Most olvasott cikk
Erősen bírálnak egy spanyol minisztert, amiért kevesebb húsfogyasztásra kérte a lakosságot

Erősen bírálnak egy spanyol minisztert, amiért kevesebb húsfogyasztásra kérte a lakosságot

Alberto Garzón spanyol politikus

A spanyol fogyasztóvédelmi miniszter, Alberto Garzón szinte bombát robbantott, amikor a húsfogyasztás csökkentésére kérte a lakosságot. Minisztertársai és az állattenyésztők felháborítónak tartják a politikus álláspontját.

Garzón egy szerdai Twitter posztjában arra kérte az embereket, hogy saját egészségük és a bolygó védelme érdekében fontolják meg a húsfogyasztás csökkentését. Megjegyezte, hogy Spanyolország több húst fogyaszt, mint bármely más ország az Európai Unióban, és összesen 70 millió tehén, sertés, juh, csirke, kecske és ló levágásáért felelős. Egy átlagos spanyol évente 98 kg húst eszik, míg az EU átlag 76 kg.

Garzón hozzátette, hogy nincs értelme 15 000 liter vizet felhasználni egy kilogramm hús előállításához egy olyan országban, amely éppen a rohamos elsivatagosodással küzd. Emellett arról is beszélt, hogy az állattenyésztés az ember által kibocsátott üvegházhatású gázkibocsátás 14.5% százalékáért felelős.

“Ez nem jelenti azt, hogy nem tarthatunk egyszer-egyszer egy családi grillezést. Csak egy kicsit visszafogottabban kell ezt tennünk, és a húsfogyasztó napok után több salátát, rizst, hüvelyeseket és zöldségeket fogyasszunk.”

– mondta a United We Can vezetője, akinek üzenetét mostanáig közel 1 millió ember látta.

Kiemelte, hogy Spanyolországban az átlagember hetente több mint 1 kg húst eszik, ami jóval több, mint a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség által ajánlott 200-500 gramm.

“A saját és családunk egészsége forog kockán. A túl sok húsfogyasztás káros az egészségünkre és a bolygóra nézve”

– tette hozzá Garzón.

Elismerte továbbá, hogy a húsmentes étkezés az országban egyelőre nem mindenki számára elérhető és megfizethető, hozzátéve, hogy szerinte a kisebb gazdaságokból származó hús egészségesebb és fenntarthatóbb. A miniszter hangsúlyozta, hogy csupán arra kéri az embereket, hogy gondolják át, milyen következményekkel jár, amit esznek, és nem azt mondja meg senkinek, hogy mit tegyenek. Ennek ellenére minisztertársai és az állattenyésztők részéről is erős kritikák érték.

Luis Planas mezőgazdasági miniszter például “szerencsétlennek” nevezte a kampányt, és szerinte “az állattenyésztők nem ezt érdemlik” – nyilatkozta a Cadena SER rádiónak.

“Az ágazatot mélységesen igazságtalan kritikák érik, és tiszteletet érdemel azért a becsületes munkáért, amelyet mindannyiunkért végez az élelmiszeriparban és a gazdaságban”.

A legnagyobb húsipari cégeket magába foglaló szövetség közös nyílt levelet írt, amelyben rágalmazásnak nevezte Garzón kampányát, azt állítva, hogy válogatott, neki tetsző statisztikákat használt forrásként, hogy rossz fényt vessen egy olyan iparágra, amely 2,5 millió embert foglalkoztat és 9 milliárd eurós exportot bonyolít.

A kampányt illetően Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is megszólalt, habár igen szűkszavúan nyilatkozott:

“Személy szerint azt gondolom, egy közepesen átsütött steaket nehéz felülmúlni”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.