ez azt jelenti, hogy a Fishermans’s Friend kérdőívét, amelynek keretében 1000 dolgozót kérdeztek meg, valószínűleg csak 10 vegán töltötte ki. Ez a szám aligha elég ahhoz, hogy komoly következtetéseket vonjunk le a növényi, vegán étkezés egészségügyi következményeiről.

Egy új tanulmány szerint a legjobb dolog amit tehetsz a bolygóért, ha elkerülöd az állati termékeket

De amennyiben magasabb lett volna a vegán kitöltők száma, a kérdőívezés ilyen formája akkor sem alkalmas arra, hogy megállapítsuk, hogy a betegszabadságok magas számának tényleg a növényi étrend követése az oka, vagy sem. Ez csak kapcsolatot mutat, amelyet más tényezők is okozhatnak.

Más, az életstílust érintő szokásokra és körülményekre nem tért ki a kérdőív, így ezekről egyáltalán nem tudunk semmit, pedig befolyásolhatják az eredményeket.

Ez szakértő véleménye

A British Heart Foundation (Brit Szívbetegségekkel foglalkozó Alapítvány) szakértőjének, Victoria Taylornak is van erről véleménye:

„Egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend a vegánok és a húsevők számára is fontos, mindkettő étrend hozzájárulhat az egészség megtartásához, és a megfelelő tápanyagok biztosításához. Fontos megjegyezni, hogy mindkettő étkezési irányzat követőinek előnyös, ha több teljes értékű növényi ételt fogyasztanak, például gyümölcsöket, zöldségeket, lencsét, babokat, olajos magvakat, és teljes értékű gabonákat. Ezeknek kellene adniuk az étkezéseink alapját.”

Hogyan tálalták a „kutatás” eredményeit?

Bár a kérdőív eredményét csak nagyon kis számú vegán adataira alapozták, mégis a legtöbb angliai pletykalap borítója ezzel volt tele, még Ausztráliát is elérték ezek a „hírek”, de Magyarországon is olvashattunk erről.

Természetesen a legtöbb cikk „kutatásként” vagy „tanulmányként” hivatkozik az eredményekre, ahogy például a The Mirror sem tette világossá az olvasói számára, hogy egy kérdőívből származnak az információk.

A The Sun egyenesen úgy hivatkozik a vegánokra, mint akik sápatagok és rossz színben vannak.

A Metro szerint pedig, „a sárgarépára is ugyanolyan figyelmeztetést kellene tenni, mint a cigisdobozokra, hiszen bebizonyosodott, hogy a vegánok több betegszabadságot vesznek ki, mint bárki más.”

A növényi étrend a válasz a cukorbetegségre

Az ehhez hasonló címlapoknak azt sugallják, hogy azok az étrendek, amelyek több gyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak, károsak az egészségre nézve, pedig számtalan kutatás bizonyította ennek ellenkezőjét. Például egy 2016-os igazi kutatás, amelyet a Massachusetts Általános Kórház tudósai készítettek, és ahol több mint 130.0000 embert vizsgáltak 30 évig, megállapította, hogy minden 3 százalékos emelése a növényi fehérjebevitelnek, 12 százalékkal csökkentheti annak valószínűségét, hogy valaki szívbetegségben haljon meg.

Egy újabb kutatás, amely a BHF (British Heart Foundation) megbízásából készült, számítógépes modellezéssel hasonlította össze több, mint 150 ország jellemző étrendjét, hogy megfigyelje a kapcsolatot az étrend, az egészség és a környezetre gyakorolt hatások között. A kutatások azt találták, hogy a magas és közepes jövedelmű országokban az alacsony húsfogyasztású, flexitariánus vagy vegán étrend követésének (amennyiben betartják az egészséges étkezés szabályait) van a leginkább pozitív hatása a környezetre és az egészségre.

Kiszámolták, hogy ez a típusú étrend 19-22 százalékkal csökkentheti a szívbetegségből, agyvérzésből, cukorbetegségből, vagy rákból eredő korai elhalálozások számát.

Tények vagy lejárató kampány?

Szinte minden oldal címe kattintásvadász, a tartalma azonos és sehol sem mutattak forrást az említett kérdőívről, melyben a vegánok száma egyértelműen alacsony, valós következtetést és kapcsolatot nem vonhatunk le ilyen eredményekből. Arra biztatunk minden olvasónkat, hogy mindig járjon utána a hírek hátterének is, mielőtt tényként könyveli el azt – ez egyaránt vonatkozik a pozitív és a negatív hírekre is.

A hús-, tej-, és tojásipar egyébként rendszeresen végez megtévesztő kutatásokat, amelyet ebben a cikkben mutattunk be.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.