Most olvasott cikk
Greta Thunberg szerint vegán étrendre kell váltanunk, különben “ráb*szunk”

Greta Thunberg szerint vegán étrendre kell váltanunk, különben “ráb*szunk”

Greta Thunberg szerint vegán étrendre kell váltanunk

Greta Thunberg a közelmúltban erős üzenetet fogalmazott meg az emberiségnek: hagyjuk abba a húsevést és térjünk át a vegán étrendre, különben végünk.

A komor jóslat a 18 éves klímaaktivista közösségi oldalaira feltöltött videónyilatkozatának részeként hangzott el. A klipben Thunberg felvázolta, hogy a húsfogyasztás csökkentése hogyan segítene elkerülni több ökológiai és egészségügyi problémát a jövőben.

“Az éghajlati válság, az ökológiai válság és az egészségügyi válság – ezek mind összefüggnek egymással”

– szemléltette a videón, amit a Mercy For Animals nonprofit állatjóléti szervezettel közösen készítettek.

“Az a mód, ahogyan az élelmiszert előállítjuk, ahogyan állatokat nevelünk, hogy megegyük őket, ahogyan a földet letaroljuk, hogy élelmiszert termesszünk, hogy etessük ezeket az állatokat… Ennek egyszerűen nincs értelme.”

Thunberg az alábbi, 5 perces videóban mondja el az érveit a vegán étrend mellett:

A mezőgazdaság hatása a jelenlegi éghajlati válságra jól dokumentált, és amelyről mi is beszámoltunk korábban. Becslések szerint az állattenyésztés a globális szén-dioxid kibocsátás 14.5%-áért felelős, felülmúlva ezzel a teljes közlekedési szektor károsanyag kibocsátását.

A vegán étrendre való áttéréssel az emberiség hatékonyan csökkenthetné a jelenleg évente a Föld légkörébe kerülő közel nyolcmilliárd tonna szén-dioxidot.

“Ha továbbra is úgy állítjuk elő az élelmiszert, ahogyan eddig, akkor a legtöbb vadon élő növény és állat élőhelyét is elpusztítjuk, számtalan fajt a kihalás szélére sodorva. Ez nekünk is nagyon rosszul jön – ők az életfenntartó rendszerünk. Ha elveszítjük őket, mi is elveszünk.” – tette hozzá Thunberg.

A környezeti hatások mellett arra is felszólította a világ polgárait, hogy figyeljenek oda jobban az érezni képes, öntudattal rendelkező állatok borzalmas sorsára, ugyanis több milliárd állat szenved étkezési szokásaink miatt, amennyiben nem vagyunk vegánok.

Thunberg, aki maga is vegán lett ökológiai és etikai okokból, arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az állattenyésztés megszüntetése és az élelmezési rendszerünk átalakítása mekkora szerepet játszik a probléma megoldásában, amit valóban alátámaszt a legtöbb átfogó jelentés.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.