Most olvasott cikk
Egyre több amerikai kíváncsi a vegán életmódra

Egyre több amerikai kíváncsi a vegán életmódra

Minden ötödik amerikai azt állítja, hogy az étrendje most gyökeresen más, mint öt évvel ezelőtt. A fő érvek között szerepel az egészség, a fenntarthatóság vagy a megváltozott ízlés.

Egy új, 2000 amerikaival készült felmérés szerint 19 százalékuk úgy véli, hogy az elmúlt években jelentősen megváltozott az étrendjük. Azok, akik változtak, azt mondják, hogy ezt főleg egészségügyi indíttatásból tették (41%), sokaknak az ízlésük változott meg (35%), de jó néhányan környezetvédelmi aggályaik (19%) miatt döntöttek a több növényi alapú étel fogyasztása mellett.

A OnePoll által végzett, a Modern Table megbízásából készült felmérés arról is kérdezte az étkezőket, hogy miként vélekednek a különböző étkezési divathullámokról, különösen a növényi alapú élelmiszerek növekvő térnyeréséről. A válaszadók majdnem fele (48%) mindenevőnek tartja magát – azaz egyenlő mennyiségben fogyaszt állati és növényi termékeket -, míg mindössze 17 százalékuk fogyaszt kizárólag állati termékeket, növényeket egyáltalán nem.

Nem meglepő módon több férfi (26%), mint nő (12%) állítja, hogy teljesen húsevő étrenden van. Minden harmadik megkérdezett ma már vegánnak, vegetáriánusnak vagy flexitáriánusnak vallja magát, ami azt jelenti, hogy előnyben részesíti, vagy akár kizárólag növényi alapú ételeket fogyaszt.

A teljes mértékben vegánok – akik semmilyen állati terméket nem fogyasztanak – azonban még mindig kisebbségben vannak, derül ki az eredményekből. Ehhez képest majdnem 12-szer annyi válaszadó (51%) mondta azt, hogy szerintük “nyúlkaja”, amit a vegánok esznek. A megkérdezettek mindössze 3%-a vallotta magát teljes mértékben vegánnak.

Egyre többen kíváncsiak a vegán étrendre

A kételkedők ellenére is, a további megkérdezettek 46 százaléka azt felelte, hogy a közelmúltban kipróbálta vagy fontolgatta a vegán ételek rendszeres fogyasztását. Tízből egy ember több vegán ételt fogyaszt, mint korábban, míg további 60 százalék próbált már készíteni saját maga is vegán kosztokat otthonában.

A növényi alapú főzési tapasztalattal rendelkezők 48 százaléka azt mondja, hogy azért próbálta ki egykor, mert valami egészségeset akart készíteni magának. Amikor a kutatók megkérdezték az amerikaiakat, hogy milyen vegán élelmiszereket várnak el a vállalatoktól, a válaszadók túlnyomórészt olyan kifejezéseket használtak, mint az “egészséges” (49%), a “növényi alapú” (48%) és a “természetes” (38%).

“Az emberek gyakran tévesen azt feltételezik, hogy a vegán étrend azt jelenti, hogy teljesen lemondanak kedvenc ételeikről, feláldozzák az ízeket, vagy arra számítanak, hogy fehérjéből és más fontos tápanyagokból nem visznek be eleget. Ez egyszerűen nem így van”

– mondja Nick Banuelos, a Modern Table szóvivője közleményében.

“Sőt, napról napra egyre több alternatíva kerül a piacra. Olyan növényi alapanyagokat és egyedi ízkombinációkat használnak, amelyek gyakran egészségesebbek is, mint hagyományos társaik.”

– teszi hozzá Banuelos.

A válaszadók 46 százaléka úgy gondolja, hogy könnyedén meg tudja különböztetni a vegán és nem vegán termékeket, a felmérésben résztvevők fele azonban elismeri, hogy időnként hazavisz olyan terméket, amiről utólag derül ki, hogy tartalmaz állati összetevőket.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.